Yeni moda yük gemisiyle dünya turu
Günde 80 euro'ya yük gemisiyle dünya turu yapmak istemez misiniz? Kargo taşımacılığı yapan gemicilik şirketleri, farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için kaptan ve mürettebatla keyifli bir deniz yolculuğu imkanı sunuyor.
Kurvaziyerler deniz turizmindeki payını artırıyor ancak alternatiflerini de yaratıyor. Son yılların trendi, kargo gemileriyle deniz yolculuğu yapmak. Hem farklı bir deneyim yaşamak hem de tatilini biraz daha ucuza getirmek isteyenler için ideal bir seçenek. Bu tatil seçeneğini başlatan Marsilya orijinli dünyanın en büyük üçüncü konteyner operatörü CMA CGM. Şirket önce en büyük gemilerinden biri olan Christophe Colomb'u hem kargo hem de tatilciler için düzenledi, ilgi artınca ikinci bir gemiyi daha devreye soktu. İlgiyi fark eden özellikle Avrupalı diğer şirketler de cruise turizmine başladı. Hatta yolcuların farklı taleplerine yanıt vermek, farklı güzergahları aynı seyahatte görmesine fırsat vermek için işbirliği dahi yapılıyor.
Bu seyahati normal bir cruise gemisinden ayıran en önemli özellik, farklı bir deneyim vaat ediyor olması. Maceracı bir ruha sahip olanlar zaman zaman 'bir yük gemisiyle seyahate' çıkmayı düşünmüştür. Özellikle üniversite öğrencileri gemilerde çalışarak dünyayı gezmek, başka dünyaları tanımak, gemicilerin açık denizlerde nasıl yaşadığını öğrenmek, limanlardaki hayatı görmek ister. Denizcilerin her limanda bir sevgilisinin olup olmadığına tanıklık etmek bile tek başına bu seyahati cazip kılıyor... Dünya edebiyatının en önemli kitaplarında mutlaka bir liman hikayesi vardır, restoranlar, barlar, gemicilere ait gizemli bir dünya, bilinmeyen bir dil... Bir yük gemisine atlayıp hem daha ucuza tatil yapmak hem bu bilinmeyen dünyayı keşfetmek mümkün.
Gemi şirketleri de bu beklentilere yanıt verecek bir ortam yaratmış. Seyahat boyunca gemi mürettebatının günlük hayatını izlemek hatta dahil olmak mümkün. Kaptan her gün yolcularla bir araya geliyor, bu buluşmalarda yolcuların düşünce ve önerilerini dinliyor, neler yapabileceklerini anlatıyor; varsa sorun onların çözümü için mürettebatı görevlendiriyor. İsterseniz havuz kenarında güneşlenebilir isterseniz mürettebatla gemi dairesinde mesai yapabilirsiniz.
ROTANI KENDİN SEÇ
Yük gemisiyle okyanusu geçebilir, dünyayı dolaşabilir, aylarca karadan uzak bir tatil yapabilirsiniz. Zamanı olmayanlar için daha kısa olan versiyonlar da düşünülmüş. Seyahatin en cezbedici noktası da bu zaten. Rotanızı ve ne kadar süreyle seyahatte olacağınızı kendiniz belirliyorsunuz. En kısa seyahat 5, en uzunu olan dünya turu ise 85 gün.
Seyahati esnek kılan bir başka nokta ise hangi destinasyonda ne kadar zaman geçireceğinizi de belirleyebiliyor olmanız. Seyahat ettiğiniz gemi, bir limanda 1 gün kalacak ancak siz karada daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, bir sonraki gemiyle yolunuza devam edebilirsiniz.
HER TÜRLÜ KONFOR DÜŞÜNÜLMÜŞ
Kargo cruise yapan şirketler gemilerde yolcuların ihtiyaç duyabileceği tüm ayrıntıları düşünmüş. Aşk Gemisi kadar lüks olmasa da bir seyahatte gerekli olan her ayrıntı düşünülmüş. Kamaralar oldukça sade ancak çok kullanışlı, içinde banyo, tuvalet ve televizyon var. İsteyenler biraz daha fazla para ödeyip süitte de kalabilir. Kamaralar tek, çift kişilik, 5 ve 10 kişilik olarak dizayn edilmiş. Kütüphane, fitness salonu, yüzme havuzu, restoran ve bar da diğer bölümler.
ÜÇ BUÇUK FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
CMA CGM'nin bu iş için ayırdığı ilk gemi Christophe Colomb. Yaklaşık 3,5 futbol sahası büyüklüğündeki gemi, 13 bin 800 TEU kapasiteli. Aslında şirket, bu işe 1997 yılında başlamış ancak oldukça kısıtlı tutmuş sayıyı. 2010 yılı ile de artan bir taleple karşılaşınca Amerigo Vespucci adlı gemisini de bu iş için düzenlemiş. Şirket yöneticileri, 2010 yılında bu yolla 690 kişi taşıdıklarını bu yıl sayının daha da artacağını, gelecek 5 yıl içinde de kargo cruise'un tüm dünyada konuşulacağını belirtiyor.
GÜNLÜĞÜ 80 EURO
Bir cruise gemisi kadar lüks olmadığı için fiyatların çok daha düşük olduğunu düşünebilirsiniz ancak yanıldığınızı söylemem gerek. Ne pahalı ne ucuz diyelim, farklı bir deneyim için uygun sayılabilir bile. Seyahat ücretleri bölgelere, seyahatin uzunluğuna göre değişiyor ancak standart kamaraların günlüğü 80-130 euro arasında değişiyor. Eğer süit kamarada gecelemek istiyorsanız 120-150 euroyu gözden çıkarmalısınız.
6 ayrı rota var
- Kuzey Avrupa - Asya 365 metre uzunluğunda 51 metre genişliğinde 13.800 TEU'luk gemilerde, Asya ve Avrupa'nın ana limanlarına gidiyor.
- Asya-Akdeniz Tarihi Akdeniz limanlarının görebileceği bu rotada gemiler, Akdeniz'i geçerek Asya'nın en büyük limanlarına gidiyor.
- ABD-Asya Yolculuk ABD'nin batı sahillerinden başlıyor, Çin'in güneyinden geçip Japonya ya da Singapur'da sona eriyor.
- Dünya turu Avrupa, ABD ve Panama Kanalı yoluyla Avustralya rotası. Kuzey Avrupa'dan başlayan yolculuk, Amerika'nın doğu sahillerinden, Polonezya ve Yeni Kaledonya'dan Yeni Zelanda'ya uzanıyor.
- Avrupa-Guyane-Brezilya rotası ise Kuzey Avrupa'dan Atlantik Okyanusu'nu geçerek Karayip Denizi, Portekiz ve İspanya limanlarına ulaşma imkanı sağlıyor.
- Batı Hindistan Le Havre'den başlayan yolculuk ile Atlantik Okyanusu'nu aşıp Hindistan sahillerinde karaya çıkılıyor.
Güvenliğe özel önem
Amerigo Vespucci gemisinin kaptanı Gilles Saint Jalme, 'Önceliğimiz elbette taşıdığımız yük ama yolcularımız da bizim için çok önemli, onların rahat, eğlenceli ve güvenli bir tatil geçirmelerini sağlamak için her şeyi yapıyoruz ancak animasyonlar, diğer eğlenceler yok. Herkes kendi eğlencesini kendisi yaratmalı, bunun için kendilerine yasaklar koymuyoruz. Geminin ve yolcuların güvenliğini tehlikeye atmayacak her şeyi yapabilirler' diyor.
Son yıllarda sayıları artan korsanlara karşı da önlemler aldıklarını söyleyen Kaptan Jalme, 'Korsanların olduğu bölgelerden örneğin Aden Körfezi'nden geçerken özel güvenlik önlemlerimiz var, herkes buna uymak zorunda. Bu bölgelerden geçerken hızımızı artırıyoruz ve güvenli sulara geçene kadar güverteye çıkmak kesinlikle yasak' diyor.