Savunma sanayisinde İhracatı uçuracak 10 imza
İhracatta rekor kıran Türk savunma sanayisi Malezyalı şirket ve kuruluşlarla 10 iş birliği belgesi imzaladı. Ortak üretim ve teknoloji transferi de yapılacak.
Türk savunma sanayisi firmaları, Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı'nda (LIMA 2019) Malezyalı şirket ve kuruluşlarla 10 iş birliği belgesi imzaladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı ve Türk savunma sanayisi şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı fuarda, Malezya makamları başta olmak üzere diğer katılımcı ülke temsilcileriyle üst düzey görüşmeler yapıldı.
ORTAK ÜRETİM YAPILACAK
Fuarın sadece sektördeki profesyonellere açık ilk 3 gününde Türk firmaları, Malezyalı şirket ve kuruluşlarla 10 mutabakat metni imzaladı. Bu kapsamda, TUSAŞ ve Malaysian Aerospace Industry Associaton arasında havacılık alanında ürün alışverişi, bilgi alışverişi, üretim ortak faaliyetlerini, ROKETSAN ve Pyrotechnical Ordnance Malaysia SDN.BHD arasında da roket yakıtları, patlayıcılar gibi alanlarda teknoloji paylaşımı, ortak üretim gibi faaliyetleri hedefleyen adımlar atıldı. Trabzon Silah Sanayi AŞ (TİSAŞ), Zigana PX-9 model tabancanın IDC Technologies SDN. BHD. ile teknoloji transferine ve Malezya'da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzaladı. Denizcilik alanında ise İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ ile Boustead Langkawi Tersanesi arasında iş birliği; İstanbul Tersanesi, SEFT Gemi Tasarım, Malezya Teknoloji Saklama Kurumu (Technology Depository Agency Berhad-TDA) ve Kuala Lumpur Üniversitesi arasında ise iş birliğine yönelik iyi niyet anlaşması imza altına alındı.
SAVUNMADAKİ BAŞARI YENİ YENİ ANLAMLANDIRILIYOR
Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı, Türk savunma sanayisini Malezya'da desteklemenin görevleri arasında üst sıralarda olduğunu söyledi. Savunma sanayisinin ekonomik büyüklüğü, ülkelerin bu alanda olabildiğince bağımsız hale gelmesi ve dışa bağımlığının aşılması, yardımlaşma gibi unsurlarıyla oldukça önem taşıdığını belirten Kavakcı, "Bölgede, Türkiye'nin uluslararası arenada önemli bir oyuncu olduğu biliniyor. Malezya'dayız ama Malezya'yı konuşmuyoruz. Türkiye'nin coğrafi anlamda uzak olsa da gönül bağının olduğu bir bölge. Türkiye'yi filmler, sanat ve tekstil ürünleriyle çok iyi tanıyorlar fakat savunma sanayisinde olan başarımızı yeni yeni anlamlandırabiliyorlar" dedi.