Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Kılavuzu kaptan olanın gemisi kıyıya çarpmaz!
Geçen haftalarda İstanbul, üç büyük gemi kazası atlattı. Dümeni kilitlenen gemiler, Ortaköy, Bebek ve Galatasaray Adası'ndakilere korkulu anlar yaşattı. Bizde Kıyı Emniyet'in kapısını çaldık ve bu tür kazalardan korunmanın çarelerini sorduk.

Telsizden, Alin 2 isimli yük gemisinin saat 06.00 sularında Marmara yönünden Boğaz'a giriş yaptığı haberini alan Osman Baygın, Kıyı Emniyeti'ne bağlı diğer kaptanlarla birlikte acil müdahale botlarına biniyor. Ekip, 300 metre uzunluğundaki gemiye Karadeniz'e kadar eşlik edecek. Devasa gemi, Boğaz girişinde karşılanıyor. Pervanesinden çıkan dev dalgalar insanı ürkütmeye yetiyor. Kaptan Osman Baygın'ın önündeki ekran, yük gemisinin hangi ülkeye ait olduğunu, ne taşıdığını, yük kapasitesini ve hangi limana gittiğini gösteriyor. Bottakiler, geminin kaptanıyla temas kuruyor. Gidilecek güzergâh hakkında bilgi veriliyor, kıyıya yaklaştığı anda uyarılıyor. Denizcilik kurallarına göre devasa demir yığını, Boğaz'ın sağından gidiyor. Sabahın ilk ışıklarıyla Boğaz Köprüsü'nü geçen gemi, sanki İstanbul'da daha fazla vakit geçirmek istercesine aheste aheste yol alıyor. İkinci köprüyü de geçen gemi, Kandilli'ye geldiğinde iyice yavaşlıyor. Çünkü burası, Boğaz'da en çok kazanın olduğu yer. Hem keskin bir viraj var hem de ters akıntı. Neyse ki herhangi bir sorun yaşanmıyor, gemi ağır ağır Boğaz'ı çıkmaya hazırlanıyor. Anadolukavağı'na geldiğinde ise hızını artırıyor ve kısa bir süre sonra gözden kayboluyor.

İstanbul Boğazı'ndan her gün ortalama 100'ün üzerinde gemi geçiyor. Birçoğu da tehlikeli kimyasal maddeler taşıyor. Daha geçen günlerde bir gemi neredeyse Ortaköy Camii'ne çarpıyordu. Aynı gün, İstanbul hem Galatasaray Adası'nda hem de Bebek Koyu'nda olası bir deniz kazasından kıl payı kurtuldu. Üç geminin de dümeni kilitlenmiş ve rotasından çıkmıştı. Biz de ucuz atlatılan bu kazalardan sonra Boğaz'daki güvenlikten sorumlu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yolunu tuttuk. Kazaların sebebini araştırdık. Kıyı Emniyeti'ne bağlı Harem'deki kaptanlarla birlikte büyük bir yük gemisine rehberlik yaptık.

Geminin yalıya çarpması bizim için rutin bir olay!

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Harem istasyonunda telsiz hiç susmuyor. Gemi trafik Hizmetleri Sistemi (VTS) sayesinde toplanan bilgiler Boğaz üzerindeki bütün kontrol noktalarına bildiriliyor. Bu sistemle birlikte 2003 yılından itibaren gemi kazalarında ciddi bir düşüş yaşanmış. Ama yine de İstanbul Boğazı'ndan geçmek kaptanların korkulu rüyası. Çünkü Boğaz'da ciddi bir trafik var. Bir yanda yük gemileri, vapurlar ve kayıklar, bir yanda da yatlar ve deniz taksiler var. Kış aylarında ise sis, trafiği iyice güçleştiriyor. İstanbul Boğazı, dünyanın en riskli dar geçiş noktası olarak biliniyor. Özellikle eski gemiler, büyük bir tehlike arz ediyor. Dümenleri kilitleniyor, motorları arızalanıyor. Böylesi bir durumdan ilk nasiplenenler ise yalılar oluyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı kaptanlar bu tip kazalara öylesine alışmış ki, hepsi de, "Gemilerin yalılara çarpması bizim için çok sıradan bir olay haine geldi." diyor. Sadece yalılar değil, tarihi camiler, köşkler ve butik oteller içinde aynı tehlike söz konusu. Herkesin fırtınalı havalarda bir limana sığındığı anlarda ekipler kendilerini Boğaz'ın sularına atıyor. Fırtınayla birlikte alabora olma tehlikesi yaşayanlar, tekneleri su alanlar ve sürüklenenler ekiplerden yardım istiyor. Kaptanlardan bazıları alaylı bazıları da kaptan okullarından mezun olmuş. Kaptanlara göre Boğaz kazalarını en aza indirmek için kılavuz kaptan uygulamasının her gemiye mecbur koşulması gerekiyor.

Alo 151 Kıyı Emniyet Hattı'nı aramaktan çekinmesinler

Alo 151 Kıyı Emniyet Hattı, İstanbul Boğazı'ndaki acil durumlar için 24 saat görev yapıyor. Teknesi bozulanlara, kaza yapanlara ve hastalanan gemi mürettebatına anında yardım ediyor. Hatta intihar vakalarında bile onlardan yardım isteniyor. Fırtınalı havalarda Adalar'daki hastanelerden İstanbul'a nakil yapıyor. Ve bunun için bir ücret talep etmiyor. Kıyı Emniyeti kaptanları, "Vatandaşlar bu hizmeti para karşılığında yaptığımızı düşünüyor ve bizi aramaya çekiniyor. Her türlü acil durumu ücret talep etmeden yerine getiriyoruz." diyor.

Biraz daha geç kalsak mürettebat ölecekti

Burak Kökboyun: Boğaz'ın çıkışında yabancı uyruklu bir gemi su aldığı için bizden yardım istedi. Hava çok rüzgârlıydı. Oraya gitmemiz bizim için de çok tehlikeliydi. 8 yabancı mürettebatı kurtardık, 20 dakika sonra gemi havaya dikildi ve battı.

Gemi, bisikleti 10 metre fırlatmıştı

Osman Baygın: Sarıyer'deki bir parka geçtiğimiz yıllarda bir yük gemisi çarptı. Biz de kurtarma ekibi olarak gitmiştik. İlk anda gözlerimize inanamadık. Kocaman bir gemi parkta bisiklete binen bir çocuğa çarpmış ve onu 10 metre uzağa fırlatmıştı. Böyle bir kaza ancak filmlerde olur herhalde!

LPG tankları patlasa facia olurdu

Mustafa Kemal Yılmaz: Boğaz'ın çıkışında batan bir Ro-Ro gemisiyle birlikte 7 adet büyük LPG tankı denizin üzerinde yüzmeye başladı. Akıntıyla birlikte Boğaz'a sürüklenen tanklar, büyük bir felaketin habercisiydi. Biz, büyük bir tehlikeyi göze alarak tankların üzerine çıkıp halatları bağladık ve tankları sudan çıkardık.

Bir günde üç büyük kaza atlattık

Ali Menteşoğlu: Geçtiğimiz günlerde bir Türk gemisi neredeyse Ortaköy Camii'ne çarpıyordu. Onu atlattık derken bu kez de Galatasaray Adası büyük bir faciadan döndü. Aynı gün dümen arızası yüzünden Bebek Koyu'na doğru bir geminin hızla geldiğini öğrenince iyice panikledik.

Boğaz'dan koyun topladık

Akif Genç: 1991 yılında Lübnan bayraklı bir gemiyle Filipinler bandıralı bir gemi Boğaz'da çarpışmıştı. O manzarayı hiç unutmuyorum. Gemilerden biri küçükbaş hayvan taşıyordu. 20 binin üzerinde koyun suda can verdi. Hepsini toplamamız günler sürdü.

Bütün gemileri ismen bilirim

Tuncay Tüfekçi: Sürekli bu rotayı kullanan bazı gemiler var. 24 saat boyunca telsiz dinlediğimiz için gemi isimleri bir süre sonra hafızamıza kazınıyor. Hangi geminin hangi ülkeye ait olduğunu, ne taşıdığı ve hangi limana gittiğini kestirebiliyorum.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 05.07.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İMAMOĞLU Denizcil..
 GÜLHAN Denizcilik
 OZI Yatching
 UGUR 44 Vapur Ac..
 NARAL Deniz Taşım..
 GİRİT Yatcilik
 HAY Shipping
 ARAS Gemi Kurtarm..
 APEKS Denizcilik
 TEAM SHIP Crew
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim