Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Bir gemi bir şehrin ve ülkenin kaderini nasıl değiştirir?
Yalova ilimiz dış ticaretin azaldığı Nisan 2020’de 3 milyon 550 bin dolar olan ihracatını, mayısta 41 milyon 745 bin dolara çıkardı. Bu başarıda ise gemi inşa sanayinde faaliyet gösteren Tersan firmasının imzası var.

Dünya gazetesi yazarlarından Sami Altınkaya, karada yatay üretim hattı ile sektör lideri olan Tersan Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Paksu ile krize rağmen büyümeyi konuştu.

* Tersan olarak Kanada’ya yaptığınız gemi satışı ile önemli bir işe daha imza attınız. Bu satışın Türkiye için önemi nedir?

Nb1091 inşa numaralı, Calvert isimli fabrika balıkçı gemimizin mayısta, COVID-19 seyahat yasaklarının çok sıkı olduğu bir dönemde başarılı bir şekilde ihracatını gerçekleştirdik. Calvert, COVID-19 salgını sürecinde bu nitelikte ve nicelikte ihracat olanağı sağlanan ilk gemi oldu diyebiliriz.

* Pandemi sonrasında Türkiye ve dünyada ne tür değişiklikler bekliyorsunuz?

COVID-19 salgını hiçbir ülkenin, hiçbir sanayi kuruluşunun beklemediği bir anda ortaya çıktı. Biz gemi inşa sektöründe radikal değişimler öngörmüyoruz. Çünkü terzi usulü özel gemiler üretirken bu üretimi yüzde 85 insan gücüne dayalı olarak yapıyoruz. Salgın sonrası; insan gücü ile üretimin azalması, otomatikleşmeye yönelik beklentiler bizim sektörümüz için aynı ölçekte geçerli değil. Özellikle de bizim gibi proje bazlı, müşteri taleplerine bağlı olarak özel gemi inşası yapan tersaneler standart ürün odaklı bir fabrika gibi robotikleşmeye belirli ölçüde elverişli. Tersanemiz; otomasyon ve robot yatırımlarını sektörün üretim yöntemlerinin izin verdiği ölçüde alt yapısına zaten uyguluyor.

COVID-19’la birlikte tersanemizdeki sosyal hayatta kalıcı değişiklikler oldu. Mesafelere, ortak alan paylaşımına ve hijyene verilen önemle birlikte, online iletişim sistemlerine duyulan ihtiyacın artması ile yeni iletişim yöntemlerinin kullanılması için tersanemiz çok hızlıca bu sürece entegre oldu.

* Yeni dönemde yatırımlar hangi alanlarda yoğunlaşacak?

Tersan olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2019’da kendi ürettiğimiz 283 metre uzunluğundaki yeni yüzer havuzumuzu faaliyete sokarak tamir bakım faaliyetlerimize yüzde 150 oranında artış kazandırdık. Salgın dönemine denk gelmesine rağmen, 20 milyon TL bütçesi ile yeni kapalı depo ve atölyemizi faaliyete geçirdik. Geçtiğimiz sene devreye giren yeni yatay üretim hattı üzerinde inşa edilen yeni 400 ton kaldırma kapasiteli vincimizi de yine bu yıl faaliyete geçti. Türk gemi inşa sanayi ürettiği gemilerin kalitesi, teknolojik açıdan çözüm sunuşu ile başta Kuzey Avrupa olmak üzere tüm Avrupa’ya rüştünü ispat etmiş durumda, dolayısıyla biz bu noktada talepleri karşılayabilmek adına her zaman yeni yatırımlarla gelişmek taraftarıyız.

* Teknolojiye yapılan yatırımların anlamı nedir?

Rekabet gücünü artırmak, maliyetleri düşürmek, teslimat sürelerini kısaltmak, ürettiğimiz gemilerin kalitesini uluslararası standartlara uyumlu hale getirmek, esnek üretim sistemleri kurmak ve müşteri taleplerini karşılayabilmek, pazarlara entegre olup, dünya çapında bir marka olabilmek için teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmelere ayak uydurmak, hatta öncülerinden olmak gerekiyor. Tersanemiz dünyada ve Türkiye’de ilk olan birçok projeye imza attı, dünyada bir gemide bulunan en büyük akü kapasitesi ile Türkiye de ilk defa üretilen yolcu gemileri, Türkiye’de ilk defa üretilen yüzde 100 akülü feribotlar, Türkiye'de üretilen en büyük fabrika balıkçı gemisi gibi çok özel projeler bulunuyor. Eğer teknolojik kabiliyet, öncülük ya da uyumluluk olmasaydı bu başarılara imza atmamız mümkün olmazdı. Geliştirdiğimiz tüm bu kabiliyetlerin temelinde ise ülkemize daha fazla yatırımcı çekmek, Türk insanının yetenek ve çalışkanlığını tüm dünyaya gösterme amacı yatıyor.

* Şirket olarak bekle gör diyenlerden misiniz? Yeni yatırımlara devam edecek misiniz?

Yeni yatırımlara devam edeceğiz. Hedefimiz kapsamındaki bütçe ve özelliklere haiz projelere yanıt verebilmek önemli. Bu karşılaştığımız ilk kriz değil. 2008 ekonomik krizinde ve henüz onun etkileri bitmemişken gelen 2014/2015 petrol krizinde birçok tersanenin kapanmasına rağmen Tersan Tersanesi önemli stratejik kararlar alarak çalışmalarına devam etmiş ve bu krizlerden büyüyerek çıkan Türk tersanelerinden birisi olmuştur. COVID-19 süresince, şirket içi tüm önlemleri alarak çalışmaya devam ettik.

* Özellikle dış ticaretin hızlı gerçekleşmesi için neler yaptınız?

2018 yılında Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı alan ilk tersane olduk. Bu sayede uzun gümrük işlem sürelerini düşürürken, ardiye, demuraj ve nakliye masraflarını da önemli ölçüde azalttık. YYS kapsamındaki firmalara aynı gönderici, alıcı, GTİP, menşei ve aynı eşya için; TSE ve Tareks uygulamalarında bir yıl geçerli olacak olan Global TSE ve Tareks uygulamasının gerçekleştirilmesi hem zaman hem de maliyetler açısından faydalı olacaktır.

* Yatırım ikliminin iyileşmesi için beklentileriniz neler?

Yatırımlarımızı ve istihdamımızı, dolayısıyla da hızımızı yeni projelerimizin yoğunluğuna paralel olarak artırıyoruz. Yatay üretim hattına yeni inşasını yaptığımız büyük vincimiz sayesinde artık düz alanda da kızağa ihtiyaç duymadan büyük ölçekli projeler inşa edebiliyor ve denize indiriyoruz. Yatırımlarımız, yeni iş geliştirme, yeni ülkeler ve yeni müşterilerle yapacağımız anlaşmalar ile ortaya koyacağımız istikrara bağlı olarak artacak, Tersanemiz bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılı teslimatlar ve güçlü referansları ile Avrupalı alıcıların ilgisini çekiyor. Buna bağlı talep artışı hızımızın ve yatırımlarımızın artmasındaki en büyük etken olacaktır.

“7. kez gemi ve yat inşa sektörü ihracat şampiyonu olduk”

1998’de tamir bakım faaliyetleri ile sektöre giren, 2001’de yeni inşa faaliyetlerine başlayan tersanemiz 2008’de yeni yatırımı olan Yalova yerleşkesine taşınmıştır. 2008’de 180 bin metrekare olan Yalova tesisimiz bugün 300 bin metrekareye ulaştı. 2019 yılı başında 3 bin olan çalışan sayımız 4 bin 500’ü geçti. Tersan yıllık 50 bin ton çelik kesme kapasitesi, 1460 metre rıhtımı, 550 ton kaldırma kapasitesi ile Türkiye’nin kaldırma kapasitesi en büyük vincini ve ayrıca aks aralığı en geniş vincini bünyesinde barındıran Türkiye’nin en büyük tersanelerinden biridir. 2019 yılında 201 milyon dolar ihracat ile üst üste 7. kez gemi ve yat inşa sektörü ihracat şampiyonu olduk. Şu anda sipariş defterimizde; mühendislik çalışmaları devam eden, çelik kesimi başlamış, denize indirmeye yakın ya da rıhtımda donatım işleri devam eden farklı aşamalarda aktif 19 proje bulunuyor.




Kaynak: Dünya
Eklenme tarihi: 29.06.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KLAS Gemi acental..
 ERDEMLER Denizcil..
 GLOBUS Uluslarara..
 CLUP CHERRY
 RİZE İPEKYOLU Den..
 YENAL Gemi İşletm..
 MEGASTAR Daily Bo..
 HALİKARNAS Denizc..
 HAKER Turizm Otel..
 KALAMIŞ Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim