Marport'ta sendikalaşan 70 liman işçisi işten atıldı
İstanbul’daki Ambarlı Limanı’nda 'Marport' firmasının taşeronu Karhan Gümrük’te çalışan 70 işçi sendikalaştıkları için işten atıldı. Liman-İş üyesi işçiler Marport önünde yaptıkları açıklamada sendikalaşmanın engellenmesine tepki gösterdi.
Düşük ücret, insanca çalışma koşulları ve mobbinge karşı sendikalaştıklarını ifade eden işçiler, dün sabah vardiya değişimi sırasında Marport önünde toplandı. “Sendika haktır engellenemez” yazılı pankart açan işçiler sık sık, “İş ekmek özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganlarını attı.
“MARPORT, KARHAN’I BÜNYESİNDEN ÇIKARDI”
Burada konuşan Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun, taşeron firma Karhan Gümrük’te çalışan işçilerin 2022 yılında Liman-İş’e üye olduğunu, Bakanlık tarafından yetki geldiğini ve toplu sözleşme sürecinin başladığını ifade etti. Dursun, “Toplu iş sözleşmesi süreci sonunda grev sürecine gidilmiş ve işçilerin ‘Greve hayır’ kararıyla Yüksek Hakem Kuruluna başvurulmuştur. Yüksek Hakem Kurulundan toplu iş sözleşmesinin çıkmasına az bir zaman kala asıl işveren Marport Liman İşletmeleri, taşeronluk yapan Karhan Gümrük’ü, işçilerinin sendikaya üye olması sebebiyle bünyesinden çıkarmıştır. Toplu iş sözleşmesinin bağıtlanmasına yakın zamanda alınan bu kararla hem sendikalaşmanın önüne geçilmiş hem de işçiler işsiz bırakılmıştır” dedi.
“MARPORT SUÇ İŞLİYOR”
Anayasanın 51. Maddesini hatırlatan Dursun, şunları söyledi: “Anayasada ‘Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz’ hükmü yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre ise sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçtur. Marport Liman İşletmeleri sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işçilerin bünyesinde çalıştığı Karhan Gümrüğü ani bir kararla bünyesinden çıkararak tüm bu yaptıkları ile yasalara aykırı davranmış ve suç işlemiştir.”
Tüm baskılara ve zorluklara rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Dursun, “Türkiye’deki tüm üyelerimizle birlikte Karhan Gümrük çalışanlarının ve üyelerimizin yanında duracak, tüm baskı ve engelleri birlikteliğimizle aşacağız! Birlikten doğan gücümüzle, Karhan Gümrük işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikalı olacak ve toplu iş sözleşmesinden faydalanacaktır” diye konuştu.
“VÜCUDUMUN YARISI BURADA KALDI”
Evrensel’e konuşan 10 yıllık işçi Nihat Şahin, “Burada kaza da geçirdim, vücudumun yarısı burada kaldı. Buna rağmen işimize devam ettik, ekonomik nedenlerden dolayı ücret talebinde bulunduk, muhatap bulamadık. Sonra anayasal hakkımız olan sendikaya üye olduk. Bu süreçte ana firma Marport ile taşeron firma Karhan kendi aralarında ne konuştular, nasıl anlaştılar bilmiyoruz. Ama biz dün vardiyaya geldiğimizde, limana giriş kartlarımız aktif olduğu halde içerden gelen talimatla bizi içeri almadılar. Asgari ücretle çalışıyoruz, çoğumuzun kredi borcu var, çoğumuz kirada oturuyoruz. Herkes sıkıntı çekecek, yeni yıla girerken iş bulmak zor olacak” dedi.
“İŞÇİ ÖLDÜĞÜYLE KALDI”
15 yıldır limanda çalışan ve geçen sene emekli olmasına rağmen hâlâ çalışmak zorunda kaldığını belirten Fevzi Ateş, “Hakkımızı alana kadar elimizden geleni yapacağız. Bu işin başlangıcı, devamını da getireceğiz” dedi.
Adem Cevdet Şahin de 6 yıldır limanda taşeron işçi olarak çalışıyor, arkadaşları gibi asgari ücret alıyor. Şahin, “Biz gemilerde çok zor şartlarda çalışıyoruz. Hangi gün hangi saatte işe geleceğimizi telefonla bildiriyorlar. En son nisan ayında zam istedik, bir türlü zam alamadık. Karşımızda da kimseyi bulamadık. Biz zam istedikçe onlar islamiyetten bahsettiler, en sonunda sendikalı olmaya karar verdik. Sendikalı olduğumuzda bizi işten atmakla tehdit ettiler” dedi. Limanda iş kazalarının yoğun olduğunu söyleyen Şahin, “İş kazalarında sürekli işçi hatalıdır. Niye kaza geçirdiniz demezler, hemen bir tutanak tutarlar, iki tane de yalancı şahit bulurlar, bu işten sıyrılırlar. Marpot’un sistemi budur. 3 yıl önce bir arkadaşımız vincin altında kalarak öldü, en sonunda suçlu olan yine işçiydi. Vardiyası olmamasına rağmen konteyner okutmaya gönderdiler, adam orada öldü. İşçi öldüğüyle kaldı. İşçiye değer verdikleri yok” diye konuştu.