Dünyanın ilk yüzer nükleer santraline çevreciler tepkili
Rusya, dünyanın ilk yüzer nükleer enerji ünitesi "Akademik Lomonosov"un faaliyete geçmeye hazır olduğunu duyurdu. Çernobil nükleer faciasından 32 yıl sonra faaliyete geçirilecek projeye çevreci sivil toplum kuruluşları tepkili.
Dünyanın en geniş etki gösteren nükleer faciası, Çernobil'den 32 yıl sonra Rusya'nın Resmi Nükleer Enerji Şirketi (ROSATOM) gelecek haftalarda, yüzer nükleer güç santralini St. Petersburg'tan Baltık Denizi'ne doğru harekete geçirmeyi planlıyor.
Şirketten yapılan açıklamada, santralin iki reaktöründe testlerin tamamlandığı ve ticari faaliyete hazır olduğu belirtildi.
Çevreci sivil toplum örgütleri tepkili
Nükleer yakıt yüklü gemi Baltık denizinden geçerek Rusya'nın kuzeyindeki Murmansk şehrine doğru seyahat edecek. Yüzer nükleer santralin 300 bin nüfuslu Murmansk'ın sadece birkaç kilometre yakınında test edileceğini belirten çevre aktivistleri projeye tepkili.
Aktivistlere göre Lomonosov, denetçiler tarafından tam anlamıyla test edilemedi.
Akademik Lomonosov faaliyete geçmesiyle 5000 km'lik yolculuğuna başlayacak.
İklim değişikliği etksiyle buzulların eridiği Kuzey Denizi'nden özerk Chukotka bölgesine doğru gidecek olan gemi 5000 kişilik nüfusa, bölgedeki liman ve kömür madenlerine 70 MW'lık bir enerji sağlayacak.
"Akademik Lomonosov", Rusya'nın kutup bölgelerinde konuşlandırılacak yüzen nükleer santral filosunun ilki olacak.