Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
03 Nisan 2025
Haber
Anket
Çin'in yeni sondaj gemisi, yer kabuğunu 11 kilometre delecek
Çin, deniz tabanını kilometrelerce delmek üzere özel olarak inşa edilen dev sondaj gemisi "Meng Xiang" ile Dünya’nın iç yapısını incelemeye hazırlanıyor. Gemi, 120 gün boyunca kendine yetebilecek ve 11 km derine inecek şekilde çalışmalarını yürütecek.



Adı “Rüya” anlamına gelen bu gemi, gezegenin kabuğunun altındaki manto tabakasına ulaşmayı hedefliyor. Eğer proje başarıyla tamamlanırsa, tektonik hareketler, gezegenin evrimi ve yer kabuğunun yapısı hakkında önemli bilimsel keşifler yapılabilir.

11 KM DERİNLİĞE SONDAJ YAPACAK

Kasım 2024’te hizmete giren Meng Xiang, deniz tabanının 11 kilometre altına kadar inebilme kapasitesine sahip. Dünyada benzer bilimsel sondaj yapan diğer gemiler bu seviyeye ulaşamıyor.

Japonya’nın Chikyu gemisi en fazla yedi kilometre derine inerken, artık hizmet dışı olan ABD’ye ait JOIDES Resolution ise en fazla 8,4 kilometre sondaj yapabiliyordu.

GEMİ, 120 GÜN BOYUNCA KENDİ KENDİNE YETEBİLECEK

Tam 179,8 metre uzunluğundaki bu dev gemi, 120 gün boyunca bağımsız olarak çalışabilecek şekilde tasarlandı.



Gemide 180 kişilik bir mürettebat görev yaparken, bilim insanları için jeoloji, jeokimya, mikrobiyoloji ve okyanus bilimi gibi alanlarda araştırmalar yapabilecekleri dokuz laboratuvar bulunuyor.

DENİZ KABUĞU, DAHA DERİNE İNMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Bugüne kadar açılmış en derin yapay delik, Rusya'nın Kola Yarımadası’nda bulunan 12.262 metre derinliğindeki sondaj kuyusuydu. Meng Xiang bu derinliğe ulaşamayacak olsa da, okyanus tabanının daha ince bir kabuğa sahip olması Çin’in gemisinin doğrudan manto tabakasına ulaşmasına yardımcı olabilir.



Karasal kabuğun ortalama 37,5 kilometre kalınlığında olduğu kıtasal bölgelerin aksine, okyanus tabanındaki kabuk yalnızca 5 ila 7 kilometre kalınlığında.

Daha önce yapılan araştırmalarda, bu ince kabuklu alanlar Dünya’nın mantosundan örnek almak için kullanılmıştı. Ancak Meng Xiang, bu sınırı aşarak kabuk tabakasının altına inerek doğrudan mantoya ulaşmayı hedefleyen ilk gemi olacak.



BİLİM DÜNYASINDA BÜYÜK BEKLENTİ

Bu tarihi sondaj çalışması, Dünya’nın yapısı ve evrimi hakkındaki bilgileri kökten değiştirebilir.

Çin Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin Guangzhou Deniz Jeolojik Araştırma Direktörü Xu Zhenqiang, çalışmanın plaka tektoniği, okyanus kabuğunun oluşumu, antik deniz iklimleri ve yaşamın gelişimi hakkında doğrudan kanıt sağlayacağını ifade etti.

Teksas Üniversitesi’nde sismik stratigraf olan James Austin ise Science dergisine verdiği röportajda, Çin’in böylesine ileri bir gemiye sahip olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu, ancak ABD’nin artık böyle büyük çaplı bir projeye sahip olmamasının üzücü olduğunu belirtti.

Eğer Meng Xiang başarıya ulaşırsa, insanlık tarihinde Dünya’nın derinliklerine yapılan en büyük keşiflerden biri gerçekleşebilir.


Kaynak: Aydınlık (Doğukan Şahin)
Eklenme tarihi: 17.03.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GENÇ Denizcilik
 AYDEN Denizcilik
 STARLINE
 POYRAZ Denizcilik
 SERHAT Feribot A...
 MARİST Shipping
 HASRETLER Gemicil..
 ERSAGUN Denizcili..
 GEDİZ Denizcilik
 İKİZLER Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim