Beyrut limanında atom bombası etkisi yaratan patlama
Lübnan'ın başkenti Beyrut Limanı'nda atom bombası etkisi yaratan bir patlama meydana geldi. Şu ana kadar gelen bilgilere göre en az 140 kişi hayatını kaybetti, 5 bin kişiden fazla yaralı var.
Patlamanın görüntülerinin haber ajansları tarafından servis edilmeye başlamasıyla birlikte tablonun sanılandan çok daha kötü olduğu ortaya çıktı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limanda meydana gelen patlama, kenti yerle bir ederken kıyamet filmlerini aratmayan şoke edici görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu.
Binlerce kişinin yaralanmasına yüzü aşkın kişinin de yaşamını yitirmesine neden olan patlama ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. Peki, Beyrut patlaması nerede gerçekleşti ve Beyrut Limanı patlaması neden oldu?
BEYRUT LİMANI PATLAMASI NEDEN OLDU?
Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Depoda daha sonra şiddetli bir patlama meydana geldi.
Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.
VALİ PATLAMAYI HİROŞİMA VE NAGAZAKİ’YE BENZETTİ
Beyrut Valisi Mervan Abbud, olay yerinde incelemelerde bulundu. Abbud, burada yaptığı açıklamada, Beyrut'un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti.
Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.
Patlamaya Liman depolarında bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin sebep olduğu belirtildi.
BEYRUT'U YIKAN AMONYUM NİTRAT LİMANA NASIL GELDİ?
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 140 kişinin ölümüne ve 5 binden fazla kişinin de yaralanmasına yol açan patlamada infilak eden 2 bin 750 ton amonyum nitratın Mozambik'te bir madende kullanılmak üzere bir gemiyle taşınırken, mürettebatın maaşını ödeyemeyen geminin fazladan yük alarak güzergahında olmamasına rağmen Lübnan'a uğradığı ortaya çıktı.
Daha sonra mürettebatın şikâyeti üzerine dava açıldığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yardım talebine yanıt alamayan kaptanın Moldova bandıralı Rus gemisini kaderine terk ettiği belirtiliyor.
New York Times ve CNN'in haberlerine göre, 2013'te Gürcistan'ın Batum limanından Mozambik'e gitmek üzere yola çıkan MV Rhosus adlı geminin öyküsü şöyle:
Geminin kaptanı: 'Avukat tutabilmek için yakıtımızı sattık'
Resmi kayıtlar ve kaptan Boris Prokoşev'in ifadesine göre gemi yakıt almak için Yunanistan'a uğradı.
Geminin Güney Kıbrıs'ta yaşayan Rus sahibi Igor Grechuşkin, burada Rus ve Ukraynalı mürettebata parasının bittiğini, bu nedenle masrafları karşılamak için fazladan yük almak zorunda olduklarını söyledi. Gemi fazla yükünü aldı ve Beyrut'a uğradı.
Rusya Denizciler Sendikası, "ciddi işletme ihlalleri", liman ücretlerinin ödenmemesi ve mürettebatın şikayetleri nedeniyle MV Rhosus'un, Beyrut'a gelir gelmez alıkonulduğunu duyurdu. Gemi bir daha sefere çıkamadı.
Dün Echo Moscow radyosuna konuşan Kaptan Prokoşev'e göre, mürettebat 11 aydır gemideydi ve erzakları azalmıştı. Prokoşev, "Her gün Putin'e yazdım. Sonunda avukat tutabilmek için geminin yakıtını satmak zorunda kaldık. Çünkü yardım çağrılarımıza yanıt alamadık. Geminin sahibi bize su ve yiyecek vermedi" dedi.
'YÜZEN BOMBA'
Sendikaya göre gemi daha sonra kaderine terk edildi. Paralarını alamayan mürettebat ülkelerine gönderildi.