Mısır, Nil Nehri'ndeki ulaşımı İDO'nun yapmasını istiyor
Mısırlı yetkililerden İDO'ya 'Nil Nehri'ndeki ulaşımı siz yapın' teklifi geldi. Mısır Ulaştırma Bakanlığı'ndan Nil Nehri'ndeki deniz ulaşımı yetkisini alan Raya Holding, İDO'ya ortaklık önerisinde bulundu. Firma, Nil'deki yolcu taşımacılığından gezi amaçlı deniz turlarına, bilet satışından arabalı vapur uygulamalarına kadar tüm hizmetleri İDO'nun vermesini istiyor. Nil Nehri'nde günde ortalama 6 bin yolcu taşınıyor.
Özelleştirilmek için görücüye çıkmaya hazırlanan İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO), Mısır'dan önemli bir teklif geldi. Mısır Ulaştırma Bakanlığı'ndan Nil Nehri'ndeki deniz ulaşımı yetkisini alan Raya Holding, İDO'ya ortaklık teklifinde bulundu. Mısırlı firma Nil Nehri'ndeki yolcu taşımacılığından, turistlere gezi amaçlı deniz turu hizmetinin verilmesine, bilet satışından arabalı vapur uygulamasına kadar tüm hizmetleri İDO'dan almak istiyor. Nil Nehri'nin deniz ulaşımı konusunda önemli bir işbirliği teklifi aldıklarını belirten İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Raya Holding, Mısır Büyükelçiliğimiz'e giderek bizimle işbirliği yapmak istediğini iletmiş. O vesile ile elçiliğimiz Mısırlı işadamlarını bize yönlendirdi. Mısır'dan konuyla ilgili bir grup İstanbul'a geldi ve İDO'da incelemelerde bulundu. Biz de İstanbul'dan bir ekip gönderdik. Orada incelemelerimizi yapıyoruz. Bizden, Nil'de İDO kalitesinde işletmecilik yapmamızı istiyorlar. Gerekli çalışmaları yürütüyoruz." diye konuştu. İDO'nun bir dünya markası olduğunu belirten Paksoy, "Birçok ülke İDO'ya ortaklık teklifinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Umman Deniz Yolları'na bir yönetici transfer ettik. 'Deniz Taksi'yi görmek için Asya ve Avrupa'dan birçok ülke incelemeye geldi." diye konuştu.
Raya Holding CEO'su Khaled Zaki, mayıs ayında İstanbul'a gelerek İDO'yu inceledi. 3 gün süren inceleme gezisinde şehir hatları ve yolcu vapurlarını inceleyen Zaki, Haliç Tersanesi ve İDO yönetim binasını gezdi. Zaki'nin gezisinin ardından İDO'dan içinde gemi mühendisi ve işletmecileri yer aldığı ekip Mısır'a teknik bir ziyarete gitti. Nil Nehri'ndeki yolcu ve araç taşımacılığı ile ilgili bilgiler toplayan ekip, hazırladığı raporda bölgenin turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Nil Nehri'nde günde 6 bin yolcu taşındığı belirtilen raporda 15 iskelede 10 hatta 15 gemi ile taşımacılık yaptığına değiniliyor. Mısırlı firmanın, işbirliği ile birlikte gemi sayısının 30'a çıkarmayı hedeflediği belirtilen raporda şu ifadeler yer alıyor: "İşbirliği anlaşması ile hat optimizasyonu, tarifeler, gemi-liman entegrasyonu ve taşımacılığın yeniden yapılandırılması çalışmaları yürütülmesi talep ediliyor. Şirketin 340 çalışanı bulunuyor. İskeleler arası maksimum mesafe 35 kilometre. Yolcu ve turizm kapasitesinin artırılması konusunda önemli bir potansiyel bulunuyor. Çalışmalar sonrası gemi modernizasyonu, yeni gemilerin inşasında altyapı kurulması, yolcu bilet geçiş sistemi, 15 iskelenin modernizasyonu ve 15 yeni iskelenin açılması gibi projeler yürütülecek."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en değerli şirketlerinden biri olan İDO, 5 yılda 500 milyon TL yatırım yaptı.
Komorlar'dan da teklif var
Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Ahmet Abdullah Muhammed Sambi, Komor Adaları'nda deniz ulaşımını yaygınlaştırmak için İDO'ya işbirliği anlaşması talebinde bulundu. Deniz ulaşımına önem verdiğini ve ülkelerinde yük ve yolcu taşımacılığını yaygınlaştırmak istediğini belirten Sambi, 700 bin nüfuslu ülkesinde bir adadan diğerine seyahat etmemiş birçok vatandaşın olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Samir, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy'un liman ve iskele inşası ile denizcilik yatırımları konusunda kurumsal tecrübelerinden yararlanmak için işbirliği talebinde bulundu.