Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Ekim 2024
Haber
Anket
ABD liman grevinin beklenenden erken sona ermesiyle nakliye hisseleri düştü, Maersk %8 düştü
Avrupa ve Asya’daki nakliye hisseleri, ABD limanlarındaki grevin çözülmesinin navlun ücretlerinde kısa vadeli toparlanma umutlarını boşa çıkarmasıyla Cuma günü önemli bir darbe aldı.

Bu hafta başında başlayan grev, ABD’li liman işçileri ve liman operatörlerinin ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya varmasının ardından perşembe günü aniden sona erdi.

Avrupa’da sabah saatlerinde Danimarka’nın AP Moller-Maersk hissesi %7,7 düşüşle STOXX 600 endeksinin en kötü performans gösteren şirketlerinden biri oldu.

Alman nakliye devi Hapag-Lloyd’un hisseleri yüzde 12,4 oranında geriledi.

Nakliye sektörünün bir diğer önemli oyuncusu İsviçreli Kühne und Nagel’de ise yüzde 1,8’lik daha küçük ama yine de önemli bir düşüş yaşandı.

Asya piyasalarında da bu durum hissedildi. Tayvan merkezli Evergreen Marine, Wan Hai Lines ve Yang Ming Marine hisseleri %8,8 ile %10 arasında değer kaybederek aylardır gördükleri en büyük günlük kayıplarını yaşadı.

Japonya’da büyük nakliye şirketleri Nippon Yusen, Kawasaki Kisen ve Mitsui OSK Lines, yüzde 7 ila yüzde 9 arasında değişen düşüşlerle Topix endeksinde en çok düşenler oldu.

Piyasa tepkisi, navlun ücretlerindeki düşüş eğilimiyle desteklendi

Satış dalgası, ABD tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle navlun fiyatlarında geçici bir artış bekleyen yatırımcıların, grevin sona ermesiyle liman operasyonlarının beklenenden daha erken normale döneceğinin anlaşılması üzerine pozisyonlarından hızla çıkmaları sonucu tetiklendi.

Aşırı nakliye kapasitesi ve azalan talep nedeniyle baskı altında olan navlun ücretlerinde, ABD liman grevinin uzun sürmesi durumunda geçici bir artış görülmesi bekleniyordu.

Ancak işçi anlaşmazlığının beklenenden erken çözülmesi bu beklentileri boşa çıkardı ve sektörde ciddi satış dalgaları yaşandı.

Daishin Securities analisti Yang Ji-hwan Reuters’a şunları söyledi:

Düşüş eğiliminde olan navlun ücretlerinde kısa vadeli toparlanma bekleyen yatırımcılar, grevin sona ermesiyle satış yapmaya başladı.

ABD’de liman operasyonları normale dönerken, nakliye sektörü zayıflayan yük taşımacılığı piyasasının devam eden zorluklarıyla boğuşuyor ve bu durum yatırımcıların nakliye hisselerinin yakın vadeli görünümü konusunda belirsizlik yaşamasına neden oluyor.

Liman işçileri ve liman işletmecileri ücretler konusunda anlaştı

İş anlaşmazlığı, Uluslararası Liman İşçileri Derneği (ILA) ile ABD Denizcilik İttifakı’nın ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya varmasıyla çözüldü.

Taraflar ayrıca yeni ve kapsamlı bir anlaşmanın müzakeresi için daha fazla zaman tanımak amacıyla mevcut sözleşmelerini 15 Ocak 2025’e kadar uzattılar.

Sendikanın 85.000 üyesinden yaklaşık 50.000’i greve katılmıştı ve kısa sürmesine rağmen ABD tedarik zincirlerinde önemli aksamalara yol açmıştı.

ILA ve Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İttifakı ortak bir bildiride, ücret anlaşması ve sözleşmenin uzatıldığını duyurarak, şunları söyledi:

Uluslararası Liman İşçileri Derneği ve Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İttifakı Ltd. ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya vardılar ve tüm diğer konuları görüşmek üzere pazarlık masasına dönmek üzere Ana Sözleşmeyi 15 Ocak 2025’e kadar uzatma konusunda anlaştılar.

Meyve, ilaç ve otomobil gibi temel ihtiyaç maddelerinin de aralarında bulunduğu milyarlarca dolarlık mal, bir çözüm bekleyerek limanlarda veya açık denizlerde bekletiliyordu.

The post ABD liman grevinin beklenenden erken sona ermesiyle nakliye hisseleri düştü, Maersk %8 düştü.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* Patronlar yasak istedi, medya grev kırıcılığa soyundu: ABD’de liman işçileri yeniden iş bırakabilir
* ABD'de 50 yılın en büyük liman grevinde geçici anlaşma
* Liman işçilerinin grevi ABD'ye günde Milyarlarca dolara mal oluyor
* ABD’de 36 limanda grev: 45 bin liman işçisi iş bıraktı
* ABD Liman işçileri 1977'den sonraki en büyük greve hazırlanıyor



Kaynak: MSN
Eklenme tarihi: 11.10.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NEMTAŞ Denizcilik
 ATLANTİK Deniz ve..
 MARVEL Uluslarara..
 BEYTUR Turizm
 SELEN Denizcilik
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 BUTONİ A.Ş.
 STATU Gemi Kirala..
 TUBA Denizcilik
 POLATHANE Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim