Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Karadeniz'de petrol arayacak
Karadeniz'de petrol arayacak, sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Trabzon'a demirledi. Doğalgaz ve petrol araması yapan gemi, 3 boyutlu sismik veri toplayabiliyor. Gelişmeleri A Haber muhabiri Selman Kutlu’nun konuğu olan jeofizik mühendisi Prof. Dr. Nafız Maden değerlendirdi..

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO), denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınan ve 2013'te faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi "Barbaros Hayrettin Paşa", Trabzon Limanı'na geldi. Limana demir atan 84,2 metre boyunda, 21,6 metre genişliğinde ve 4 bin 711 groston ağırlığındaki gemi, burada bakım, onarım ve lojistik ihtiyaçlarını karşılayacak.



Peki Sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa gemisi neden Trabzon'da? Karadeniz'de neler yapacak? Çalışmalar nasıl ilerleyecek? Gelişmeleri A Haber muhabiri Selman Kutlu'nun konuğu olan jeofizik mühendisi Prof. Dr. Nafız Maden değerlendirdi..

Nafız Maden'in öne çıkan sözleri:

"Barbaros Hayreddin Paşa gemisi geçtiğimiz aylarda Ünye açıklarında jeofizik araştırmalar yaptı. Dün itibarıyla da Trabzon Limanı'na demirledi. Burada 45 günlük bakım-onarım çalışmalarından sonra Rize açıklarında petrol arama amacıyla yola çıkacak.

Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarındaki petrol sızıntısı hatta Ünye açıklarındaki petrol sızıntısı yıllardan beri biliniyor. Rize özelinde konuşacak olursak bunlar Osmanlı döneminden biliniyor. Hatta Cumhuriyet'in ilk yıllarında Rize Çayeli'ndeki bazı sayılı kişilere buranın 1925 yılında ruhsatı veriliyor. Petrol aramak için bunlar yapılıyor ama sondaj yapılmadığı için ruhsatlar feshediliyor..

Geçtiğimiz günlerde yine A Haber ile birlikte gittik ve Çayeli'ndeki sızıntıdan örnekler aldık. Burada yapılan hesaplamalara göre uydu ve jeofizik verilerinden alınan bilgiye göre günde 1 ton petrol yüzeye sızıyor. Yıllık olarak 350 ton petrol sızıntısı var. Ve bu sızıntı 100 yıldır devam ediyor..

Petrol arama çalışmaları uzun soluklu oluyor. İlk önce veri alınması gerekiyor ve bu veriler işlendikten sonra TPAO'nun mühendisleri tarafından yorum aşamasına geçilecek. Buradaki yetkin isimler petrol rezerv alanının yorumunu yapacaklar ve üzerinde çalışacaklar. TPAO'nun bu anlamda çok iyi bir teknoloji altyapısı var.".



Kaynak: Ahaber
Eklenme tarihi: 29.09.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MNT Denizcilik Ta..
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 ÇAĞLAR Denizcilik
 SARP Turizm
 IEC Denizcilik
 MULTISERVICE Ship..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 C-M Denizcilik
 LORİ Denizcilik
 ADAMOĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim