İstanbul Boğazı'nı kirleten gemilere 36,7 milyon lira ceza
İstanbul Boğazı'ndan senede hemen hemen 45 bin gemi geçiyor. Bu rakam ile dünyanın en yoğun trafiğine sahip olan İstanbul Boğazı, gemilerdeki petrol ve petrol türevi atıklar sebebiyle de risk altında. İstanbul Boğazı'na kaçak atık bırakan gemilere bu yıl temmuz ayına kadar 36,7 milyon TL ceza verildi.
Denizleri korumak için yürütülen faaliyetlerle de, boğazı transit geçiş olarak kullanan ya da limana yanaşan gemilerden senede hemen hemen 200 bin metreküp petrol, pis su, bulaşmış atık, çöp ve baca gazı filtrasyon atıkları toplanıyor. Mavi sularda yürütülen bu çalışmalar, havadan görüntülendi.
BİR LİTRE YAĞ MİLYON METREKÜP SUYU KİRLETİYOR, MÜSİLAJ İÇİN BİR TEHDİT
Çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ) yürütüyor.
Denizi kirleten gemilere cezalar kesilirken koruma amaçlı olarak gemilerdeki çöpler de toplanıyor. Bir litre atık yağın milyon metreküp suyu kirleteceğine dikkat çeken İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, bu atıkların kirliliğin ötesinde ekosisteme de ciddi zarar verdiğini ifade etti. Erdinçler, "Canlıların yaşamını da etkiliyor. Diğer taraftan Marmara Denizi'nin çok hassas bir noktaya geldiğini hepimiz geçen yıl son derece ciddi ve acı bir şekilde deneyimledik. Bu atıklar müsilajı oldukça etkiliyor. Petrol türevi atıklar dışında pis su dediğimiz atık sular, atık yağlar var ve katı atıklar var. Bunun yanı sıra sintine ve slaç maddeleri alıyoruz. Özellikle atık yakacak fabrikalar bunlar çoğu zaman çimento fabrikaları oluyor, enerji geri kazanılıp ek yakıt olarak fabrikalarda kullanılıyorlar" dedi.
"DENİZE ATIK BIRAKAN GEMİLERE 36.7 MİLYON TL CEZA KESİLDİ"
İstanbul Boğazı'na kaçak atık döken gemilere uygulanan yasal işlemlere değinen Prof. Dr. Erdinçler, "Denetimlerimiz 7 gün 24 saat sürüyor. Denetimlerde geminin deşarj yapıp yapmadığını, yaptıysa o deşarjın o gemiye ait olup olmadığını gösterecek parmak izi analizleri var. Laboratuvarlarımızda gemiden veya etrafındaki sudan örnek alarak bu parmak iziyle o gemiden atılıp atılmadığını anlıyoruz. Bu atık malzemenin veya deşarjın dolayısıyla çok ciddi yaptırımları var. Gemilerin gross tonlarına göre de cezalar kesiliyor. Bu yıl temmuz ayına kadar kaçak döküm yapan gemilere 36,7 milyon ceza kestik. 2022 yılında temmuz ayının sonuna kadar gemilerden toplamış olduğumuz petrol türevi atıkların miktarı 109 bin metreküp civarında. Katı atıklar 7 bin metreküp civarında pis su 26 bin metreküp civarında" ifadelerini kullandı..
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
MARVEL Uluslarara..
NES TEKNOLOJİ
FENER Denizcilik
DENİZCİLER Turizm
OBA Denizcilik
ULUSOY Denizyolla..
AFRICA MARINE COM..
BORLU Çevik Akary..
SINOP SHIPPING CO..
VİLLA Denizcilik ..
...