Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi yola çıktı
Türkiye’nin ikinci derin deniz sondaj gemisi olan "Yavuz" gemisi, Doğu Akdeniz'de doğal gaz aramak üzere Kocaeli Dilovası'ndan uğurlandı. Temmuz başında sondaj faaliyetlerine başlaması planlanıyor.
Türkiye’nin son teknolojiyle donatılmış, dünyanın sayılı sondaj gemileri içinde yer alan ikinci gemisi Yavuz, Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktı. Bölgede halihazırda aramalarına devam eden Fatih gemisinin ardından Yavuz da KKTC’den alınan izinli ruhsat sahası üzerinde temmuz başında ilk sondajına başlayacak. ‘İkiz’ gemiler Türkiye’nin bağımsız enerji hedefine büyük katkı sunmak için çalışacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz’u uğurlama töreninde Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin meşru haklarını sonuna kadar savunacakları vurgusunu yaptı. Dönmez, “Meşru haklarımızdan kaynaklanan sondaj faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz. Yavuz da milletimizin bu kararlılığını tüm dünyaya bir kere daha gösterecek. Barbaros, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz denizlerimizdeki tam bağımsızlığımızın adıdır. Türkiye’nin hidrokarbon faaliyetlerinde özyeterliliği, gücü ve kabiliyetidir. Petrol ve doğal gaz neredeyse Fatih ve Yavuz orada olacak. Gün gelecek Akdeniz’de, gün gelecek Karadeniz’de” dedi.
Gerçek değiştirilemez
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ‘varlığını sorgulayanları’ uyaran Bakan Dönmez, “Bunlar hem tarih, hem de hukuktan bihaberler. Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da yine burada olacağız. Hiçbir güç bu tarihi gerçeği değiştiremez. Bir kez daha ifade edelim ki Güney Kıbrıs Rum Kesimi adanın tamamını ilgilendiren hiçbir konuda karar alamaz, hatta söz sahibi bile olamaz. Ayrıca bölge dışı aktörlerin de bölgenin sınırlarını belirleme çalışmalarını da hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.
Fatih Dönmez, Türkiye’nin hem kendi kıta sahanlığında, hem de KKTC’nin Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat alanlarında çalışmalarını aralıksız sürdüreceğine vurgu yaparken, kıtasahanlığıyla ilgili tutumun açık bir şekilde ortaya koyulduğunu ve Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirdiklerini söyledi.
Karpaz’da çalışacak
Bakan Fatih Dönmez, Yavuz’un, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Magosa Körfezi’nde bulunan Karpaz-1 kuyusunda 3.300 metre sondaj derinliğine ulaşacağını, buradaki çalışmalarını yaklaşık 3 ayda tamamlayacağı bilgisini verdi. Dönmez, “Çalışmaların sorunsuz olarak devam edeceğine ve olumlu sonuçlanacağına inancımız tam. Tek arzumuz ve aşkımız Akdeniz’de hidrokarbon rezervlerimizi bularak milletimizin hizmetine sunmak” dedi.
Bahtı açık olsun
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yavuz gemisinin yola çıkmasıyla ilgili olarak witter’dan bir mesaj yayımladı. Albayrak mesajında şöyle dedi: “Ülkemiz ve milletimizin menfaatleri için gerekli tüm adımları atmaya devam ediyoruz. Fatihten sonra ikinci arama-sondaj gemimiz Yavuz da bugün Akdeniz’e dümen kırıyor. Pruvası neta, bahtı açık olsun.”
Erdoğan: Müjdeli haberler alacağız
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Dilovası’nda düzenlenen Yavuz Sondaj Gemisi Uğurlama Programı’na yazılı bir mesaj gönderdi.
Erdoğan mesajında, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarında diğer kıyıdaş devletler kadar Kuzey Kıbrıs Türkleri’nin de hak ve menfaati bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, uluslararası hukuktan doğan bu hakların korunmasının garantör üç ülkeden biri olan Türkiye’nin öncelikli görevi olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemiz bu anlayışla, şimdiye kadar olduğu gibi kendi çıkarlarıyla beraber KKTC’nin de çıkarlarını savunmayı sürdürecek. Uğurlama törenini gerçekleştirdiğimiz Yavuz gemisi, Türkiye’nin bu kararlılığının en somut, en net ifadesidir. İnşallah, yakın bir zamanda hem şu an bölgede bulunan Fatih gemimizden, hem de Yavuz gemimizden müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum. Bu düşüncelerle, Yavuz gemimizin pruvası neta, dümeni viya, rüzgarı da kolayına olsun diyerek, selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun.”
5 YILLIK PLAN YAPILDI
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Fatih ve Yavuz’un ‘ikiz’ olduğuna dikkat çekerken, bu nedenle operasyon ve işletme konusunda kolaylıklar sağlanacağını söyledi. Halihazırda Fatih’in Kıbrıs’ın batısında çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bilgin, Yavuz’un ise Kıbrıs’ın doğusunda çalışacağını dile getirdi. Bilgin, “Bizim her iki gemi için 5 yıllık uzun vadeli planlarımız bulunuyor. Bu iki gemi Doğu Akdeniz’de, Karadeniz’de ve Marmara’da petrol aramacılığına hizmet etmek amacıyla envantere alındı” dedi.
YAVUZ SONDAJ GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ
- Yavuz, Türkiye’nin Fatih’ten sonraki ikinci derin deniz sondaj gemisi.
- Dünyada bu gemiden 16 tane var, ikisi Türkiye’nin.
- 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme kabiliyeti.
- Boyu 229.6 metre.
- Genişliği 36 metre.
- 130 metre sondaj kulesi uzunluğuna sahip. 12.200 metreye kadar sondaj yapıyor.
- Gemide, sinema salonu, spor salonu ve dinlenme odaları ve 4 yataklı mini bir hastane ile tam zamanlı bir doktor mevcut.
- Gemi daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya, Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı.
- Gemide ‘Dynamic Positioning’ sistemi mevcut. 6 metreye kadar olan dalgalarda sondaj sorunsuz devam edebiliyor.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
MARMARA Deniz Taş..
APM Denizcilik Na..
TANGO Denizcilik
ADAMAR Denizcilik
DENAŞ Deniz Nakli..
ATLAS GRUP Denizc..
SİMPLYDİVİNG
LİDER Gemi işletm..
AKTUG Denizcilik
KARYA Shipping & ..
...