ODEK: Yönetmelik değişikliğinin iptal edileceği belliydi
Denizcilik sektörü bünyesinde bilgi ve tecrübe paylaşımını arttırma hedefiyle yola çıkan ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü'nün başlattığı ihtisas sunumlarının 4 Nisan tarihli toplantısında, Akademi Denizcilik Genel Müdürü Yusuf Sertkaya 'Denizcilik Eğitimi ve Önemi' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
ODEK kulüp binasında sektörün farklı alt kollarına mensup katılımcılara hitap eden Sertkaya, dünya genelinde 466 bin zabitan açığı bulunduğunu ve sözkonusu açığın 2020 yılına kadar kapanacağının öngörülmediğini belirtti. Sertkaya Türkiye'de ise uzun vadede 15 bin zabitana ihtiyaç duyulduğunu ve mevcut durumla başmühendis ve ikinci mühendis kadrolarının doldurulmasının imkansız olduğunu dile getirdi. Sertkaya sunumu boyunca Türk denizciliğinin bu eksikliği karşılamanın ötesine geçerek iyi yetişmiş ve yabancı dile hakim zabitan ihraç etmeyi hedef olarak belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.
Yusuf Sertkaya, denizcilik eğitiminin yapısal olarak 4 yıllık lisans eğitimini ön plana çıkarması yerine IMO'nın talep ettiği gereklilikleri karşılamaya yetecek 5 dönemlik yüksek denizcilik eğitiminin tercih edilmesinden yana olduğunu belirtti. Norveç, İtalya ve Yunanistan gibi deniz ticaretinde devleşmiş ülkelerin denizcilikte 4 yıllık lisans eğitimi aramadıklarını vurgulayan Sertkaya, Gemiadamları Yönetmeliği'nde Mayıs 2010 tarihli değişikliğin Danıştay tarafından iptaline de dikkat çekti. Sadece iki yıllık yüksekokul mezunlarına eksik derslerini özel eğitim kursları aracılığıyla tamamlayarak uzakyol vardiya zabitliği yolu açan düzenlemenin Danıştay tarafından 'eşitlik ilkesine aykırılık' nedeniyle iptal edildiğini belirten Sertkaya, uygulamadan yararlananları da mağdur eden karışıklığın 'göz göre göre yaşandığının' altını çizdi.
Sertkaya ayrıca ulusal ekonomide istihdam sorunu çerçevesinde ele alınması gereken denizcilik eğitim sisteminin tamamen yeniden yapılandırmaya gidilmesinin gerekliliğini vurguladı. Sertkaya tekniker yetiştirmekle sorumlu meslek liseleri ve yüksek öğremin kurumları olan yüksek okullar arasındaki eğitimin benzer ve uzmanlaşmaya fırsat tanımamasını önemli bir sorun olarak saptadı.
Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinde şevk yaratmış, yürütmenin durdurulması kararı ise azim kırıcı olmuştur. Diğer taraftan Danıştay kararının gerekçesi ''Eşitlik ilkesine aykırı'' hukuka uygundur. Anlamsız olan idarenin uygunluğu araştırılmadan bu değişikliği yapmış olmasıdır. Meslek lise ve yüksek okullarının geleceğini bilerek, bilgi ve eğitim donanımları, maddi güçleri bu okullarda eğitim ve öğretim almaya yetebilmiş gemiadamı adaylarımızı çekip sündürmenin fayda sağlamayacağı aşikardır. Gemiadamlarının ve yüksek okullarımızın yetersiz olduğu dönemlerde, bu statüdeki adaylara ve hatta tahsilini almamış, pratik'ten dediğimiz gemiadamlarına dahi uzakyol yeterliği verilmiştir. Meslek yüksek okulu mezunlarına uzakyol yeterliği olanağı sağlanmak isteniyorsa, bunun özel eğitim kurumlarında değil üniversitelerimizde sağlanması gerektiği ve bunun da mümkün olduğu kanısındayım. Hayırlı ve sağlıklı günler dileğimle. Uykpt/Yaşar DERİN Yazan: Yaşar DERİN - 8.04.2011 12:07:06
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
MARİN Römorkör ve..
KALKAN Denizcilik
GÜLNAK Denizcilik
ŞENER Petrol Deni..
GEMPORT A.Ş.
ONURSAN
CASPI Cargo Lines..
CM Denizcilik San..
ÖZSTAR Denizcilik
DESTİNA Deniz Taş..
...