Tamer Kıran: ''Dünya deniz ticaretinde taşlar yerinden oynuyor!''
9 Eylül 2021 Perşembe günü saat 14.00'da hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran; ''Dünya deniz ticaretinde taşların yerinden oynadığını, bir nevi kartların yeniden dağıtıldığını görüyoruz.'' dedi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 9 Eylül 2021 Perşembe günü saat 14.00'da hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şu değerlendirmelerde bulundu;
''Bugünkü meclis toplantımızda Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Lütfi Elvan aramızda olacaktı ancak son dakika ortaya çıkan bir mazereti nedeniyle katılamayacağını bildirdi. İnşallah önümüzdeki meclis toplantılarımızdan birinde kendisini aramızda görmeyi arzu ediyoruz.
Tüm dünyada kâbus gibi bir ayı geride bıraktık. Ağustos ayında küresel ısınma sonucu iklimde meydana gelen değişiklikler nedeniyle pek görülmemiş yangınlar ve sellere tanık olduk. Son bir ayda ülkemizde, Yunanistan’da, ABD’de, Kanada’da yaşanan yangınlar, Avrupa ve Çin’de meydana gelen sellerde iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarını üzülerek izledik. Ülkemizde önce Manavgat Bodrum ve Marmaris’te geniş alanlarda etkili olan orman yangınlarını yaşadık, ardından Kastamonu, Sinop ve Bartın’da hasara yol açan sel felaketi ile karşılaştık. Afetlerde can kayıplarımız oldu. Özellikle benzeri afetlerle bir daha karşılaşmamayı Allahtan niyaz ediyor, hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum.
"Pozitif büyümeyi asgari düzeyde de olsa başardık!"
Ekonomide küresel ve yerel olarak çok önemli dönemleri yaşıyoruz. Birçok ülkenin ciddi daralmalar yaşadığı 2020 yılında Türkiye’nin pozitif büyümeyi asgari düzeyde de olsa başardığını gördük. 2021 yılı ilk yarısı itibariyle güçlü bir toparlanmaya şahit olduk. Son dönemde ülkemizde açıklanan en önemli makro ekonomik verilerden birisi 2. çeyrek büyüme rakamları oldu. Yılın 2. çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılamız yüzde 21,7 büyüme gösterdi. Bu büyüme alınan önlemler ve kararların doğru yönde olduğuna ilişkin önemli sinyaller vermiştir. Özellikle de sanayi, hizmetler ve ihracattaki büyümeler dikkat çekici. Öncü göstergeler pandemi ile ilgili risklerde büyük bir olumsuzluk olmazsa büyümenin yıl sonunda yüzde 9’lar civarında olabileceğine işaret ediyor. Önümüzdeki yıllarda yüzde 5 ve üzerinde sürdürülebilir büyüme görebilmemiz için enflasyon ile kararlı mücadele ve cari açık sorununun yapısal olarak çözülmesinin önemi daha da artmış bulunuyor. Bu hafta başında açıklanan ve 2022/2024 yıllarını kapsayan orta vadeli program da önümüzdeki dönem ekonomik politikalarına ilişkin önemli ipuçları vermektedir. Programın temel amaçları arasında belirtilen enflasyon ve cari açık yaratmayan ağırlıklı olarak yurtiçi tasarruflar ve doğudan yatırımlarla finanse edilen ihracata dayalı, yeşil dönüşümü dikkate alan gelir adaletini gözeten bir büyüme yapısının tesis edilmesini doğru bir çerçeve olarak görüyor ve destekliyoruz.
Deniz taşımacılığı konusu eksik!
Ancak programda ulaşım ve deniz taşımacılığı konularının eksik kaldığını da üzülerek görüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi ilgili tüm merciler nezdinde bıkmadan usanmadan pes etmeden sektörümüzün ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatmaya ve taleplerinizi iletmeye devam edeceğiz.
Konteynerde talep artışı gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdı!
Dünya denizcilik piyasalarında talep tarafında yıllık 11,5 milyar ton seviyesinde olan deniz taşımacılığında gemi filo büyüklüğü DWT bazında 2 milyar 70 milyon DWT olarak 2020 yılını kapatmıştır. 2020 yılının özellikle 2. yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasamızda fiyatlarda hızlı artış yaşandı. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerde de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönünde oluşmaktadır. Nitekim 2021 Ağustos itibariyle yeni gemi siparişinin mevcut filoya oranı dökmecilerde yüzde 6’ya, tankerlerde yüzde 8’e konteynerlerde yüzde 22’ye, LNG’lerde yüzde 5’e, LPG’lerde ise yüzde 23’e ulaştı. Konteyner tarafında talep artışının devamı navlunlar ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdı. Lojistik aksaklıkta önemli bir etki de dünyanın en yoğun 3. Çin’in ise en yoğun 2. limanı olan Ningbo Meishan konteyner terminalinin 11 Ağustos’ta 2 hafta kapanması oldu. Ayrıca temmuz ayında Çin’deki büyük bir tayfun ve Avrupa’da konteyner zincirlerini etkileyen sel felaketi de kesintilere yol açtı. Bu arada Güney Afrika limanlarının ana operatörü Transnet’in 22 Temmuz’da liman ve demiryolu bilgi teknolojisi altyapısının bir siber saldırıya uğraması nedeniyle normal operasyonlar 30 temmuza kadar devam edemedi. Bu çerçevede navlunlar artmaya devam etti. Son dönemde konteynere yönelik talebin arzı aşmasıyla birlikte özellikle kuru yük gemilerinin de artık konteyner taşımaya başladığını görmeye başladık. Global filonun 2021 yılında DWT bazında yüzde 3,05 artarak 2 milyar 130 milyon DWT büyüklüğüne, TEU bazında ise yüzde 2,5 artarak 25 milyon 910 bin TEU’ya ulaşması beklenmekte. Yine aynı kaynak verilerine göre 2020 yılında 48,7 milyar dolar olan yeni gemi inşa yatırım sözleşmesinin 2021 yılı temmuz sonu itibariyle 67,2 milyar dolar olduğu biliniyor.
Gemi siparişlerinde özellikle 2021 yıl başından itibaren verilen gemi siparişlerindeki korkunç yükselişi anlattıktan sonra bu rakamları, bu sayıları değerlendirdiğimizde dünya deniz ticaretinde taşların yerinden oynadığını, bir nevi kartların yeniden dağıtıldığını, bu pastadan daha fazla pay almak için tüm ülkelerin tam yol ileri dediğini, dolayısıyla bizim de şu anda 30 milyon DWT olan Türk sahipli taşımacılık filomuzun, 50 milyon DWT’ye ulaştırılmasının milli hedefimiz haline getirilmesini dile getiriyoruz.’’
Toplantı şube başkanları, meslek komite başkanları ve meclis üyelerinin bölgesel ve sektörel görüş ve önerileri ile yangın sonra durum hakkındaki açıklamalarıyla devam etti.
21.7
2.Çeyrekde gemi ve şirket çalışanlarında %21.7 oranında büyüdümü?Kuru yük ve konteyner navlunları artışlarından personeline yansıması nedir açıkla.masdaki oyunculara kartlar dağıtılıyor senin elin güçlümü kare asmı,dört papaz bir asmı, üç on bir papazınmı var hangisi bu kafayla sen poker masasına oturamasın bu mesleğin içine eden baş aktörlerden birisin bu ülkede senin fikrine ihtiyaç yok. Yazan: Yavuz akyol - 9.09.2021 21:02:53
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
LÜFER Turizm orga..
ÇANAKKALE Liman İ..
ASPET Gemi
MARMARA Deniz Taş..
ÇİFÇİLER Denizcil..
AE Medya Turizm İ..
PRUVA Denizcilik ..
LİKİTGAZ gemicili..
İSTANBULLİNES Den..
AY İnşaat Turizm ..
...