İspanya ve Hollanda’dan sonra İtalya da kruvaziyer gemilerine kısıtlama getirdi
Üst gelir grubuna mensup yüksek harcama yapan kesim olması nedeniyle aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke çekmeye çalışırken bazı ülkeler kruvaziyer gemilerine kısıtlama getiriyor.
İspanya’nın Barcelonakentinde başlayan yanaşacak kruvaziyer gemisi sayısını kısıtlamaya Hollanda’nın Amsterdam’ı eklendikten sonra şimdi de İtalya Venedik için benzer karar alıyor.
Şimdi birçok Avrupa ülkesi bu turistleri gezdiren gemilerin demirlediği limanlarda sorunlara neden olduğunu değerlendiriyor.
Aşırı trafik ve çevre sorununa önlem
Karar aşırıziyaretçi trafiğine önlem olmanın yanı sıra gemilerin çevre sorunlarına da önlem olarak alındığı belirtiliyor.
Aşırı trafik ve çevre
Transport & Environment'a göre, 2022 yılında Avrupa'da faaliyet gösteren 218 yolcu gemisi, kıtadaki tüm arabalardan dört kat daha fazla sülfür oksit saldı. STK, geçen yıl haziran ayında gemilerden kaynaklanan bu zehirli hava kirletici maddelerin artık COVID-19 öncesine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
Uluslararası Cruise Lines Birliği (CLIA) kruvaziyer şirketlerinin, denizcilik sektöründe karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı taahhüt ettiklerini hatta bazılarının 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma taahhüt ettiklerini açıklamıştı.
"yeni yaklaşımı uzun yıllardır desteklediğini" ve bunu "ileriye doğru büyük bir adım" olarak nitelendirdiğini söyledi.
Yasak ve kısıtlama getiren ülkeler
Ancak kirlilik ve aşırı turizm yalnızca Venedik'in sorunu değil.
Balear şehri Palma de Mallorca, yolcu gemilerine ilk kez 2022'de getirilen sınırlamaları yeniden uygulamaya hazırlanıyor.
Karara göre her gün limana yalnız üç geminin girmesine izin verilecek ve bir geminin en çok 5.000'den yolcu kapasitesine sahip olmasına izin verilecek.
İspanya'daki politikacılar ayrıca yolcu gemilerinde vergilendirme ve kirletici yakıtların kullanımına ilişkin daha katı kurallar getirilmesini önerdi.
Kendi sorunlarıyla mücadele etmeye çalışan Barselona, ??geçen yıl 22 Ekim'de Kuzey terminalini gemi seyahatlerine kapatmıştı. Artık yılda yaklaşık 340 gemi, şehrin yerleşim bölgelerine en uzak olan Moll d'Adossat iskelesine yanaşmak zorunda kalacak.
Maremagnum'da bulunan başka bir terminalin kapatılması ve terminal başına tek gemi kuralının getirilmesinin ardından, artık Barselona'ya aynı anda yalnızca yedi yolcu gemisi yanaşabiliyor.
Bu önlemler, aşırı turizmin etkisini azaltmak amacıyla yolcu gemilerinin Barselona şehir merkezinin dışına taşınması konusunda yerel yetkililerle yapılan bir anlaşmanın ardından geldi.
2026 yılına kadar Güney terminali de kapanacak ve tüm yolculuklar Adossat iskelesinden gerçekleştirilecek.
Fransa'nın en büyük kruvaziyer limanı olan Marsilya'da 50.000 kişi yolcu gemilerine karşı bir dilekçe imzaladı.
Santorini ve Dubrovnik de kruvaziyer şirketlerine yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdı.
Akdeniz dışındaki limanlarda da baskılar sürüyor
İskoçya'yı ziyaret eden yolcu gemilerinden, ülkenin Yeşiller Partisi tarafından yakın zamanda açıklanan planlar kapsamında yeni bir vergi alınacak. Verginin emisyon ve aşırı turizmden oluşan "çifte zorluklarla" başa çıkacağı belirtiliyor.
Scottish Green'in eş lideri Lorna Slater, bir geminin 12.000 araba ile aynı emisyonu ürettiğini iddia ederek, gemi seyahati vergisinin şirketleri daha az kirletici gemi kullanmaya teşvik edeceğini umduğunu söyledi.
Amsterdam yolcu gemilerinin şehir merkezine girişini yasakladı.
Amsterdam'da belediye meclisi, kirliliği azaltmak ve turist sayısını azaltmak amacıyla kruvaziyer terminalinin kapatılması yönünde oy kullandı.
Terminali merkezin dışına taşımak en olası çözüm gibi görünüyor. Ancak oylama, şehrin bu büyük yolcu gemileri hakkındaki duygularını gösteriyor.
Geçen yıl yerel siyasi lider Ilana Rooderkerk, şehre inen kruvaziyer yolcularını "çekirge salgınına" benzetmişti.
Her yıl 100'den fazla gemi Hollanda'nın başkentine yanaşıyor ve bunlar yerel aşırı turizm sorunlarının simgesi haline geliyor.