Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizcilikte tam yol ileri
Türkiye, büyüyen deniz ticaret filosuyla yük ve yolcu sayısını her geçen yıl artırıyor. 2023’te “lider denizci ülkeler” sınıfına girmek için yatırımlara hız verilirken, “3 Denizde 3 Büyük Liman Projesi” kapsamında İzmir-Çandarlı, Zonguldak-Filyos ve Mersin-Taşucu konteyner limanları yapılıyor. Denizcilikte sağlanan ÖTV’siz yakıt desteği de 7,2 milyarı buldu.



Büyüyen deniz ticaret filosuyla birlikte taşıdığı yük ve yolcu sayısını her geçen yıl artıran Türkiye, 2023’te “lider denizci ülkeler” sınıfında yer almak için yatırımlarını hızlandırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, küresel ticarette stratejik sektör konumuna gelen denizcilikte önemli adımlar attı. Türk denizciliği son dönemde uygulanan politikalarla hedeflerine ilerlerken, bu alanda atılan adımlardan biri 2004’te başlatılan ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla kabotaj taşımacılığının canlandırılması oldu. Bugüne kadar toplam 7 milyar 250 milyon lira ÖTV tahsil edilmeyerek, sektöre önemli destek sağlandı.

YOLCU SAYISI YÜZDE 40 ÇOĞALDI

Uygulama sayesinde, kabotaj taşımacılığında 2003’e göre 2018’de elleçlenen yük miktarında yüzde 104’lük, taşınan yolcu sayısında yüzde 40’lık ve taşınan araç sayısında yüzde 112’lik artış sağlandı. Bu çerçevede kabotaj taşımacılığı canlandırılırken, kara yolu ağırlıklı yurt içi taşımacılığın deniz yoluna kaydırılmasının önü açıldı. Ayrıca 2003 yılına göre 2018’de limanlardaki toplam yük elleçlemesinde yüzde 142, konteyner elleçlemesinde yüzde 335 artış gerçekleşti. Akdeniz ve Karadeniz çanağındaki komşu ülkelerle geliştirilen ikili ve çok taraflı ilişkiler kapsamında kurulan uluslararası düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısında 2003’e göre geçen yıl %165 artış oldu.

TÜRK FİLOSUNUN KAPASİTESİ ARTTI

Bu süreçte deniz ticaret filosu da büyüdü. Türk sahipli filo, 2003’te 8,8 milyon detveyt ton kapasiteyle dünyada 19’uncu sıradayken, geçen yıl itibarıyla 28,6 milyon detveyt ton kapasitesiyle 15’inci sıraya yükseldi. Denizcilikteki büyümeye paralel olarak kruvaziyer turizmde potansiyeli değerlendirme çalışmalarına hız verildi. İzmir 2011, 2012 ve 2013’te Avrupa’nın en iyi kruvaziyer destinasyonu ödülüne üst üste üç kez layık görüldü. Gelecek dönem bu alandaki yatırımların hızla artırılması hedefleniyor.

TÜRK BAYRAKLI GEMİLER BEYAZ LİSTEDE

Türk bayraklı gemiler, 2008’den itibaren Paris Memorandumu kapsamında beyaz listede yer almaya başladı. Dünyanın en kaliteli yatlarını inşa edebilen gemi inşa sanayisi, ulaştığı model ve imkanlarla ihracat miktarlarını önemli oranda yükseltti ve yat inşa siparişlerinde de dünyada üçüncü sıraya yükseldi. Özellikle gemi inşa sanayisinde yapılan büyük atılımlar ve desteklerle tersane sayısı 37’den 78’e çıktı, gemi inşa sanayisi adet bazında dünya sipariş sıralamasında 5’inci sırada yer almaya başladı.

Hedef ‘lider denizci ülke’

Deniz ticaret filosunun daha da büyütülmesinin hedeflendiği 2023’e kadar filonun ülkenin dış ticaret taşımalarından daha fazla pay almasına yönelik çalışmalar yapılacak. Türkiye’nin 2023’e kadarki ana hedefi, dünya denizciliğinin her alanında “lider denizci ülkeler” arasında yer almak olarak belirlendi.

3 denize 3 büyük liman



2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedefleyen Türkiye’nin, bu hedefe ulaşması için ihtiyaç duyacağı büyük ölçekli liman yatırımları da hayata geçiriliyor. 3 Denizde 3 Büyük Liman Projesi kapsamında, İzmir-Çandarlı, Zonguldak-Filyos ve Mersin-Taşucu konteyner limanları yapılıyor. Türkiye, mevcutlara ilave olarak ülkenin en az 16 noktasında büyük ölçekli lojistik merkezlerin kurulmasıyla bölgesinin lojistik merkezi haline dönüştürülmesi de planlanıyor. Tersanelerde daha yüksek katma değerli, nitelikli ve özel tip gemilerin üretimiyle gezi teknesi ve yat üretiminde modern üretim tesislerinin kurulması özendirilecek. Gemi sanayisinde yerli katkı oranını artırmak için üretim odaklı gemi yan sanayisi ürünler desteklenecek. Kamu-özel ortaklığıyla yat limanı kapasitesi büyütülecek. Kıyılarda tekne bağlama imkanlarıyla halkın denize erişimi artırılacak.





Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 01.07.2019




Share |




YORUMLARINIZ


Personel şikayetleri
Artıda ne oldu tüm sayılı şirketler türk personel den yabancıya döndü. filipinli hintli gürcüleri çalıştırıyorlar. Iş vermiyorlar türklere bize ne faydası var. 25 yıldır denizdeyim böyle durum olmamıştı. 6 Ay dır boştayım. 1 kontrat atsam hayatım kurtulacak. Ben şahsen zor durumdayım.

Yazan: Harun bal - 2.07.2019 11:45:12




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DERIN Denizcilik
 ÇANAKKALE Liman İ..
 EGETAN Denizcilik
 ESENYALI Gemi İşl..
 KİRAZOĞLU Denizci..
 UNIMARIN Denizcil..
 CoShip
 S.S. Marmara Adas..
 ALERİA Denizcilik..
 HAY Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim