Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Turistik limanda kayıkçı kavgası
Antalya, Kaleiçi Yat Limanı’nda turistik turlar düzenleyen tekne işletmecileriyle amatör balıkçılar arasında yer nedeniyle 3 yıl önce başlayan kriz büyüyor. Tur teknelerinin bağlı olduğu kooperatif tarafından limandaki balıkçı tekneleri hakkında icra süreci başlatıldı.



Antalya’da Kaleiçi Yat Limanı’ndaki gezi teknesi sahipleri ile balıkçılar icralık oldu. 49 gezi teknesini işleten Kaleiçi Yat Limanı Yelkenli ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, yaklaşık 25 balıkçı teknesine 2 yıllık bağlama ücreti faturası gönderdi. Toplamda 3 milyon lirayı bulan faturalara itiraz eden ve savcılığa suç duyurusunda bulunan Antalya Kaleiçi Olta Balıkçıları Derneği (ANKOBDER), kooperatifin böyle bir yetkisi olmadığını kaydetti. Kooperatif ise balıkçıların itirazı sonrası ilamsız takip yoluyla icra başlattı.

YAT LİMANINI TERK EDİN

Kesilen faturalar ve icra takibi üzerine ANKOBDER; Yat Limanı’nın ana işletmecisi olan Büyükşehir Belediyesi şirketi Antalya Ulaşım AŞ’ye başvurdu. Yat Limanı’nın sadece bağlama sözleşmesi olan tekne işletmecileri tarafından kullanılabileceğini belirten Ulaşım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Filiz, “Kesilen faturalar yargıya intikal etmiş durumda. Limanı günübirlik kullanan teknelere fatura kesme yetkisi Kaleiçi Yat Limanı Yelkenli ve Motorlu Taşıma Kooperatifi’nindir. Balıkçıların bağlama sözleşmesi yok. Fatura kesilmemesi için Yat Limanı’nı terk edip Balıkçı Barınağı’na gitmeleri gerekiyor” yanıtını verdi.

FATURALAR YASAL DEĞİL

Kooperatif tarafından kesilen faturaların yasal olmadığını savunan ANKOBDER Başkanı Orhan Yakar, “Ne kooperatifle ne de anlaşmalı olduğu Antalya Ulaşım AŞ ile herhangi bir sözleşmemiz yok. Kooperatif tarafından verildiği belirtilen hizmetlerden de hiçbir zaman faydalanmadık. Kooperatif sözleşme gereği kendi üyesi gezi tekneleri, deniz otobüsleri ve günübirlik gelen yatlardan hizmet bedeli alabilir. Fakat kesinlikle fatura kesemez. Biz günübirlikçi değiliz” dedi.

”300 YILDIR BURADAYIZ”

3 yıldır yaptıkları yasal girişimlerden sonuç alamadıklarını belirten Yakar, “Kooperatif deniz yüzeyinin tamamının sahibi gibi yıllık bağlama ücreti adı altında fatura kesip tahsilat yapmaya çalışıyor. İcra takibi başlatarak da üyelerimizden haksız kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Büyükşehir Belediyesi’yle yaptığı sözleşmeyi kullanma çabasında olan tekne işletmecileri, amatör balıkçıları uyuşturucu, fuhuş gibi yasa dışı faaliyetlerle suçluyor. Oysa Kaleiçi’nin gerçek sahipleri olan balıkçılar 300 yıldır buradalar. Balıkçılık dedelerimizden, babalarımızdan kalma mirastır. Biz buranın tarihi dokusuyuz. Hiçbir yasal sözleşmeye dayanmayan ve küçük balıkçıları mağdur eden bu uygulamaya son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.



BÜYÜKŞEHİR’LE ANLAŞMA YAPILDI

Antalya Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Ahmet Çetin ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Kaleiçi Yat Limanı’ndaki tur teknelerinin kayıtlı olduğu kooperatifteki işletmecilerin tamamı bizim üyemiz. Kooperatif, yat limanının teknelere ayrılan bölümü için Büyükşehir Belediyesi’yle sözleşme imzaladı. Şu anda Yat Limanı’ndaki alan için alınan bu kira bedelinin tamamını yatçılar ve tur teknesi işletmecilerinden oluşan kooperatifteki üyelerimiz ödüyor. Büyükşehir Belediyesi 1 trilyon liraya yakın kira ödemesi yapıldı. Balıkçılar talep edilen bedeli ödemediği için icra süreci başlatıldı.”

3 YILDIR DEVAM EDEN SORUN

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile protokol yaparak Kaleiçi Yat Limanı’nı yıllık 600 bin lira bedelle 30 yıllığına kiraladı. Yat Limanı dolgu alanının işletmesi belediye encümeninin 2018’de yaptığı ihaleyle 31 Ocak 2021 tarihine kadar Antalya Ulaşım AŞ’ye verildi. İhalenin ardından, 12 Mart 2018’de zabıta ve polis eşliğinde Yat Limanı’na gelen Büyükşehir yetkilileri balıkçıların tahliyesini istedi. Yapılan görüşmeler sonucunda tahliye işlemi durduruldu.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI

2018 yılında Antalya Ulaşım AŞ ile protokol yapan Kaleiçi Yat Limanı Yelkenli ve Motorlu Yolcu Taşıma Kooperatifi ‘palamar’ denilen bağlama hizmetlerini üstlendi. Yat Limanı’nda yaşanan bu süreç üzerine Antalya Kaleiçi Olta Balıkçıları Derneği’ni kuran balıkçılar 2019’da belediyeye dilekçeyle başvurarak teknelerinin bulunduğu iskeleyi bedeli karşılığında kiralamak istedi. Balıkçılara bugüne kadar bir yanıt verilmediğini belirten ANKOBDER yönetimi, Ulaştırma Bakanlığı ve Antalya Valiliği’ne 2020’nin kasım ayında dilekçe yazarak yaşanan sorunun çözülmesini istedi. Geçen hafta yapılan bu görüşmede amatör balıkçıların Yat Limanı’nı boşaltıp Balıkçı Barınağı’na geçmeleri istendi.





Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 18.03.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YARDIMCI Denizcil..
 SERVER Denizcilik..
 İZMAİL Kumanya
 Bayar Danışmanlık
 ATİPOST Turizm
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 KALKAVAN Group
 BİSTEK Gemi Elekt..
 MEGA-MAR Denizcil..
 FERAH TUR. Sey. İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim