Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
03 Nisan 2025
Haber
Anket
Assan Port’ta sendikalı olmak yasak! 12 liman işçisi işten çıkarıldı
İskenderun’da Kibar Holding’e ait Assan Port'ta sendikalı oldukları için 12 işçi haksız şekilde işten çıkarıldı. Liman-İş Genel Başkan Yardımcısı Kizir bugün ülkede sendika hakkının fiilen tamamen ortadan kalkmış durumda olduğunu söyledi.



Hatay’ın İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren, Kibar Holding şirketlerinden biri olan Assan Liman İşletmeleri AŞ’nin işlettiği Assan Port’ta sendikaya üye olan 12 işçi haksız bir şekilde işten çıkarıldı.

Patronların Ensesindeyiz Mücadele ve Dayanışma Ağı’na ulaşan liman işçileri, ücretlerin düşüklüğü, eşit işe eşit ücret uygulanmaması, çalışma saatlerinin uzunluğu, çalışma koşullarının sürekli keyfi şekilde zorlaştırılmasına karşı en temel hakları olan sendikalı olma haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını belirtti.

İşçiler tazminatsız işten çıkarılırken, SGK’ye bildirilen asılsız işten çıkış kodları yüzünden iş bulmakta zorlandıklarını, bu adaletsiz uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca derhal son bulmasını istedi.

İşçiler, “Sendikalı olmak istedik, suç mu? Onuruyla çalışan biz işçilere ağırımıza gidecek, gururumuza dokunacak iftiralar atarak bizi bu kış gününde bu ekonomik koşullarda işsiz bıraktılar. Biz sendikaya üye olduk suç örgütüne değil, bu bir hak, suç değil” dedi.

‘Eşit işe eşit ücret alamıyoruz’

İşten çıkarılan işçilerden biri “Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar dedemin sevgisini evimize yansıttık, eşim ve evlatlarımla evlatlarımdan dördüncü çocuğumun adını Asım koydum. Bu işlerin buralara gelmesindeki en büyük neden, yönetimdekilerin çalışan insanlara değer vermemesindendir. İşçi işini yaparken yönetim de işçilerin haklarına saygı duymalıdır. Limanda işçilerin en büyük sıkıntısı eşit işe eşit ücret taleplerine olumlu cevaplar verilmemesiydi. Bir vinç operatörünün saat ücreti 360 TL’lerde iken diğer vinçlerin saat ücretleri 238 TL’lerde. Bir CFS operatörünün saat 238 TL iken aynı işi yapan kişinin bir başka CFS Operatörünün saat ücreti 140 TL idi. Ne yapsaydık, susup haksızlığa razı mı gelseydik?” dedi.

Hayatı boyunca alkol ve uyuşturucu madde kullanmayan ve kullanımına karşı olan bir işçinin işten çıkış sebebine “İşyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak” olarak yazılmasına isyan eden işçi şunları aktardı:

“Ağırıma gitti, hastaneye gittim kan ve idrar testi yapın ben hayatım boyunca bu maddeleri kullanmadım dedim, ama tahlil yaptıramadım, işyerinin istemesi veya adli bir vaka olması gerekiyormuş, hastane beni geri gönderdi, benim ağırıma gidiyor bu. Bu kadar kolay olmamalı, bizler babayız, eşiz, gururumuz var. İşçiler size ne yaptı? Sendikaya düşman olmak suç değil mi neden kimse bir şey yapmıyor?”

Assan Port sendikanın yetki almasını önlemek için her yola başvuruyor

MSC Grup ve Terminal Investment Limited (TIL) adlı yabancı şirketlerle ortaklıkları olan Assan Port’taki sendika düşmanlığı uzun süredir biliniyor.

2018 yılında Liman-İş Sendikası, işyerinde toplu iş sözleşmesi için yeterli çoğunluğu sağladığında, işçilerin e-devlet şifrelerinin çalınması üzerine, Assan Port yetkilileri işçilere “e-devlet şifremiz çalındı, sendika üyeliğimiz geçerli değil” beyanında bulunmaya yönlendirmiş, sendika açılan davada toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini 2022 yılında kaybetmişti.

Assan Port’ta ikinci sendikal örgütlenme hamlesiyse 2022 yılından sonra yapıldı. Liman-İş Sendikası TİS için yeterli çoğunluğa ulaşmak üzereyken patronların haberinin olmasıyla bu yılın başında sendikal örgütlenmede öncü olan işçinin işine son verildi. Hemen ardından sendika üyeliğinden istifalar gelmeye başladı. Bir hafta içinde hiçbir somut gerekçe sunulamadan 12 işçinin iş akdi feshedildi.

Liman-İş Genel Başkan Yardımcısı Kizir: Öncü işçilerimizin tamamı işten çıkarıldı

Liman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir, bugün ülkede sendika hakkının fiilen tamamen ortadan kalkmış durumda olduğunu söyledi.

Kizir soL’a yaptığı açıklamada "İşçiler sendikaya üye oluyor ama toplu iş sözleşmesi hakkına erişemeden ya işten çıkarılıyorlar ya da davalar o kadar uzun sürüyor ki sendika toplu iş sözleşmesi yetkisini aldığında işyerinde üye işçi kalmıyor” dedi.

Kizir “Assan Port’u biz sendika düşmanlığıyla tanıyoruz. 2018'de yeterli çoğunluğu almamıza rağmen çeşitli yollarla limanda yetkili sendika olmamızın önüne geçildi. Şimdi yine sendikaya üye olan öncü işçilerimizin tamamı işten çıkarıldı” diye belirtti.

'Sendikalı ol, güçlü ol' çağrısı

İşten çıkarılmayan işçilerinse işsiz kalmakla tehdit edildiğini kaydeden Kizir “Her sendika düşmanı işverenin başvurduğu yol yeni işçi alıp işyerindeki işçi sayısını artırıp sendikanın çoğunluğa ulaşmasını engellemek. İşçi arkadaşlarımıza bir kez daha ‘sendikalı ol güçlü ol’ çağrısını yineliyoruz. Aksi halde işverenlerin insafına kalan ücretler, çalışma şartları hayatı yaşanmaz hale getirmeye devam edecek” dedi.

Limanda 7-8 yıldır çalışan işçilere yapılan fesih bildirimlerinde “işçinin işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka bir işçisine sataşması”, “işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi”, “işyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak” gibi işçilerin tamamen asılsız olduğunu dile getirdiği gerekçeler sıralandı.

'İşten çıkış kodu işverenin inisiyatifine bırakılmamalı'

Liman İş Sendikası Avukatı Derya Demir işten çıkış kodunun işverenin inisiyatifine bırakılmasının işçiler ve işçi sendikaları için sonuçlarının çok ağır olduğunu aktardı.

Sendika olarak örgütlenmeye çalıştıkları tüm işyerlerinde benzer sorunları yaşadıklarını belirten Demir “Anayasa'da, yasada temel bir hak olan sendika hakkı, uygulamada yasak” dedi.

Demir soL’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sendika belli bir çoğunluğa ulaştığı anda öncelikle öncü işçilerin iş akitleri fesh ediliyor, ardından işinden olmaktan korkan işçiler sendika üyeliklerinden istifa ediyor.

SGK kaydına işlenen işten çıkış nedeni, adli sicil kaydı gibi bir öneme sahip. Asılsız şekilde ‘işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı hareket etmesi’ nedeniyle iş akitleri feshedilen işçiler, iş bulmakta çok zorlanıyor, bu çıkış kodları bir nevi işçilerin sicillerine işliyor ve iş başvurularında bu durum işe alınmalarına engel oluyor, davalar da uzun sürdüğü için işçinin aklanması yıllar alıyor. Sendikalaşma önündeki engeller göz göre göre gittikçe artıyor.”

Demir, bu engelleri aşmanın tek yolunun işçilerin işten çıkarılma korkularını yenmeleri ve örgütlenme konusunda kararlı bir şekilde devam etmeleri olduğunu aktardı.



Kaynak: haber.sol.org.tr
Eklenme tarihi: 1.03.2025




Share |




YORUMLARINIZ


Yazık
Yazık çok yazık. Son günlerde bu firmadan kötü haberler çok gelmeye başladı bölgeden.

Yazan: Emin T - 1.03.2025 19:24:47




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GİSAN Gemi
 F.ÖMEROĞLU Ltd Şt..
 DEVAL A.Ş.
 MUMCUOGLU Gemicil..
 EMSAN Denizcilik ..
 AKAR Deniz
 BERRGANİ Denizcil..
 TRİO Denizcilik
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
 SDS Denizcilik ve..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim