'Türk armatör yarışın dışında kalmamak için yabancı bayraklı'
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Şubat ayı toplantısında yaptığı değerlendirmede; “Dünyadaki rakiplerimizin yüzde 75'i elverişli bayrak, diğer kısmı bizim Türk uluslararası gemi sicili benzeri 2. sicil kapsamında gemi işletirken, Türk armatörünün bu imkândan yararlanmamasının yarışın dışında kalma sonucunu doğuracağı izaha gerek duymamaktadır.'' ifadelerini kullandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 2021 Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. Toplantı, Covid-19 tedbirleri kapsamında Türk Diplomat ve Büyükelçi Çağatay Erciyes'in katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran sektörel ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi. Kıran şu ifadeleri kullandı;'' Dünyada ve ülkemizde büyük sıkıntılara yol açan Covid-19 virüsü ile mücadele tüm hızı ile devam ediyor. Yaklaşık 2 ay önce başlatılan kısıtlama önlemlerinden olumlu sonuçlar alınmaya, günlük 30 bini geçen vaka sayısı 5 bine doğru gerilemeye başlamışken, şimdi de karşımıza mutasyonlu virüs çıktı. İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen Covid-19'un mutasyona uğramış halinin daha bulaşıcı olduğu bildirilirken ülkemizde de yakın zamanda günlük vaka sayılarının tekrar yükselmesinde bu hususun etkili olduğu belirtiliyor. Pandeminin ilk ortaya çıktığı andan bu yana güçlü sağlık altyapısı ile örnek bir mücadele veren ülkemizde başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere aşılama çalışmalarına başlandı, aşı olanların sayısı 2 milyonu geçti ve bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Ama şu bir gerçek ki salgın bugün maksimum düzeyde tedbirleri sürdürmemiz gereken bir ciddiyette varlığını sürdürüyor.
Değerli üyeler, küresel ekonomide pandeminin seyri ana belirleyen olmaya devam ederken uluslararası kuruluşların 2021 yılına ilişkin tahminleri gelmeye başladı. Pandeminin seyri ile ilgili belirsizlikler devam etmekle birlikte aşıların etkili olmasıyla yılın 2. yarısında güçlü bir toparlanma gelmesi bekleniyor. 2020 yılında yüzde 4 civarında daralması beklenen küresel ekonominin 22021 yılında yüzde 4 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor. Toparlanma beklenmekle birlikte bunun ağırlıklı olarak imalat sanayiinden geleceği, hizmetler sektöründeki toparlanmanın daha uzun zaman alacağı öngörülmekte. Dünya Bankası ocak ayı raporuna göre, 2020 yılında yüzde 9,5 daraldığı tahmin edilen dünya ticaret hacminin 2021 ve 22 yıllarında yüzde 5'er civarında büyüyerek yaşanan kaybı ancak 2 yılda telafi edebileceği öngörülüyor. Yaşanan sürece kısa değil, orta vadeli bakmamız işte bu yüzden gerekiyor.
Enflasyon ile mücadele öncelikli hale geldi!
Türkiye ekonomisi açısından enflasyon ile mücadelenin öncelikli bir hale geldiğini görüyor ve bunu son derece olumlu değerlendiriyoruz. Merkez bankasının kasım ayı ile beraber sıkı para politikasına yönelmesi, Türk lirasında bir istikrar sağlamış görünüyor. Yüksek enflasyon firmalarımızı, faaliyet dışı gelire yöneltirken üretim ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Merkez bankasının son açıklamasında yüzde 5 enflasyon hedefini vurgulaması ve bu yönde politika oluşturmasını işte bu yüzden oldukça önemli ve değerli buluyoruz. Bu süreç reformlarla desteklenirse ülkemizin sürdürülebilir büyümeyi başarması çok daha mümkün olacaktır. Dolayısıyla enflasyon ile mücadele önümüzdeki dönemde ana gündem maddemiz olmaya devam edecek.
Ülkemizin üretim ve lojistik merkezi olması yönünde beklentilerimiz güçleniyor!
Para politikasında atılan adımların finansal piyasalarda istikrar sağlamasının reel ekonomiye ve beklentilere olumlu yansımalarını görmeye başladık. Önemli bir gösterge olan tüketici güven endekslerinde toparlanmalar izliyoruz. Geçtiğimiz pazartesi günü yayınlanan ocak ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi, geçtiğimiz ağustos ayından bu yana en yüksek artışı gerçekleştirerek 50,8 değerinden 50,4 seviyesine geldi. Gelecek döneme ilişkin siparişlerde önemli artışlar gözleniyor. İmalat sanayinin güçlü performansı ve bunun ihracattaki artış eğilimiyle desteklenmesi ticaret savaşları ve pandemi ile değişen dünyamızda ülkemizin üretim ve lojistik merkezi olması yönünde beklentilerimizi güçlendiriyor.
doğrulardan kaçmayın
dolar yükseldi diye personel maaşlarından 100 dolar indirdiniz sanki dolarla gemi kiraya vermiyor gibi. bunun yani sıra eski kosterlerinizi filipinli gemiciler lanet hale hurda hale gétirip bıraktı şimdide yeni aldığınız güzelim yes yeni gemileri filipinlilere teslim ettiniz çünkü uluslararası broker sisteminde yük bulamadınız ve gemilere yük bulmak için filipinli çaliştırmaya mecbur tutuldunuz o gemilerin borçları bitip hurdaya döndüğünde yine türk personele döneceksiniz ama kadifi personel okadar gemiye bulamayacaksınız yine eski yıllara korsan küpeşteci gemicilere kalacaksınız Yazan: faruk - 7.02.2021 22:37:08 Doğrusunu ben söylüyorum
Türk armatörün gemisi kıçında türk bayrağı olursa navlun bulamazsın rekabet ile alakası yok dünya deniz taşımacılığında kaçıncı sırada olduğuna bak ayrıca yabancı bayrağın size vergi muafiyeti olduğu gibi sigortasız personel çalıştırma avantajı var yatıp kalkın yabancı bayrağa dua edin yoksa haliniz perişan olur yabancı bayrak sayesinde adam oldunuz.Gemilerinde neden türk personel çalıştırmıyorsun anlat. Yazan: Yavuz akyol - 5.02.2021 18:31:27
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz