Rusya’nın nükleer buzkıranlarının onarımları için Türkiye'de yüzer havuz inşa edildi
Rusya’nın nükleer buzkıranlarının onarım faaliyetleri için Türk tersanesinde inşa edilen yüzer havuz tamamlandı. Platform, Murmansk’a gitmek üzere yola çıktı.
Rusya’nın nükleer buzkıran gemilerinin onarım faaliyetleri için Türk Kuzey Star Tersanesi’nde üretilen yüzer havuz tamamlandı. 220 metre uzunluğundaki yüzer havuzun, Murmansk’a gitmek üzere İstanbul’dan yola çıktığı bildirildi.
Türkiye ile Rusya arasında stratejik bir projeye daha imza atıldı.
2022 yılında, İstanbul Tuzla'da kurulu Kuzey Star Tersanesi ile Rusya'da Rosatom'un bir kolu olarak faaliyet gösteren gemi operatörü Atomflot arasında, nükleer buzkıranlar için yüzer havuz inşa edilmesi konusunda sözleşme imzalanmıştı. 29 ayda bitirilmesi öngörülen projede, teslimat zamanı geldi.
Hafta içi tersaneden çıkarılan platform, römorkörler ve destek gemileri eşliğinde Türk Boğazlarından geçirildi. Platformun, Murmansk'taki nükleer buzkıran üssü Atomflot'ta konuşlandırılmak üzere yolda olduğu öğrenildi.
Yüzer havuzun, uzun yıllar boyunca Rusya’nın nükleer buzkıran gemilerinin onarımları için kullanılması bekleniyor. Söz konusu platformun inşası için imzalanan anlaşma bedeli ise 69 milyon dolardı.
BUZKIRAN DA İNŞA EDİLİYOR
Barents Observer'ın haberine göre inşa edilen NB 110 tipindeki havuz, öncelikle Rosatom'un yeni “Project 22220” buzkıran filosuna hizmet verecek. Rusya'nın bu sınıftan üç gemisi faaliyette bulunuyor ve önümüzdeki yıllarda dört geminin daha envantere alınması bekleniyor.
Kuzey Star Tersanesi’nden paylaşılan bilgilere göre de yüzer havuz; 30 bin ton kapasiteye, 220 metre uzunluğa ve 48 metre genişliğe sahip.
Yıl boyunca Arktik koşullarda ham hidrokarbon taşımacılığı gerçekleştiren buzkıranlara eşlik edecek olan platform, Kuzey Kutup bölgesinde 3 metreye kadar buzkırabilen gemilere hizmet verecek.
Barents Observer, Rosatom ile Kuzey Star arasındaki anlaşmanın, hiçbir Rus tersanesinin nükleer enerji şirketinin talep ettiği platformu teslim edemeyeceğinin anlaşılması üzerine yapıldığını bildirdi.
Ayrıca Rusya ile yakın işbirliği içinde olduğu belirtilen Kuzey Star Tersanesi’nin, Rus devlet şirketi Rosmorport için de iki adet çift yakıtlı buzkıran inşa ettiği kaydedildi. Değeri 179 milyon avro olan sözleşme, ilk olarak Rus Onega Tersanesi’ne verilmiş, ancak daha sonra taşeronluk ilkelerine uygun olarak Türk tersanesi tarafından devralınmıştı.
ABD 40 KAT GERİDE
Dünyanın en büyük rekabet alanları içinde sayılan Kuzey Buz Denizi’nde, Rusya’nın mutlak bir hakimiyeti bulunuyor. Coğrafi avantajı ve geniş buzkıran filosu ile bölgede faaliyet gösteren Ruslar, son dönemde Batılı meydan okumalarla da karşı karşıya kalıyor. Ancak ABD’nin bölgede etki yaratabilmesi için daha kat etmesi gereken çok uzun bir yolu var.
Nitekim geçen aylarda bir açıklama yapan ABD Kuzey Komutanlığı (NORTHCOM) Komutanı Gregory Guillot da, ülkesinin ağır buzkıran sayısı açısından Rusya’nın neredeyse 40 kat gerisinde olduğunu belirtmişti.
Guillot, ABD Senatosu oturumunda verdiği ifadede, Ruslar için “Bizden kritik derecede ilerideler.” demiş, bu durumun bölgedeki manevra özgürlüklerini kısıtladığını ileri sürmüştü.