Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Fatih, Doğu Akdeniz'de sondajda
Türkiye Petrolleri, Barbaros sismik araştırma gemisinin gönderdiği veriler sonrası Fatih sondaj gemisinin çalışmalara başladığı Baf sahasından umutlu. Doğu Akdeniz’de diğer ülkelerle gerilim sürerken ilk müjdeli haberin buradan gelmesi bekleniyor. Öte yandan Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı Fırkateyn, Korvet ve Karakol gemileri Fatih, Yavuz ve Barbaros gemilerini korumak için tüm varlığıyla teyakkuzda.



Alanya kuyusundaki çalışmalarını tamamlayan Fatih sondaj gemisi, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin donanma refakatinde araştırmalarını tamamladığı Kıbrıs adası batısında sondaja başlıyor.

Barbaros’un sismik bulgularının değerlendirilmesi sonrası Türkiye Petrolleri (TP), Fatih’in yeni sondaj sahası olarak Baf batısındaki sahayı belirlemişti. Yetkililer, Fatih’in Kıbrıs batısındaki yeni sondaj noktasından oldukça umutlu. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ilk enerji kaynağına Baf sahasında ulaşması bekleniyor.

Sismik gemi Barbaros ise ada güneyinde Türkiye ve KKTC Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sahalarında araştırmalarına devam ediyor. Kıbrıs güneyindeki 9. parselde çalışmalarını tamamlayan Barbaros, halen halatlarını 8 ve 12. parsel üzerinde dolaştırıyor. Barbaros’un burada topladığı verilerin haritalandırılması sonrası Türkiye’nin kısa bir süre önce satın aldığı ikinci sondaj platformu Yavuz da bu bölgeye gönderilecek.

SAVAŞ GEMİLERİ KORUYOR

Türk donanması Doğu Akdeniz’de Fatih ve Barbaros’a her an refakat ediyor. İki gemi, sayıları değişmekle birlikte, fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, uçak ve helikopterler ile İHA’lar tarafından korunuyor. Muhtemel oldu-bittilere karşı tüm varlığıyla Doğu Akdeniz’de olan Türk donanması, şuana kadar herhangi bir taciz veya kışkırtmayla karşılaşmadı. Ancak tüm silahlı birimler teyakkuzda tutuluyor. Ankara, KKTC’de deniz ve hava üssü kurma konusundaki planlamaları da hazırda bekletiyor.

TÜRK SAHALARI AŞİKAR

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den dışlama projelerinin merkezindeki Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türk sondaj gemilerinin bölgedeki faaliyetleri sonrası büyük panik yaşıyor. GKRY, tek taraflı ilan ettiği MEB sahalarında Türkiye’nin araştırma yaptığını söyleyerek Avrupa Birliği ülkelerini tepki göstermeye çağırıyor. Oysa ki Türkiye, çeşitli vesilelerle uluslararası kamuoyu ve BM nezdinde deklare ettiği kıta sahanlığı ve MEB hakları doğrultusunda adımlarını atıyor. Haritalara bakıldığında Fatih’in bulunduğu bölgenin Türk kıta sahanlığı içerisinde olduğu da açıkça görülüyor.

Deniz Kurdu başlıyor

Türk Deniz Kuvvetleri, tahriklere karşı bütün varlığıyla Doğu Akdeniz’de bulunuyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Deniz Kurdu-2019 tatbikatına hazırlanan TSK, 462 bin kilometrekarelik Mavi Vatan’da büyük bir güç gösterisine daha imza atacak. Tatbikat, 13-25 Mayıs tarihleri arasında Anadolu’yu çevreleyen Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de eşzamanlı icra edilecek. Deniz Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından olan ve 2 yılda bir yapılan Deniz Kurdu’nun 2019 etabında kriz-gerginlik ve harp dönemi senaryoları icra edilecek. Milli silah sistemlerinin test edileceği tatbikata kara ve hava unsurlarının yanında özel birlikler de katılacak. Yetkililer, Mavi Vatan-2019 ölçeğinde bir tatbikattan sadece 2 ay sonra bu büyüklükte ikinci bir deniz tatbikatını dünyada yapabilen çok az devlet bulunduğunu belirtiyor. Türk Donanması’nın denizlerdeki gücünü ve hakimiyetini pekiştirecek tatbikat, başta Ege ve Doğu Akdeniz olmak üzere Türkiye’yi çevreleme politikalarına büyük bir cevap olacak.

Libya anlaşması çok önemli

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki haklarını savunmak için diplomatik adımlara da yoğunlaştı. Bu doğrultuda ilk hedeflerden biri, Libya ile kıta sahanlığı anlaşmasını imzalamak. Geçtiğimiz aylarda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Libya’yı ziyaret etmiş, Bakan Akar’ın ziyaretinin hemen ardından da Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa el-Sarraj Türkiye’ye gelerek İstanbul’da Vahdeddin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Bakan Akar, Libya ziyaretinde muhataplarının önüne, Yunanistan’ın Libya’ya ait deniz yetki alanlarını işgal haritasını koymuştu ve Libya ile Türkiye arasında deniz sınırlandırma anlaşmasının imzalanması için süreç başlatılmıştı. Bu hamlenin ardından ABD destekli General Hafter’in, Libya Başkanlık Konseyi’nin merkezi Trablusgarp’a doğru işgal hareketine girişmesi dikkat çekti. Hafter güçlerinin ilerleyişi durdurulurken, Türkiye-Libya arasında imzalanması beklenen anlaşma son gelişmelerle birlikte daha da önem kazandı.





Kaynak: Sonhaberler
Eklenme tarihi: 13.05.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 JEDI Yacht
 İSKOMARİNE Denizc..
 ECA Ship Trade Co..
 GÜMÜŞTAŞ Denizcil..
 GRANDE Ship Manag..
 URSA Denizcilik v..
 RABİA Denizcilik
 NEGMAR Denizcilik..
 HOLIDAY Yachts
 DEKAMAR
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim