KTÜ'de Denizcilik Teknolojisinin Geleceği Tartışılıyor
3. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi (GMO-SHIPMAR 2024) KTÜ’de başladı. Kongrede denizcilik teknolojisinin geleceği tartışılıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ( KTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi (GMO-SHIPMAR 2024) başladı. Sürdürülebilirlik Yolunda Gemi İnşaatı, Denizcilik Endüstrisi İçin Yeşil Gemi, Yapay Zekâ ve Mavi Ekonomi temalarının ele alındığı etkinlik, dünyanın dört bir yanından akademisyenleri, sektör profesyonellerini ve mühendisleri bir araya getirdi.
KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılışında Kongre Başkanı Prof. Dr. Ercan Köse ve Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu katılımcılara hitap etti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş ise yaptığı açılış konuşmasında, sürdürülebilir bir gelecek için denizcilikte çevresel sorunlara çözüm bulmanın önemine dikkat çekti. Bu doğrultuda denizcilik sektöründe ileri teknoloji kullanımının altını çizdi. Konuşmasının devamında kongrenin temel konularını vurgulayan Prof. Dr. Ursavaş “Bu kongre, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası denizcilik pozisyonunu güçlendirecektir.” dedi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Ercan Köse ve Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Hüseyinoğlu da etkinliğin, sektör üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yaptı.
Öne Çıkan Konular
Kongrede, enerji verimliliği ve karbon yoğunluk endeksi üzerine yapılan konuşmalarda, Türkiye’de gemi inşası sektörünün mevcut durumu ve potansiyelleri gibi kritik konular ele alındı. Piri Reis Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sander Çalışal, enerji verimliliği ve karbon yoğunluğu endeksine dayalı gemi ana boyutlarının seçimi üzerine “EEDI ve CII ile Gemi Ana Boyutlarının Seçimi” başlıklı bir açılış konuşması yaptı. Ardından Türkiye’de gemi inşası sektörünün mevcut durumu ve potansiyelleri, düzenlenen bir panel ile ele alındı. Günün diğer önemli konuşmaları arasında, Osaka Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Toru Katayama’nın “Yüksek Hızlı Planing Teknelerinin Performans Değerlendirmesi” konusuna ilişkin araştırması ve Strathclyde Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Atlar’ın “Çift Haneli Yüzdelerde Enerji Tasarrufu ve Su Altı Gürültüsü Azaltımı Sağlayan Yenilikçi Bir Gemi İtme ve Yönlendirme Sistemleri” konulu sunumu yer aldı. Ayrıca denizcilikteki yenilikçi teknolojiler ve sürdürülebilir çözümler tartışıldı.
Yenilikçi Konular ve Sürdürülebilir Çözümler
Alanında öncü birçok uzmanın sunumlar gerçekleştireceği kongrenin farklı oturumlarında, yapay zekâ ve çevresel yaşam döngüsü değerlendirmesi gibi yenilikçi konuların yanı sıra denizcilik endüstrisinde sürdürülebilirlik çözümleri de ele alınacak. Bilimsel oturumlarda, yenilikçi teknolojilerden çevresel yaşam döngüsü değerlendirmelerine kadar geniş bir yelpazede araştırmalar yer alacak. Etkinlik; denizcilik endüstrisinde, uluslararası iş birliğini artırmayı ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlıyor.
Etkinlik 12 Aralık’a Kadar Devam Edecek
Kongre, teknik oturumlar ve yerel gezi etkinlikleri ile 12 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek. Etkinliğin, denizcilik sektörüne katkı sağlayacak çözümler sunacağına inanan Kongre Düzenleme Kurulu Üyeleri, tüm katılımcıları bu zengin içerikten faydalanmaya davet ediyor.