Mavi Marmara'da 250'ye yakın mermi izi var
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği baskından sonra il koyduğu ve daha sonra Hatay'ın İskenderun ilçesine getirilen gemilerde başlatılan inceleme tamamlandı. Gemide 250'ye yakın mermi izi tespit edildi.
3 gemide İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan ve üç savcı ile Ankara'dan gelen 12 kişilik olay yeri inceleme ekibi ve bunlara İskenderun Emniyet Müdürlüğü'nden katılan 7 kişilik olay yeri inceleme ekibi, başsavcılığın istemiyle Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi'nden görevlendirilen 4 gemi mühendisi bilirkişi ile geminin su altındaki kısımlarının incelemesini yapan iki dalgıç, Adana'dan gelen 2 kişilik bomba uzmanı ve radyasyon inceleme ekiplerinden oluşan heyet, Pazartesi gününde bu yana kendi görev alanlarıyla ilgili sürdürdükleri çalışmalarını dün akşam saatlerinde tamamladı.
İncelemelerini tamamlayan ekipler, gemide 180'e yakın delil topladı. Tespit edilen 250 mermi izinin boya ve macunlarla kapatılması dikkat çekti.
Daha sonra her üç gemiye ait olduğu belirtilen ve Defne-Y gemisindeki konteynerler büyük iskeleye indirildi.
Konteynerlardan çıkarılan malzemeler incelendikten sonra İnsani Yardım Vakfı yetkililerine teslim edildi.
İHH başkan Vekili Hüseyin Oruç eşyaların sayımının yapıldığını ve çok sayıda malzemenin eksik olduğunu söyledi. Oruç, gemiden çıkmayan eşyalar ve geminin tahribatı konusunda, hukuksal mücadele başlatacaklarını açıkladı.
Gönüllülere ve basın mensuplarına ait eşyalar kamyonla İstanbul'daki İnsani Yardım Vakfı Merkezi'ne gönderilecek.
3 gemi de vakfın görevlilerine teslim edildi. Gemilerde sigorta şirketlerinin eksperlerinin hasarla ilgili çalışma yapacakları bildirildi.
Gemideki baskının izleri kameralara yansıdı
İnceleme heyetinin çalışmalarının ardından gemiden alınan ilk görüntülerde, Mavi Marmara'daki baskının izleri kameralara daha net yansıdı.
Geminin kaptan köşkünde kesilerek açıldığı belirtilen çelik kasa dikkati çekti.
İsrail askerlerince indirme yapıldığı belirtilen geminin en üst güvertesinde bazı kapıların kilit bölümünde kurşun delikleri ve izleri görüldü.
Kaptan köşkünün ise camlarının kurşunlandığı, birçok gösterge panelinin kırıldığı, radar cihazı ile gösterge ekranının tahrip edildiği dikkati çekti.
Çeşitli bölümlerindeki kurşun izlerinin numaralanarak kayıt altına alındığı gözlenen Mavi Marmara'da, yardım gönüllülerine ait olduğu sanılan elbiselerin de yer yer geminin çeşitli bölümlerine yığıldığı ve atıldığı görüldü.
Can yeleklerinin bazılarında kan izleri olduğu belirtilen kuru lekeler de kameralara yansırken, benzer lekelere geminin bazı zemin bölümlerinde de rastlandı.
Adli süreç
İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan başkanlığındaki inceleme heyetinde görev alan birimler, gemiden topladığı ve kayıt altına aldığı deliller ile bunlara ilişkin raporlar, görüntü, fotoğraf ve ilgili dokümanları, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığına sunacak. Başsavcılık, heyetteki birimlerin delillere ilişkin rapor ve ilgili dokümanlarını soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderecek. Raporların 15-20 gün içinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi bekleniyor.
Gemideki çalışmaları sırasında yaşanan bazı ayrıntılar
Gemilerdeki yaklaşık 3 günlük çalışma boyunca inceleme heyeti, en fazla çalışmayı Mavi Marmara'da yaptı. Her gemide önce, Adana'dan gelen iki kişilik bomba imha uzmanı ekibi, onlara yardımcı olan Cesy adlı dedektör köpekle arama yaptı. Gemilerde radyasyon ve kimyasal madde taraması da yapıldı.
Ardından diğer ekipler gemilere girdi. İnceleme heyetinin Mavi Marmara'daki çalışmalarında gemi kaptanı Mahmut Tural da yardımcı oldu ve geminin bölümlerini gösterdi.
Mavi Marmara'yı çeşitli bölümlere ayırarak delil araştırması yapan ekiplerce, geminin çeşitli bölümlerinden alınan delil ve delil olabilecek malzemeler, orta kat kıç güvertede toplandı. Burada her biri tek tek kameralar ve fotoğraf makinesiyle kayıt altına alındı.
İlk günkü incelemelerde basın mensupları gemiye alınmazken, İHH'nın ve baskın sırasında gemide bulanan mağdurların avukatları ile o sırada gemide bulunan bazı gazeteciler mağdur-tanık olarak gemiye alındı.
Gazeteciler, gemiden çıktıklarında, sanki o anı tekrar yaşadıklarını ifade ederken, geminin temizlendiğini belirttiler. Gemiye ilk günkü incelemeler sırasında alınan avukatlardan Gülden Sönmez, inceleme sırasında yerde kırılan gözlükleri, Gazze'de çocuklara verilmek üzere götürülen bebekleri ve kurşun izlerini gördüğünü belirterek, "Yaklaşık 70-80 tane kurşun izi ve kanlı koltuk gördüm. Saldırı sırasında ben de oradaydım. Akan kandan ayaklarımız kayıyordu. Kısacası kırılan kalpleri gördüm" dedi.
Cengiz Akyüz'ün yeleği
Yine aynı günkü incelemeler sırasında Mavi Marmara gemisine çıkan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir avukat ise saldırı sırasında yaşamını kaybeden yardım gönüllülerinden İskenderunlu Cengiz Akyüz'ün olay sırasında üzerinde olan yeleğini bulduklarını söyledi.
Kurşun izi bulunduğunu belirttiği yeleğe Cumhuriyet Savcılığı tarafından delil olarak el konduğunu belirten avukat, "Yapılan otopsi ile yelekteki kurşun izi birbiriyle örtüşüyor. Yelekteki iz, Akyüz'e çok yakın mesafeden ateş edildiğini gösteriyor" dedi.
Deliller kameralar önünde
Mavi Marmara'daki inceleme çalışmalarının ikinci gününde, öğle saatlerinde geminin orta kat kıç güvertesinde güvenlik şeridiyle ayrılan sınırlı bir bölgede gazetecilerin çalışma yapmasına izin verildi.
Delillerin tek tek toplandığı bu bölümde her bir delilin nasıl kayıt altına alındığı ulusal ve uluslararası basın yayın organlarınca kamuoyuna yansıtıldı.
"Kamera ve fotoğraf makineleri ile notebooklar yok"
Ardından aynı gün öğleden sonra, diğer iki gemide yapılan incelemelerin de tamamlanması sonrası, "Defne-Y" ile getirilen ve içlerinde üç gemi ve bu gemilerdeki kişilere ait malzemelerinin bulunduğu belirtilen konteynerler açıldı. İlk açılan üzerinde "Marmara" yazılı konteynerden çıkan kamera tripotları baskın sırasında gemide bulunan gazetecileri umutlandırdı.
Ancak, İHH yetkilileri, çıkan eşyalar arasında kamera ve fotoğraf makineleri ile kullanılmış notebook ve bilgisayarlar ile harici bellek ve hafıza kartlarının olmadığı belirtildi.
Konteynerlerden çok sayıda uydu alıcı cihazı, bilgisayar monitörleri, vantilatörler vb. elektrikli cihazlarla içinde çeşitli eşya dolu karton kutular, bebek bezi, olta, demonte bisiklet, prizler, projektörler, hoparlör, profesyonel kamera tripotları, üçlü priz, makara kablo gibi malzemeler ile gemilere ait olduğu belirtilen çeşitli malzemeler çıktı. Bu malzemeler, İHH yetkililerine teslim edildi.
"Eksik malzemeler dava dilekçesine eklenecek"
İHH Başkan Vekili Hüseyin Oruç, malzemelerin tasnifi sırasında yaptığı açıklamada, her üç gemiye ait olduğu belirtilen konteynerlerdeki malzemelerin sayımlarının yapıldığını, birçok malzemenin eksik olduğunu söyledi.
Oruç, "Konteynerlerden çok değerli bir şey çıkmadı ama içinde LCD televizyonlardan birkaçı, kullanılmamış birkaç notebook var. Oysa yüzlerce kullanılmış bilgisayar vardı, katılımcıların bilgisayarları dönmedi, kameralar da yok, hem gazetecilerin, hem Vakfımıza ait kameralar yok, hiçbiri dönmedi. Tel Aviv'den gelmeyenlerin listesi elimizde var. Neler gelmediyse onlar da dava dilekçesinde olacak" dedi.
Mücadelelerinin süreceğini belirten Oruç, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde bilirkişi raporları da tamamlanacak. Hem Türkiye'de hem İsrail'de hem diğer ülkelerde hem uluslararası alanda hem de BM'de ve diğer alanlarda yürütülen komisyonlarda bu raporlar birer tazminat hak edişleri olarak kullanılacak" diye konuştu.
"Defne-Y" 6 Ağustos Cuma günü gece yarısı, ardından sabah saatlerinde "Mavi Marmara" ve öğle saatlerinde "Gazze" gemisi römorkörlerce İskenderun Limanına çekilmişti.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
KARTAL Gemi İşlet..
MARİN Römorkör ve..
DEK Shipping
BEYTUR Turizm
KOÇANLAR Deniz Ta..
DERİN Gemi işl.sa..
AKMAN Dalış Merke..
ŞENER Petrol Deni..
PASİFİK Lojistik ..
CANMAR Denizcilik
...