Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Ekim 2024
Haber
Anket
Tuzla'daki dalışta 1.100 yıllık amfora bulundu
İstanbul Tuzla’da yapılan keşif dalışında Bizans Dönemi’ne ait 1100 yıllık amfora parçası bulundu. Amfora, Tuzla’da kurulacak Denizcilik Müzesi’nde sergilenecek.

Roma İmparatorluğu döneminden beri çeşitli uygarlıkların merkezi olan Tuzla’da, 130 metre uzunluğundaki Manastır Dalgakıranı altında dört kişilik bir ekip keşif dalışı gerçekleştirdi.

Yener Kuşçu, Özkan Öndersoy, Ömer Karakaş ve Gökhan Karakaş’tan oluşan ekip, sualtında 40-50 dakika süren araştırmalar sonucunda Bizans Dönemi’ne ait 9. ve 11. yüzyıllar arasında tarihlenen bir amfora parçasının baş kısmını keşfetti.



KULPLARI SAĞLAM

Keşfedilen amforanın iki kulpunun sağlam olduğu ve gövdesinde kekamoz (teknelerin altına yapışan küçük mikro organizmalı yaratıklar) yapısının bulunduğu belirtildi. Bu eserin Tuzla’da kurulması planlanan Denizcilik Müzesi’nin ilk denizaltı kalıntısı olacağı öğrenildi. Tuzla Belediyesi Denizcilik ve Tersaneler Koordinatörü Gökhan Karakaş, amforanın zeytinyağı veya şarap gibi sıvılar taşıdığını belirtti. Karakaş, amforaya ilişkin şunları söyledi: “Amforanın boyutları 80-100 santimetre arasında ve iki kulpu sağlam. Bu tür amforalar sıvı taşımada kullanılmıştır. Akritas bölgesine belki Fenikelilerden belki Yunan Mikonos adasından gelen ticari bir gemiye ait amforayla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu amfora parçasını Tuzla Belediye Başkanımız Eren Ali Bingöl’e hediye edeceğiz.” Sualtı araştırmacısı Mustafa Aydemir de “Orta Çağ’da şarap merkezi olarak bilinen Ganos bölgesinden gelmiş olabilir” dedi.

BİZANSLILARDAN

Amfora, antik dönemde Akdeniz, Ege ve Karadeniz çevresinde sıvı ve kuru gıda maddelerini taşımak ve depolamak için kullanılan iki kulplu, dar boyunlu seramik kapların genel adı. Zeytinyağı, şarap ve tahıl taşımada tercih edilen amfora Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde yaygın olarak kullanılırken deniz ticaretinde ve günlük yaşamda önemli bir rol oynuyordu.




Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 16.09.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HDR Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 ÜNLÜ Denizcilik
 KARYAT Karadeniz ..
 DERPINA Denizcili..
 KILIÇ Deniz Ürünl..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 YILTUR Denizcilik
 KALYONCU RoRo Shi..
 OZI Yatching
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim