Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
13 Nisan 2025
Haber
Anket
Türk tersaneleri gaza bastı: Savaş gemisi sadece 4 ayda ayağa kalktı!
Malezya donanması için STM ana yükleniciliğinde 4 Aralık 2024 tarihinde yapımına başlanan gemilerin iskeleti sadece 4 ayda hazır hale geldi. İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen omurga yerleştirme töreni, Türkiye'nin gemi üretim hızı bakımından gurur vesilesi oldu.



Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 31 adet savaş gemisini eşzamanlı üreten Türk tersaneleri aynı zamanda yurtdışından gelen talepleri yetiştirmek için gaza bastı. STM firmasının kazandığı ihale kapsamında Malezya donanmasına yapılmakta olan gemilerin omurgası oluşuyor.

Littoral Mission Ship (LMS) Batch-2 Projesi kapsamında sac kesimi 4 Aralık 2024 tarihinde yapılan gemilerden ilkinin omurga yerleştirme işlemleri tamamlandı. 7 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Tersanesi'nde gerçekleştirilen törene dair görseller Malezya Kraliyet Donanması basın bülteninde yayınlandı.

99,5 metre uzunluğundaki 3 korvetten ilkinin sadece 4 ay içerisinde iskeletiyle ayağa kaldırılmış olması Türk tersanelerinin gemi yapım sürecinde yakaladığı hızı gözler önüne serdi. 3 geminin 2026 yılında seyir testlerine başlaması ve 2027'de Malezya'ya teslim edilmesi hedefleniyor.

Pendik'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda omurga birleştirme töreni

İstanbul Tersanesi'ndeki törene Malezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Datuk Zulhelmy bin Ithnain, Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Lokman Hakim Ali ve askerî yetkililer katıldı.

Tören sırasında STM şirketi yöneticileri, Malezyalı konuklara yapımı eşzamanlı biçimde devam eden 3 geminin durumuna ilişkin bilgi verdi. STM yönetimi, projede etkileyici ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor.

MİLGEM projesi çerçevesinde yapılan ADA sınıfı korvetleri temel alarak geliştirilen LMS kıyı devriye gemileri 99,5 metre uzunluğa ve 14,4 metre genişliğe sahip. 2 bin 500 ton deplasman ağırlığındaki gemilerin her birine bir adet gaz türbini ile 2 dizel motor güç veriyor.

STM tasarımı gemiler maksimum 26 knot (48 km/s) hıza ulaşırken ortalama 14 knot (26 km/s) seyir süratiyle 4 bin deniz mili yol alabiliyor. 111 mürettebat kapasiteli gemiler Malezya donanmasına güç verecek.



LMS gemilerinde 1 adet 76 mm'lik deniz baş topu, 2 adet 12,7 mm'lik STAMP otomatik top, 8 adet ATMACA füzesi, 30 mm'lik ASELSAN MUHAFIZ (SMASH) silahı ile yakın hava savunma silahı GÖKDENİZ bulunacak. Malezya donanmasının gemilere yerleştirilecek hava savunma füzesi için tercihi ise Güney Kore yapımı K-SAAM olmuştu. Dikey atım sistemi hücrelerinde 16 adet hava savunma füzesi yer alacak.


LMS Batch-II projesi kapsamında Malezya için inşa edilen gemilerin modeli

MİLGEM SINIFI KORVETLERİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Türkiye'nin Pakistan, Ukrayna ve Malezya donanmaları için inşa ettiği ADA sınıfı MİLGEM korvetleri hava, yüzey ve su altı hedeflerinin belirlenmesi, konumlandırılması, sınıflandırılması, tanımlanması ve imha edilmesi amacıyla tasarlandı.

Korvetler saldırı kapasitelerinin ötesinde, gözetleme ve devriye gibi deniz operasyonlarını yürütürken, kıyı alanlarını ve altyapıyı koruma görevi yürütüyor. Münhasır ekonomik bölge denetimini etkin biçimde yapabilen bu gemiler olası tehditlerden kaçınma konusunda çevikliğiyle ünlü.

MİLGEM korveti deniz durumu 4'te bile inişe imkan veren helikopter pistine sahip. 10 tonluk bir helikopterin konuşlanabildiği bu gemiler 100'den fazla denizciyi barındırabiliyor.

MİLGEM sınıfı korvetler keşif, gözetleme, denizaltı harbi, satıhtan satha ve satıhtan havaya savaş gibi çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Türkiye bu korvetleri temel alan HİSAR sınıfı deniz karakol gemisini de Romanya'ya ihraç etmeye hazırlanıyor.




Kaynak: trhaber
Eklenme tarihi: 11.04.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 NUR Denizcilik
 LUNA Roro
 OZI Yatching
 SERMAR Denizcilik
 ANKA Denizcilik
 JUNIORORCUN Yat İ..
 ESRA Denizcilik
 KLAS Gemi acental..
 ATLAS Gözetim ve ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim