Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
MİLGEM’le açık sularda ihracat atağı
Türkiye, ilk ‘milli gemi’ çalışmaları olarak başlattığı MİLGEM Projesi’ni Pakistan ile büyük bir ihracat hamlesine dönüştürdü. Bu atakla Türk savunma sanayi ürünleri artık açık denizlerde de bayrak gösterecek.



Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesindeki Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), yurt içinde ve yurt dışında deniz platformu inşa ve modernizasyon faaliyetlerine hızla devam ediyor. STM, sorumluluk üstlendiği projelerde bugüne kadar yaklaşık 300 sistem sağlayıcı ve 400’ü aşkın inşa malzemesi üretici ve tedarikçisiyle başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. STM tarafından ana alt yüklenicilerden biri olunan MİLGEM Projesi’nin ilk 4 gemisi, ada sınıfı korvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Şimdi ise projenin devamı niteliğinde ve STM’nin ana yüklenici sorumluluğunda İ Sınıfı Fırkateyn (MİLGEM Projesi 5’inci gemi) Tedariki Projesi, Test ve Eğitim Gemisi Projesi (TCG UFUK A-591), Yeni Tip Denizaltı Projesi, Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyon Projesi, Pakistan ile Denizde İkmal Tankeri Projesi ve Agosta 90B Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyon Projesi gerçekleştiriliyor.



FİRMALAR İÇİN FIRSAT

Pakistan’da yürütülen projelerde, MİLGEM Projesi’nde çözüm ortağı olan yurt içi firmaların sistemlerinin de büyük oranda kullanılması, bu firmalara ihracat imkanı sağlıyor. Böylece, savunma sanayi ürünlerini uluslararası platformlarda tanıtmak da mümkün oluyor.

STM, geçen yılın nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile MİLGEM 5’inci gemi (İstanbul/F-515) Tedarik Sözleşmesi imzalamıştı. Sözleşmeyle STM, ana yüklenici olarak görevlendirildi. ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN’ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, 150’den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor. Toplamda sözleşmeli ve sipariş emriyle çalışılan firma sayısı ise 220’yi buluyor.

YERLİ TEDARİKÇİLER

Bu süreçte performans olarak yabancı menşeli ürün/sistem şartlarını karşılayan yerli firmalar da projeye dahil edilebiliyor. Sistem tedariki yapılan 80 civarındaki alt yüklenicinin üçte ikisi yerli, üçte biri yabancı firmalardan oluşuyor.

Yerli tedarikçiler, geminin silah elektronik sistemleri ile gemi elektrik sistemi, yardımcı makina sistemleri, gemi içinde yaşam ekipmanları, gemicilik donanımları gibi platform sistemlerinin tedarikini sağlıyor. Üretilen tüm ekipman ve malzemelerin gemiye montajı için tasarım dokümanları STM tarafından hazırlandı. Projede STM’nin ana iş ortaklarının dışındaki yerli tedarikçilerinin büyük çoğunluğu, orta ölçekli veya KOBİ düzeyindeki firmalardan oluşuyor. Endüstriyel üretim yapan ve teknoloji odaklı yerli tedarikçilerin sözleşme genelindeki anlaşma hacimleri üçte iki seviyesinde bulunuyor.

STM’nin projede görev alan tedarikçilerinin büyük çoğunluğu, İstanbul ve Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteriyor. Ankara, İzmir, Eskişehir’de de alt yükleniciler yer alıyor.



YÜZDE 75 YERLİLİK ORANI

Ada sınıfı MİLGEM korvetleri platform sistemlerinde (ana tahrik sistemi hariç) yaklaşık yüzde 72 yerlilik oranına ulaşılırken, İ sınıfı fırkateynlerde yerlilik oranının en az yüzde 75 olması hedefleniyor. İ sınıfı fırkateyni diğer ada sınıfı korvetlerden ayıran temel özellik, silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği veya ilavelerden kaynaklanıyor. Bu değişim gereği geminin boyu 10 metre uzatılıp, bazı değişiklikler yapıldı. İ sınıfı fırkateyn üstün sınıf özellikleri sayesinde yurt dışında da tercih edilebilecek.



2023’TE DENİZ KUVVETLERİNDE

İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul’un halihazırda blok inşaları ve birleştirmeleri devam ediyor. Geminin Ocak 2021’de denize indirilmesi öngörülüyor. Havuzda gerçekleştirilecek donatım faaliyetlerinin ardından Mayıs 2022’de liman kabul testlerine, Ocak 2023’te seyir kabul testlerine başlanması ve İstanbul Fırkateyni’nin Eylül 2023’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.



ÜÇÜNCÜ KORVET KARAÇİ TERSANESİ’NDE

Türkiye’nin Pakistan’a ihraç ettiği MİLGEM korvetlerinin 3’üncüsü, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Savunma Üretim Bakanı Zubaida Jalal Khan’ın katıldığı törenle Karaçi Tersanesi’nde kızağa konuldu. Savunma Üretim Bakanı Khan, projenin kardeş ülke Türkiye ile işbirliğini yerlileştirme, iyileştirme ve pekiştirme çabalarının gerçek bir kanıtı olduğunu söyledi. Korvetlerin Hint Okyanusu Bölgesi’nde barış, güvenlik ve güç dengesinin muhafaza edilmesine katkıda bulunacağı kaydedildi.





Kaynak: İTOhaber
Eklenme tarihi: 05.11.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MULTISERVICE Ship..
 STFA Deniz İnşaat
 ADECCO Hizmet ve ..
 INTERTRANS Denizc..
 CSR Denizcilik Sa..
 HEDEF Shipping
 ONUR Makina San. ..
 MİDSHİP Maritime
 İMDAT Gemicilik S..
 ERDOĞAN Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim