Piyasalarda korsan endişesi
Uluslararası sulardaki gemi kaçırma olayları emtia piyalarında da dikkatle izleniyor. Gemilerin güzergâh değiştirmesi nedeniyle artan navlun giderleri fiyatları yukarı çekerken Sumatra Adası'nda üretilen kahve, kereste gibi ürünlerde de fiyat artıyor.
Dünya gündemini son bir yıldır daha çok meşgul eden uluslararası sulardaki korsanlar, emtia borsalarında da tedirginlik yaratıyor. Somalili korsanlar yüzünden güzergâh değiştiren, bu nedenle de navlun fiyatlarını yukarı çeken gelişmeler, taşınan emtia ürünlerinde de fiyat artışlarına neden oluyor.
FİYAT DENGELERİNİ ETKİLİYOR
Konu ile ilgili rahatsızlıkların artması ve özellikle petrol ve doğalgaz taşıyan gemilerin tehdide uğrama ihtimali ilgili hükümetleri de harekete geçirdi. Singapur, Malezya ve Endonezya Malakka Boğazı'ndaki güvenlik önlemlerini olası saldırılara karşı artırdıklarını açıkladılar. Bu gelişmenin nedeni ise Singapur deniz birliklerinin bir korsan grubunun petrol tankerlerine saldırı plandıkları yolundaki aldıkları istihbarat.
Singapur Armatörler Derneği (SSA), Singapur deniz kuvvetlerinin verdiği bilgiye dayanarak korsanların Malezya Yarımadası ve Endonezya'ya bağlı Sumatra Adası arasındaki 805 kilometre uzunluğundaki Malakka Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerine saldırı planladığını belirtti.
SSA açıklamasına göre deniz kuvvetlerinden gelen mesajda, korsan grubunun, Malakka Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerinin yanı sıra muhtemelen başka tehlikeli madde taşıyan tankerlere karşı da saldırı planladığı kaydedildi.
Deniz kuvvetlerinin mesajında, korsanların saldırı için motorlu tekne veya şişme bot kullanabileceği belirtildi. Geçmişte korsanların Malakka Boğazı'ndan geçen gemilere balıkçı tekneleriyle saldırdığı hatırlatılan mesajda, gemicilerin dikkatli olması ve güvenliği artırmaları istendi.
SUMATRA'YA TEHDİT KAHVEYİ VURUR
Dünyada en çok korsan saldırısı yaşanan bölge Endonezya'nın Sumatra Adası ile Malezya arasında uzanan Malakka Boğazı. Bangladeş, Nijerya, Hindistan, Jamaika kıyıları ve Kızıldeniz riskli bölgelerden. Singapur dünyanın en önemli denizcilik geçişi ve yakıt merkezi olma özelliğinden ötürü uluslararası ticaret bölgedeki korsanlar nedeniyle ciddi kayıplar veriyor.
Uzmanlar olası saldırıların özellikle Sumatra Adası'na yönelmesi halinde uluslararası emtia borsalarında farklı emtia gruplarının da etkilenebileceğini belirtiyorlar. Sumatra Adası özellikle palmiye yağı, kereste ve kahve üretiminde önemli bir merkez. Malakka Boğazı, ekonomik ve stratejik açıdan dünyanın en önemli deniz yollarından biri olarak kabul ediliyor. Uluslararası ticaretin yüzde 30'u ve petrol sevkıyatının yarısı Malezya, Endonezya ve Singapur'un ortaklaşa kontrol ettikleri Malakka Boğazı'ndan yapılıyor.