Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Barbaros’un torunları denizlere sığmıyor
Cumhuriyet tarihinin en büyük tatbikatı olan Mavi Vatan’ı başarıyla tamamlayan Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler, Kuzey Denizi’nden Hint Okyanusu’na uzanan sularda da başarılı operasyonlara imza atıyor



Hidrokarbon kaynaklarıyla çok uluslu şirketlerin ilgisini çeken Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklarını koruyan savaş gemileri, Mavi Vatan tatbikatının ardından Kuzey Buz Denizi’nden Hint Okyanusu’na uzanan deniz alanında sekiz uluslararası operasyona başarıyla imza atıyor.

Son yılların en büyük tatbikatı olan Mavi Vatan 2019’u başarıyla gerçekleştiren Türk Deniz Kuvvetleri, Akdeniz çanağının en etkili deniz gücü olduğunu kanıtladı. Mavi Vatan olarak adlandırılan 462 bin kilometrelik deniz alanımızın korunması için 103 savaş gemisini aynı anda tüm ateş gücüyle yüzdüren Türk Deniz Kuvvetleri, tatbikatın hemen ardından parmak ısırtan bir operasyon zincirine imza atıyor.

Uluslararası iş birliği

TCG Gökçeada fırkateyni, dünyanın en yoğun ticaret rotası Süveyş Kanalı, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu arasında deniz haydutluğu ile mücadele eden çok uluslu güçte görev yapıyor. NATO’nun oluşturduğu çok uluslu güç CTF 151’de görevli olan TCG Gökçeada, ticaret gemilerinin güvenli geçişini sağlıyor.



Mayın avlama gemileri TCG Erdek ve TCG Alanya ise Fransız Deniz Kuvvetleri’ne ait FS Capricorne mayın gemisi ile Ege Denizi’nde tatbikat yaptı. NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) görevi kapsamında Orta Akdeniz’de bulunan TCG Akçakoca, Yunanistan’ın ev sahipliğindeki ARIADNE-19 tatbikatında sualtı mayınlarının tespitinde aktif görev yaparak dikkatleri üzerine çekti.

Modern TCG Gelibolu ise, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) görevi nedeniyle Akdeniz’de bulunuyor. TCG Gelibolu, İspanya Deniz Kuvvetleri’ne ait ESPS Santa Maria ve Fransa Deniz Kuvvetleri’ne ait FS Var ile akaryakıt ikmali, hafif silah atışı ve gemiye çıkış eğitimleri yaptı.

Denizaltı filosuna bağlı TCG Gür denizaltısı ise Arnavutluk’u ziyaret ederek iki ülkenin ilişkilerini güçlendirdi.

Doğu Akdeniz’de bulunan TCG Gemlik fırkateyni ise Fransa Deniz Kuvvetleri’nden FS Charles De Faulle Uçak Gemisi Görev Grubu’na ait FS Provence muhribi ile ikili tatbikat yaptı.



Mayın avlama gemilerimiz TCG Alanya ve TCG Erdek, Fransız Deniz Kuvvetleri’ne ait mayın gemisi FS Capricorne ile birlikte Ege Denizi’nde tatbikat yaptı.


TCG Gökçeada fırkateyninin personeli, yabancı subaylarla...

Helikopterli destek

Karadeniz’in güvenliği için 2004 yılında oluşturulan çok uluslu Karadeniz Uyumu Harekatı’nda sürekli fırkateyn, hücumbot, denizaltı ya da korvet bulunduran Türk Donanması, helikopter ve deniz karakol uçakları ile de destek veriyor. Donanmaya ait savaş gemileri Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu’nda ve Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında Doğu Akdeniz’de sürekli savaş gemisi bulunduruyor.

Güçlü silah sistemleri ile donatılan TCG Gökova ise, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1 için yola çıkacak. Manş Denizi, Baltık Denizi, Kuzey Denizi ve Atlas Okyanusu’nda görev yapacak TCG Gökova, böylece Türk donanmasının en zorlu denizlere bile güç aktarımı yapabileceğini gösteriyor. TCG Gökova, Portekiz’in Lizbon limanını ziyaret ederek görevine başlayacak.



‘Çok az donanma bunu başarabilir’

Aynı anda 8-10 farklı ve çok uluslu operasyonda sancak gösteren Türk Donanması’nın kendisini kanıtladığını söyleyen emekli Koramiral Kadir Sağdıç, görüşlerini Milliyet’e anlattı. Sağdıç, şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz yatakları, bir zamanların sakin Doğu Akdeniz’ini son yıllarda birçok donanmanın boy gösterdiği bir arena haline getirdi. Hatta bölge dışı aktörlerin iştahını kabarttı. Akdeniz Kalkanı Harekâtı ile Doğu Akdeniz’de sürekli bulunan Türk Donanması tarihinden aldığı güçle bölgenin en güçlü oyuncusu. Kuzey Denizi’nden Hint Okyanusu’na uzanan bir coğrafyada gemi bulundurmak çok zordur. Kuzey Denizi’ne bir fırkateyn gidiyor, Fransızlarla bir fırkateyn tatbikat yapıyor.

Başka bir savaş filosu Karadeniz’de Romanya ve Rusya ile işbirliği yapıyor. Bu inanılmaz bir şey. Aynı anda bu kadar farklı yerde operasyon yapabilen çok az sayıda donanma var. Türk Deniz Kuvvetleri, tarihinde görülmemiş kumpaslarla yaralandı ama çabuk toparlandı. 21’inci yüzyılın deniz çağı olacağı güvenlik ve ekonominin denizden şekilleneceği çok açık. Dünyanın gözü Doğu Akdeniz’de ve ülkemizin en büyük teminatı donanmamız. Jeostratejik ve çok dinamik bir alan.

Uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımızı koruyan donanmamız halen İsrail, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kemisi’nin dörtlü ittifakının oldu bittilerine karşı en büyük güçtür. Son sözü donanmalar söyler. Türk donanması kılıcın keskin yüzü, okun sivri ucu olarak tüm denizlerde bulunmaya devam edecektir.”




Kaynak: Milliyet (Gökhan Karakaş)
Eklenme tarihi: 25.03.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ENKA İnşaat
 EMRE Denizcilik
 GÜRMAR Denizcilik..
 STFA Deniz İnşaat
 M&M
 DELTA Marine Yach..
 FERAH TUR. Sey. İ..
 İNTA Denizcilik
 KALYON Denizcilik..
 SARIOĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim