Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Tersanelerden iyi haber!
Tersanelerde en çok ölümlü kazaların meydane geldiği işler bakanlığına yeni düzenlemesiyle artık taşerona verilmeyecek.

Çalışma Bakanlığı, tersanecilik sektöründe iş kazalarının tetikleyici unsuru olarak değerlendirilen alt işveren uygulamasına (taşeron sistemi) düzenleme getiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in talimatıyla harekete geçen bakanlığa bağlı İş Teftiş Kurulu, asıl işverene bağlı olması gerekirken taşerona devredilen iş alanlarını sınırlamak için bir rapor hazırladı. Yeni düzenlemeye konu rapora göre; taşeron sisteminin en yaygın olduğu ve ölümcül iş kazalarının yaşandığı iskele sökme-kurma, boya, çelik tekne imalat, sac, boru, kaynak ve bakım işlemleri asıl işverence üstlenilecek. Bu işler için başvuran taşeronlara izin verilmeyecek. Denetimlerde, bu işlerin taşeronlarca yapıldığı görüldüğü takdirde ağır ceza kesilecek.

Ağır ceza geliyor

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer geçen mayısta verdiği talimatla, taşeron şirketlere verilebilecek ve verilmeyecek iş dallarının belirlenmesini istedi. Bunun üzerine İş Teftiş Kurulu, sosyal ve teknik mühendislerin de aralarında olduğu bir komisyon kurdu. Komisyon yaklaşık bir ay önce çalışmasını bitirip raporunu bakanlığa sundu. Bakan Dinçer, 150 sayfalık raporu inceleyip sunum hazırlanmasını istedi. Kurul da raporunu sunuma dönüştürmek için çalışma başlattı.

İş Teftiş Kurulu yetkililerine göre, rapor Bakan Dinçer’in onayını geçtiği takdirde, bundan böyle, taşeron şirket yetkilileri bu işlerle ilgili kendilerine başvuramayacak ve dosya açtıramayacak. Denetimler sırasında, bu işlerin taşeron işçi tarafından yapıldığının saptanması halinde ağır ceza kesilecek. Yine bu işle meşgulken yaralanan veya ölen işçi, asıl işverenin personeli sayılacak. Aynı şekilde, ‘muvazaalı’ (danışıklı) sözleşme de derhal iptal edilecek. Yetkililer bu sayede, tersanecilikteki taşeron sorununa son verilmesini, sektörün disiplin altına alınmasını, güvenliğin arttırılmasını ve iş kazalarının azaltılmasını amaçlıyor.

DİSK’e bağlı Liman, Tersane, Gemi, Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Genel Başkanı Kamber Saygılı ise getirilmesi planlanan düzenlemenin mevcudun ilerisinde olduğunu ancak uygulamada nasıl işleyeceğini de görmek gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Taşerona devredilemeyeceği belirtilen işlerin tamamı, asıl işe giriyor. Tartışageldiğimiz sorun bir anlamıyla aşılmış bulunuyor. Ancak belirtmek gerekir ki mevcut düzenlemede de asıl işlerin taşerona verilemeyeceği belirtilmesine rağmen, veriliyordu. Dolayısıyla yasa, uygulandığı takdirde anlamlı ve önemli olacak.”

Can kaybı sürüyor

Bu yıl tersanelerdeki ilk iki ölüm, Yalova tersanelerinde meydana geldi. Cemre Tersanesi’nde 23 Mart’ta 26 yaşındaki Sinan Turhan temizlik yaparken elektrik çarpması sonucu, 5 Nisan’da da Necdet Kalkavan Tersanesi’nde 36 yaşındaki İsmail Çakır yüksekten düşerek öldü. Tuzla’daki ilk ölüm 27 Mayıs’ta ASTAŞ Tersanesi’nde yaşandı. Selay Tersanesi’nde, 16 Haziran’da 60 yaşındaki kadrolu işçi Mehmet Tağrikulu, hayatını kaybetti. 15 Temmuz’da Torlak Tersanesi’nde boya işçisi Nurettin Bingöl vinçten düşerek öldü.
24 Temmuz’da Ereğli Ustaoğlu Gemi Tersanesi’nde iskelenin çökmesi sonucunda Şenol Tönen, Osman Yüksel, Mehmet Coşkun ve Tuncay adlı işçiler olay yerinde öldü. 27 Ağustos’ta Yalova’daki DETA Tersanesi’nde taşeron işçi 23 yaşındaki Ufuk Türkan da üç tonluk panelin altında kalıp öldü.

Bakana sunulan raporda işler nasıl dağıtıldı

Taşerona devredilemeyecek işler
* İskele kurma-sökme
* Yüzey hazırlığı ve boya
* Çelik tekne imalat
* Boru işleri
* Talaşlı imalat ile sacların kesilmesi ve kaynak
* Geminin hasar görmüş sacının değiştirilmesi
* Gemi kazanının bakımı ve bakım işleri

Taşerona devredilebilecek işler
* Makine montaj işleri
* Tesisat donatım
* Elektronik işleri
* Klima ve havalandırma
* Marangoz ve mobilya işleri
* Sac ve boru galvanizleme
* Dalgıçlık işleri


Kaynak: radikal
Eklenme tarihi: 27.09.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NEGMAR Denizcilik..
 GÖCEK Yatçılık
 DEK Shipping
 IEC Denizcilik
 SEALİON Shipping
 SAFİR Gemi Tasima..
 ALATURKA Cruises
 DOJİ Denizcilik
 NNC Shipping. co.
 ZRC Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim