Deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ve çok sayıda kurum tarafından desteklenen ''Ulusal Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı'' Antalya Limanı açıklarında başarıyla icra edildi.
Tatbikatın teorik bölümünün ardından bugün uygulama gerçekleştirildi. Porto Bello Otel'de verilen kısa bilginin ardından Antalya Limanı'na geçildi. Limanda oluşturulan kriz merkezinden komuta edilen tatbikatı, çeşitli kurumlardan çok sayıda personelin yanı sıra Antalya Endüstri Meslek Lisesi Denizcilik Bölümü öğrencileri, ''Ali Baba'' adlı gemiyle tatbikatın icra edildiği bölgeye giderek, yakından izledi.
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile bir Sahil Güvenlik helikopteri, Sahil Güvenlik botu, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait, deniz kirliliğiyle mücadelede kullanılan bir gemi takip teknesi ile çeşitli birimlerden deniz araçlarının görev aldığı tatbikatta, iki geminin çarpışmasına dayalı senaryo uygulandı.
Senaryo gereği, çarpışan gemilerden denize düşen gemicilerin kurtarılması, geminin taşıdığı kimyasal maddelerden başlayan yangının söndürülmesi, çarpışma neticesinde denize sızan petrol ürünleri ve kimyasal maddelerin izole edilmesi ile bu maddelerin yol açtığı deniz kirliliğiyle mücadele, gemide bulunan yaralıların nakledilmesi gibi ayrıntılı çalışma yürütüldü.
Daha çok ''Alev Kaman'' adlı geminin çevresinde cereyan eden tatbikatta, bu gemiden denize bırakılan sis bombalarıyla gemide yangın çıkması canlandırıldı. Yangın, Antalya Liman Başkanlığına bağlı iki römorkör ve bir gemi kurtarma teknesinden atılan suyla söndürüldü. Bu arada, gemiden denize 4 manken atıldı. Mankenler çarpışma anında gemiden düştüğü varsayılan personeli temsil etti. Kaza bölgesine ulaşan Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopter, denize düşen mankenlerin yerini tespit ettikten sonra, helikopterden sarkıtılan iple deniz yüzeyine inen bir dalgıç kazazedeyi helikoptere aldı.
MÜSTEŞAR YARDIMCISI TAŞKESER
Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, tatbikattan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, deniz kazalarının yol açtığı çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri bulunduğunu söyledi. Taşkeser, uluslararası sözleşmeler yanında Türkiye'yi deniz felaketlerinden ve çevre kirliliğinden korumakla ilgili yükümlülüklerinin de bulunduğuna işaret ederek, ''Bu yükümlülüklerimiz gereği ilk kez Karadeniz'de bir çevre tatbikatı gerçekleştirdik. Daha sonra yılda iki kez olmak üzere bölgesel tatbikatlara başladık'' dedi.
İlk tatbikatın İzmit'te yapıldığını, sırasıyla İskenderun ve Çanakkale'de, bugün de Antalya'da tatbikat gerçekleştirdiklerini anlatan Taşkeser, şunları söyledi:
''Antalya bizim için çok önemli. Antalya turizm merkezi. Antalya'yı korumak zorundayız. Tatbikatı neden yapıyoruz? İmkanlarımızı biliyoruz. İmkanlarımızı tespit ettik. Ancak kabiliyetlerimizi ölçmek zorundayız. Koordinasyonumuzu test etmek zorundayız. Çünkü böyle bir acil müdahalede birçok kurumun görevi var. Bu kurumlarla ortak bir tatbikat düzenleyerek aradaki koordinasyonu en üst seviyeye çekmek amacıyla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Her tatbikatta tecrübemiz daha artıyor.''