Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Kasım 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin üçüncü FSRU gemisi Akdeniz'de
Türkiye'ye deniz yoluyla getirilecek sıvılaştırılmış doğal gazın iletim sistemine gazlaştırılarak verilmesini sağlayacak ve BOTAŞ'ın Saros FSRU Terminali'nde hizmet verecek gemi Akdeniz'e girdi.

Süveyş Kanalı'ndan dün geçen geminin bugün Akdeniz'de Mısır açıklarında yolculuğuna devam ederek son olarak Saros'a ulaşması bekleniyor.



Toplam 180 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip geminin günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesi bulunuyor. Vasant gemisinin uzunluğu 294 metre, genişliği 48 metre ve yüksekliği 63 metre seviyesinde bulunuyor.

Doğal gaz ticaret merkezi olma hedefiyle altyapı çalışmalarına hız veren Türkiye, 3'üncü FSRU terminalini (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) Saros Körfezi'nde devreye almak için gün sayıyor.

Saros'un devreye alınmasıyla Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçeceği hesaplanıyor.

Diğer FSRU projeleri

Türkiye'de ilk FSRU olma özelliğini taşıyan ve İzmir'de Etki Liman İşletmeleri tarafından işletilen terminalin açılışı Mart 2017'de yapıldı. Tesisin şebekeye günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi bulunuyor.

Hatay Dörtyol'daki FSRU terminali ise 2018'den bu yana hizmet veriyor. Terminalde kullanılan ve Türk Denizcilik Sicili'ne kayıtlı ilk FSRU olan Ertuğrul Gazi, 170 bin metreküp LNG depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesi ile çalışıyor.

Türkiye 3'üncü FSRU terminalini devreye alacak

Doğal gaz ticaret merkezi olma hedefiyle altyapı çalışmalarına hız veren Türkiye, 3'üncü FSRU terminalini Saros Körfezi'nde devreye almak için gün sayıyor. Saros'un devreye alınmasıyla Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçeceği hesaplanıyor.

Türkiye enerjide merkez olma yolundaki kararlı adımlarını atmayı sürdürüyor. O projelerden biri de Saros Körfezi'nde yapımı süren yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ünitesi. Yakın zamanda faaliyete geçecek tesisi ilk kez TRT Haber ekibi görüntüledi.



Tesis günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi ile Marmara Bölgesi enerji arz güvenliği açısından önemli bir görev üstlenecek.

Saros FSRU Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi, Marmara Bölgesi enerji arz güvenliği açısından önemli bir görev üstlenecek. Tesisin, ulusal doğal gaz şebeke hattına günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi bulunuyor.

Yüzer depolama ve gazlaştırma tesisinde adres Edirne Keşan'a bağlı Saros Körfezi.

Türkiye'nin 3'üncü FSRU gemisi buradaki terminalde hizmet verecek. Gemi, Türkiye'ye deniz yoluyla getirilecek sıvılaştırılmış doğal gazın, iletim sistemine gazlaştırılarak verilmesini sağlayacak. Gemide 180 bin metreküp sıvı doğal gaz yani LNG depolanabiliyor. Günlük maksimum gazlaştırma kapasitesi ise 28 milyon metreküp.

Türkiye'nin LNG tesis sayısı 5'e çıkıyor

Tesisin devreye alınmasıyla Türkiye'nin LNG tesis sayısı 5'e çıkıyor. Böylece günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metreküp seviyesini geçecek. Toplam depolama kapasitesinde ise 10 milyar metreküp hedefe ulaşılacak. Devasa tesis yapılırken 9 şiddetinde depreme dayanacak şekilde inşa edildi.

Trakya, enerji nakil hatlarının merkezinde 2 uluslararası doğal gaz boru hattı bu bölgeden geçiyor. TürkAkım ve TANAP hatlarıyla 47,5 milyar metreküp gaz taşınıyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisinde ise kapasite 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Trakya'daki bir diğer enerji - LNG tesisi ise Tekirdağ'da Marmara Ereğlisi'nde yer alıyor.

LNG NEDİR ?

Taşınmasında ve stoklanmasında kolaylık sağlamak amacıyla doğal gazın sıvılaştırılmış şeklidir. Doğal gaz atmosferik basınçta -161.5o C sıcaklığa soğutulduğunda, LNG (Liquified Natural Gas / Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) olarak adlandırılan sıvı doğal gaza dönüşür. LNG bünyesinde ağır hidrokarbonlar barındırmadığından doğal gaza kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahiptir. 1 hacim LNG yaklaşık 600 hacim doğal gaza denk gelir.


Kaynak: TRThaber
Eklenme tarihi: 19.01.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİRAGE World Hote..
 DERIN Denizcilik
 CEO Maritime Co.
 OF Shipping
 NACİ SELİMOĞLU De..
 NİKEL Denizcilik
 RANMARİNE Denizci..
 BEKIR SENGUL Ship..
 DENİZ-AY Denizcil..
 GENÇ KAPTAN DENİZ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim