Rusya'ya yaş gıda misillemesi tomruk ithalatçısını vurdu
Rusya'nın, Türkiye'den gelen domates ve narenciye ürünlerini gümrükten çevirmesinin ardından, Tarım Bakanlığı da dikkat çekici bir şekilde bu ülkeden gelen tomrukları yurda sokmamaya başladı. Tomrukları 8 ay önceden peşin parayla ve kendi şirketleri üzerinden satın alan Türk ithalatçılar, "İadenin zararını Rusya değil, biz çekiyoruz." diyor.
Rusya'dan tomruk ithalatı yapan firma sahipleri, Türk tarım ürünlerini gümrükten çeviren Rusya'ya misilleme yapmak isteyen Tarım Bakanlığı'nın, bu ülkeden ithal orman ürünlerini geri çevirdiğini söyledi. Türk işadamları, Rusya'nın son olarak 37 ton narenciyeyi Türkiye'ye iadesinden sonra, bu ülkeden ithal ettikleri binlerce metreküp tomruğun geri çevrildiğini dile getirdi. İadeler özellikle Kocaeli bölgesindeki limanlarda gerçekleşirken, tomrukçular, Ukrayna'dan gelen daha kalitesiz ve kabukları tam temizlenmemiş tomrukların rahatça yurda girdiğine dikkat çekiyor. Sibirya tomruğu almak için Türk ithalatçı 8 ay önceden ödemeyi nakit yapıyor. Tomruğu yerinde satın alan Türk işadamları bunları Rusya'da kabuğundan arındırarak yurda gönderiyor. Gemi geri gönderildiğinde Rus tarafının zararı olmuyor. İthalatı kendi firmasından yapan, navlun, gümrük masraflarını karşılayan Türk işadamları ise zarara uğruyor.
Dilovası Kızılkaya Limanı'na 2 Şubat 2011'de Smart adlı gemi ile 3 bin metreküp Sibirya tomruğu geldi. Gemiye çıkıp tomrukları inceleyen Tarım Bakanlığı zirai karantina memurları, 'tomruk kabuklarının tam olarak soyulmadığı' gerekçesiyle gümrük işlemlerini durdurdu. Türkiye'ye iğne yapraklı ağaçların kabuklu sokulması, altında böcek veya haşeratın yurda girmesini engellemek amacıyla yasak bulunuyor.
İthalatı yapan Akros firmasının Genel Müdürü Mahmut Akıskalı, kontroller sırasında tomruklarda ne bir böceğe ne de belirtisine rastlandığını söyledi. Akıskalı şöyle dedi: "3 bin metreküplük gemide 3-5 adet tomrukta tespit edilen kabuk kalıntıları sanki tüm gemideki ağaçların kabuklu olduğu intibasıyla hareket edilmiştir." İthalatçı firma, Tarım Bakanlığı'na, gemide kabuk parçalarını temizlemeyi teklif etti. Ancak bürokratlar geri adım atmadı. 2008'in Şubat'ında ise bakanlık tam aksi bir uygulamaya imza atmış. O tarihte Türkiye'ye gelen Metron 1 adlı gemideki tomruklar, bugün ithalata izin vermeyen genel müdür yardımcısının yazısı ile depoya indirilerek temizlenmiş. Bursa'da 2 ay önce Abdullah Köse'ye ait bir TIR keresteden 13 adedi kabuklu olduğu gerekçesiyle geri gönderildi. İthal orman ürünlerini taşıyan bir firma sahibi, Tarım Bakanlığı'nın "Ruslar bizim portakalımızı, domatesimizi iade ediyor. Biz de iade edelim." anlayışıyla hareket ettiğini öne sürüyor. İthalatçı, daha kalitesiz Ukrayna ürünlerinin rahatça girdiğine dikkat çekiyor.
Çözüm üreten çözümden yana tavır alan , iş üreten istihdam sağlayan iş adamına tüccara köstek olan değil, destek olan bürokratlar lazım , ülkemizde ihracat için üretilen domatesin daha kaliteli ve doğru üretilmesine destek olacak denetleyecek ,ihraç edilen ülkeler tarafından kabul görecek , talep edilecek kalitede ürünlerin üretilmesi için çaba gösterecek ,üreticisine destek olacak tarım politikaları geliştiren bürokratlar lazım , kaş yapayım derken göz çıkartan bakanlık bürokratları kendi başarısızlığının faturasını başka sektörde faaliyet gösteren vatandaşına kesiyor , sudan bahanelerle misilleme yapacağım derken, Kendi vatandaşının yüz binlerce dolar zarar görmesine neden oluyor , ülkesinin vatandaşının 1 lira bile zarar görmemesi için çözüm üretmeleri ,çaba göstermeleri gerekirken çözümsüzlük yolunu tercih etmişler.. .Gemisi Rusya ya iade edilen firma yetkilisi Tarım bakanlığı bürokratların bu olaydaki keyfi tutumlarından dolayı firma 400.000 USD Zarara uğratılmıştır dedi. yazık değilmi bu milletin parasına bu ülkenin parasına mehdi eker kandi başarısızlıgının faturasını vatandaşından çıkarıyor yazıklar olsun ,doğru domates ürettir iade etmesin ruslar ... bu kadar basit Yazan: AYDIN YENİER - 16.02.2011 10:48:05
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
CENK GROUP
CSR Denizcilik Sa..
ORSA SU ÜRÜNLERİ
OZI Yatching
CAN Dış Tic. ve L..
RASİM KAPTAN 1 Ge..
GENÇ KAPTAN DENİZ..
BURTRANS Shipping
AMATUSA Denizcili..
CİNER Marine Ters..
...