Corona sürecinde İstanbul Boğazı'ndan gemi geçişleri arttı
Dünyayı tehdit eden corona virüsün en fazla etkili olduğu mart, nisan ve mayıs aylarında dünyada hayat durma noktasına geldi. Corona virüse karşı alınan tedbirlerin devam ettiği o aylarda İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğinde ise azalma olmadı. Boğazdan geçen yük miktarında, geçen yılın aynı dönemine göre artış yaşanırken, bu yüklerin büyük bir bölümünü tehlikeli yükler oluşturdu.
Dünyayı tehdit eden corona virüse karşı tedbirler sürüyor. Corona virüsün etkisini en fazla gösterdiği mart, nisan ve mayıs aylarında dünyada hayat durma noktasına geldi. Hava yolu ulaşımı durdu, karayollarındaki araç sayısı ciddi oranda azaldı.
Ancak tüm bunlara rağmen üç aylık süreçte İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği azalmadı. Boğazdan geçen yük miktarında geçen yılın aynı dönemine göre artış yaşandı. Boğazdan geçen yüklerin büyük bir bölümünü tehlike yükler oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl nisan ayında İstanbul Boğazı'ndan 3 bin 330 gemi geçişi olurken, bu sayı bu yıllın nisan ayında 3 bin 464 oldu.
"GEMİ TRAFİĞİNDE 2019'A GÖRE ARTIŞ OLDU"
İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü ve Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, konuyla ilgili olarak "Hepsi yüzde 90 azalmışken (kara, hava, demiryolu) gemi trafiğinde 2019'a göre artış oldu. Mart, nisan ve mayıs aylarında artış gösterdi. Belki gemi sayısı açısından bazı yerlerde düşüş olsa da esas yüke bakmak lazım. Yüke baktığımızda ise yük trafiğinde corona virüs sürecinde sadece temmuz ayı hariç 2019'a göre artış yaşandı. Diğerleri bu süreçte yüzde 90 azalmıştı. Hava yolu, demir yolu, kara yolu ise sıfırlamıştı. Boğazdan geçen yükün büyük bir bölümü tehlikeli madde olarak tanımlanan yükler. Kimyasal taşıyan gemiler ve tankerler var. Çok büyük bir risk oluşturuyor" dedi.