Fransız basını: Türkiye, Ukrayna tahılında olmazsa olmaz
Fransız basını, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin kurulacak koridorla güvenli bir şekilde dağıtılması için tarafları bir araya getiren ve görüştüren Türkiye'yi övdü.
Ukrayna tahılın güvenli bir şekilde dağıtılması için yürütülen görüşmelerde Türkiye, üstlendiği misyon sebebiyle bir kez daha odak noktası oldu.
Rus işgalinin başında Kiev ile Moskova'yı Antalya'da ilk kez bir araya getirip daha sonra İstanbul görüşmelerinin başlamasına ön ayak olan Ankara, tahil krizinin çözümünde de elini taşın altına koydu.
Tahıl koridoruyla alakalı, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin katılımıyla 13 Temmuz'da İstanbul'da yapılan görüşmeden bir kare
"TÜRKİYE OLMAZSA OLMAZ"
Ankara'nın söz konusu konuyla ilgili önemini attığı "Türkiye, Ukrayna tahıl ihracatı için olmazsa olmaz" başlıkla paylaşan Fransız basını, BM'nin de Türkiye'nin sunduğu planı "umut ışığı" olarak gördüğünün altını çizdi:
"Türkiye, savaşan iki ülkenin de ortağı olarak; limanlarda gemilerin kalkış ve varış noktalarında ortak kontroller ve deniz yolları boyunca güvenlik garantileri gibi temel teknik konularda bir uzlaşma sağlayarak, Karadeniz'deki tahıl ablukasını hafifletebilecek bir konumda. Birleşmiş Milletler'e göre bu, insanların çektiği acıları hafifletmek ve dünyadaki açlığı azaltmak için bir umut ışığı."
TAHIL KORİDORUNDA SON DURUM
Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyeti arasında 1,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirmişti.
Toplantının ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" demişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, "Karadeniz'den Ukrayna'ya buğday ihracatının yeniden başlaması için yapılan görüşmelerde ileriye dönük kritik adım atıldı. Bugünkü ilerlemeyi somutlaştırmak için şimdi daha fazla teknik çalışmaya gerek var. Bir sonraki adımın bizi resmi anlaşmaya ulaştırmasını umuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
"TAHIL KORİDORUNDA BU HAFTA MUTABAKATI İMZALAMAK İSTİYORUZ"
İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoruyla ilgili soruya, "Şu anda bizim rolümüz, ev sahibiyiz. Ev sahibi sıfatıyla bir arabuluculuğumuz var. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı konusunda uzun süredir yoğun çalışma içerisindeyiz. Bu konuyu Sayın Putin ve Sayın Zelenski'yle müteaddit kereler görüştüm. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarımız da kendi muhatapları nezdinde görüşmeler yürüttü. Neticede geçen hafta İstanbul'da yapılan teknik toplantıda BM planı çerçevesinde sürecin ana hatları üzerinde bir mutabakat oluştu. Artık bu hafta bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde de planın uygulamaya başlamasını temenni ediyoruz. Süreç İstanbul'da kurulacak bir koordinasyon merkezinden yürütülecek. Burada ülkemizin yanı sıra, Rusya, Ukrayna ve BM'den yetkililer bulunacak. İlgili tüm tarafların güvenini haiz olan ülkemiz, kurumlararası bir yaklaşımla sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekli eşgüdümü yapacak. Küresel gıda güvenliği bakımından kritik önem arz eden bu hassas süreci nihayete erdirmek için yoğun gayretlerimiz devam ediyor" şeklinde yanıt verdi.