Türkiye'de hangi kentlerde tsunami tehlikesi var?
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Yunanistan'ın Santorini Adası'nda son haftalarda peş peşe gelen depremlerin ardından Türkiye'ye yönelik tsunami tehdidine ilişkin bilgi verdi. Prof. Dr. Orhan Tatar, büyük bir depremden sonra oluşabilecek tsunami tehlikesinin Muğla'dan daha kuzeye doğru geldikçe kıyı boyunca azaldığını söyledi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ve yetkililer, İzmir'in Seferihisar ilçesinde kıyıda ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı gemi ile Ege Denizi'nde inceleme yaptı.
Prof. Dr. Orhan Tatar, incelemenin ardından gazetecilere bilgi verdi.
Tatar, depremin ardından yaşanabilecek tsunami olasılığına değinerek, Muğla'dan daha kuzeye doğru geldikçe kıyı boyunca tsunami tehlikesinin gittikçe azaldığını ifade etti.
'Yıkıcı etki olmaz'
Prof. Dr. Orhan Tatar, Muğla, Bodrum ve Datça Yarımadası'ndaki farklı yerlerde tsunami etkisinin oluşması durumunda da bir saatten önce dalgaların gelmeyeceğini kaydetti.
Yanardağ ve tsunami alarmı! Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasının kökeni...Yanardağ ve tsunami alarmı! Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasının kökeni...
Tatar, şöyle devam etti: "Tsunaminin kıyılarımıza ulaşması durumunda bunun bir yıkıcı etkisinin olmayacağını öngörüyoruz. Daha kuzeye doğru geldikçe, özellikle İzmir civarına geldikçe bugün bulunduğumuz bölgeye geldikçe bunun etkisinin daha da azalacağını veya yok denecek kadar bir etkiye sahip olacağını söyleyebiliyoruz. Tsunaminin oluşması durumunda, İzmir'in kuzeyine geçmeyeceğini çok net olarak söylemek mümkün."
Denizler neden çekiliyor?
AFAD'a tsunami uyarısını Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün vereceğini kaydeden Tatar, uyarının AFAD'a ulaşmasının ardından kısa mesajla, ihtiyaç olması halinde daha etkin mesaj yöntemleriyle ya da anons sistemiyle vatandaşlara duyuracaklarını aktardı.
Tatar, son günlerde değişik bölgelerde deniz çekilmesine de değinerek, "Bunun bir meteorolojik olay olduğunu, herhangi bir depremin habercisi olmadığını altını çizerek söylemekte yarar var." dedi.
Tsunami olursa ne yapılmalı?
AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, gazetecilerin acil uyarı sistemiyle uyarı geldiğinde vatandaşların neler yapması gerektiğine ilişkin soruyu yanıtladı.
Vatandaşların uyarı gelmesi halinde su kenarından iç kesimlere doğru yönelmesi gerektiğini ifade eden Ergin, "Maksimum 1 ya da 1,5 metre gibi bir tsunami etkisinin olması halinde vatandaşlarımızın iç kesimlere gitmeleriyle beraber bu tedbirleri almış olacağız. Volkanik bir patlama söz konusu olduğunda buna yönelik de maske kullanılabilir. O koruyucu olur. Onun dışında evlerdeki bacaların şapkaları evin içerisindeki muhafazayı sağlayabilir. Vatandaşlarımızın kapalı alanlara yönelmeleri önerilmekte. Bu anlamda broşürler bastırdık. Muhtarlarımız vasıtasıyla vatandaşlarımıza ulaştırılıyor." diye konuştu.
Volkanlar izleniyor
Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan da olası bir volkan patlamasında Türkiye'nin güney bölgelerinin partiküler madde taşınımından kısmi etkilenebileceğini ifade etti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak bir ekip tesis ettiklerini aktaran Yağan, "7-24 saat esasına göre atmosferi sürekli olarak gözlemliyor ve izliyoruz. Volkan patlaması özelinde izliyoruz atmosferi. Böyle durumda AFAD'ımızla hemen temasa geçip vatandaşımızın söz konusu durumdan en az şekilde etkilenmesini sağlamaya çalışacağız." dedi.