Türkiye gemi siparişinde ilk 10 arasında, Dünyaya gemi yetiştiremiyoruz
Türk yapımı gemilere dünyadan yoğun talep var. Siparişe yetişebilmek için tersaneler aralıksız çalışıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Tersanelerimiz gemi siparişinde dünyada 7'nci” dedi.
Başarısıyla dikkat çeken Türk tersaneleri dünyanın gemi siparişine yetişemiyor. Dün Tersane İstanbul'da üçüncüsü düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi'nin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Tersanelerimiz gemi siparişinde dünyada 7'nci, gemi tonajına göre 11'inci sırada, gemi sökümünde de dünyada 4'üncü ve Avrupa'da ise lider konumda" dedi.
FİLODA 12'NCİ SIRADA
Türkiye'nin dış ticaretinin tonaj olarak yüzde 87.5'inin, değer olarak ise yüzde 54.8'inin denizyolu ile gerçekleştiğini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin navlun değeri 380 milyar dolar olan dünya deniz taşımacılığından 11 milyar dolar pay aldığını söyledi. Uraloğlu, 1000 grostondan büyük 2 binden fazla sayıda gemisiyle Türkiye'nin 48.9 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12'nci olduğunu dile getirdi.
1.1 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye'nin gemi inşa sanayiinin yüksek katma değerli ürünleri ile ekonomiye döviz girdisi sağlayan önemli bir değer olarak yükseldiğini belirten Uraloğlu, "Gemi inşa sanayii sektörümüz yaklaşık 94 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2023 yılında ülkemiz 1.94 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdi" diye konuştu.
BEYAZ LİSTEDEYİZ
2002 yılı öncesinde neredeyse sadece İstanbul Tuzla'ya sıkışmış olan bir tersanecilik faaliyeti olduğunu belirten Uraloğlu, şunları söyledi: "Gemi inşa sanayiimiz can çekişiyordu. Türk bayraklı gemiler Paris Mou'da kara listedeydi. Denizcilik faaliyetleri üzerindeki vergi yükünden bıkmış denizcilerimiz vardı. Ama biz bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou'da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz. Türk bayrağı dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır." Uraloğlu, son 20 yıldan itibaren, sicile kayıtlı yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine 12.8 milyar lira destek ve 6.8 milyon ton yakıt desteği sağladıklarını da ifade etti.