Karadeniz Holding filosuna kattığı son gemi Cankuthan Bey’i Küba’nın elektriği için harekete geçirdi
Günlük elektrik açığı 1.500 MW’a varan Küba, enerji sorununu Türk gemileriyle çözmeye çalışıyor. Filosundaki 5 gemiyi Küba’ya gönderen Türk şirketi Karadeniz Holding, filosuna kattığı son gemi olan Cankuthan Bey’i de Havana’ya gönderdi.
Uzun süredir elektrik sorunlarıyla mücadele eden Küba, enerjisini Türk şirketinden alıyor. Dünyanın en büyük yüzer santrali filosuna sahip Karadeniz Holding’e ait Karpowership, Küba’da adeta bir filo kurdu. Karpowership’e ait Cankuthan Bey gemisi, Havana Limanı’na vardı.
Üretim kapasitesi 80 MW olan Cankuthan Bey ile Türk şirketinin Küba’daki filosundaki gemi sayısı 5’e çıkmış oldu. Ancak bu filo da günlük 1500 MW’lık elektirk açığı yaşayan Küba’ya yetmiyor.
Panama'dan gelen Cankuthan Bey, Türk şirketi Karpowership'in filosuna Ekim ayında filosuna eklendi. Cankuthan Bey, sismik araştırma gemisi Ramform Viking'den dönüştürüldü. 85 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde olan gemi, şirketin geleneğine uygun olarak tasarımından sorumlu mühendis Cankuthan Kurak'ın adını taşıyor.
5 YILDIR KÜBA LİMANLARINDA
Karpowership, 2019 yılından bu yana Küba'ya gelen 6’ncı gemi olarak Cankuthan Bey’i göndermiş oldu. Bu gemilerden Belgin Sultan, Süheyla Sultan ve Erol Bay Havana’da Ela Sultan Mariel’de, Erin Sultan Santiago de Cuba'da çalışıyor.
FİYAT SIR GİBİ SAKLANIYOR
Küba’da merak edilen 2 konu bulunuyor. Bunlardan biri ülkenin elektrik açığının kapanması için daha ne kadar yüzer santrale ihtiyaç olacak? Diğeri ise bu gemileri maliyeti. İkinci konu sır gibi saklanıyor. Küba medyası, Ekvador'da 100 MW kapasiteli bir yüzen tesisin 18 ayda 114 milyon doların üzerinde, Dominik Cumhuriyeti'nde 180 MW kapasiteli iki geminin de 42 aylık çalışması 40 milyon dolara mal olduğunu hatırlatıyor ve buna göre kıyaslama yapılmaya çalışılıyor.