Ro-Ro deniz taşımacılığında rekabet kızıştı
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, Türkiye'den İtalya'ya yapılan Ro-Ro taşımalarının yüzde 80'ini gerçekleştiren Kohlberg Kravis Roberts & Co'nun (KKR) sahip olduğu Ro-Ro şirketinin, UND Deniz Taşımacılığı A.Ş'yi pazar dışına itmek için yıkıcı fiyat politikası uyguladığını ifade etti.
Dinçşahin, UND Deniz Taşımacılığı A.Ş'nin (UND Deniz) faaliyetlerine ve sektöre ilişkin bilgiler vermek için düzenledikleri toplantıda yaptığı konuşmada, ''Türkiye'den İtalya'ya yapılan Ro-Ro taşımalarının yüzde 80'ini gerçekleştiren KKR'nin sahip olduğu Ro-Ro şirketi, sektörün şirketini pazar dışına itmek için yıkıcı fiyat politikası uyguluyor'' dedi.
Avrupa'ya yapılan Ro-Ro taşımalarında rekabetçiliği artırarak taşımacılara ve ihracatçılara pazarda fiyat avantajı oluşturabilmek amacıyla UND tarafından kurulan ve 3 Nisan 2010 tarihinde Tekirdağ-Toulon hattında 2 gemi ile faaliyete başlayan UND Deniz Taşımacılığı A.Ş'nin 24 Mayıs 2010 tarihinden itibaren üçüncü gemisini de filosuna kattığını anlatan Dinçşahin, 3,5 aylık sürede modern gemileri ve sefer yaptıkları hat ile ihracatçıların yıllık olarak 18 milyon avro avantaj elde etmiş olacağını söyledi.
UND Deniz sektöre girmeden önce, bu alanda tek olmasının getirdiği avantajı kullanarak söz konusu şirketin yüksek fiyatlarla faaliyetini sürdürdüğünü ifade eden Dİnçşahin, UND Deniz sektöre girdikten sonra fiyatlarını çok aşağıya çekerek rekabeti öldürücü bir noktaya getirdiğini ifade etti.
Dinçşahin, bu şirketin, bin 100 mil olan İtalya hattını bin 925 avroyla çalıştırdığını, buna rağmen, UND Deniz'in girdiği İtalya hattından 200 mil daha uzak olan Fransa hattını bin 294 avroya çalıştırdıklarını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
''Bu bir yıkıcı fiyattır. Oysa ki Rekabetin Korunması Hakkındaki 4054 sayılı Kanun'un 6 ıncı maddesi, 'a' bendi, 'Ticari faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler', 'd' bendi, 'Belirli bir piyasadaki hakimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler'... hakim durumun kötüye kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra, Kanunun aynı maddesi 'b' bendi 'Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması' eylemini de hakim durumun kötüye kullanılması kapsamına almıştır. Adı geçen fon şirketinin sadece yıkıcı fiyat uygulaması ile kalmayıp, özellikle yapılan taşımalarda müşterileri arasında da farklı farklı fiyat uyguladığı yönünde duyumlar alınmaktadır. Bu durum da yine Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunun ihlali anlamına gelmektedir.''
Dinçşahin, söz konusu eylemlerle ilgili Rekabet Kurumu nezdinde gerekli başvuruyu yapacaklarını da dile getirdi.
3,5 ay gibi kısa bir sürede UND Deniz'in sağladığı zaman ve maliyet avantajını kullanan taşımacı sayısının 80'den 200'e ulaştığını anlatan Dinçşahin, doluluk oranları yüzde 60'ları aşan bu hat ile özellikle Batı Avrupa'ya taşıma yapan nakliyecilerin yüzde 30'lara varan oranlarda maliyet avantajı elde ettiklerini söyledi.
UND DENİZ, ORTAKLIĞA AÇILACAK
Tamer Dinçşahin, yarın Tekirdağ'dan Trieste'ye bir gemi ile ilk seferi gerçekleştireceklerini belirterek, en kısa sürede de ikinci gemilerini bu hatta devreye sokacaklarını bildirdi.
Sene sonuna kadar ise her iki hatta 3 gemiye çıkmayı hedeflediklerini dile getiren Dİnçşahin, ''Başarılı olacağımıza da yüzde yüz inanıyoruz. Çünkü sektöre güveniyoruz. Sektörümüz, bu hakim durumunu kötüye kullanan fon şirketine gerekli dersi verecektir. Bunun için taşımacılar Batı'ya yapılan taşımalarında 10 araçtan 2 tanesini UND Deniz'e yönlendirmeli ve fon şirketine Fransa hattındaki bu fiyatları niye yaptığını açıkça sormalıdır'' diye konuştu.
Dinçşahin, hatların doluluğunun sağlanması halinde fiyatların da değişebileceğini ifade etti.
UND Deniz'in hisselerinin dağıtılması planlarına ilişkin ise Dinçşahin şunları kaydetti:
''Yeni hattımızla birlikte planladığımız şekil biraz farklılaştı. Bu hattı da oraya kompanse etmemiz, birlikte düşünmemiz lazım. UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. UND'nin tamamına sahip olduğu bir şirket. UND Deniz Taşımacılığı üyeleriyle birlikte hareket edebilecek bir duruma getirilecek. Ortaklığa açılacak, olgunlaştığı andan itibaren...''