Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Kasım 2024
Haber
Anket
Tersanelerimiz yüzde 10 ila 40 arasında kapasiteyle çalışıyor
Altınova Tersane Girişimcileri Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ayhan Kayatürk, tersanelerin yüzde 10 ila 40 arasında kapasiteyle çalıştığını söyledi.

Kayatürk, Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölümü Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı tarafından okulun konferans salonunda düzenlenen "Kariyer Günleri" adlı panelde, 2000'li yılların başında sektörde dünya genelinde büyük bir talebin olduğunu dile getirdi.

Tuzla'daki tersanelerin yetersiz kalması üzerine sektörün Altınova'ya yöneldiğini ifade eden Kayatürk, "4,5 kilometrelik kıyıda denize doğru 300 metre dolgu yapılarak, Tersaneler Bölgesi kuruldu. 1 milyon 300 bin metrekare alan, hissedarlara eşit şekilde bölündü. 2008 yılından itibaren de hissedarlar bu bölgede yapılanmaya başladı" dedi.

Kayatürk, 39 hissedar tarafından kurulan bölgede, çevresindeki tersanelerle birlikte toplam 46 tersanenin bulunduğunu anlatarak, bunlardan kriz sebebiyle sadece 26 tanesinin faaliyette olduğunu aktardı.

2008 yılında bu yana Yalova'daki tersanelerin tam kapasite ile çalışamadığını dile getiren Ayhan Kayatürk, şöyle konuştu:

"Tersanelerimiz yüzde 10 ila 40 arasında kapasiteyle çalışabiliyorlar. Bugüne kadar Yalova'daki tersanelerde 40'in üzerinde gemi ve tekne teslim edildi. Bunların yarıdan fazlası da ihracat amaçlı yapılmış gemilerdir. Sektör, doğrudan döviz makinesi gibi çalışıyor. Tonaj olarak büyük çalışamadık. Yapılan en büyük gemi 11 bin 800 DWT'dir. 300 metrelik bir dolgu var. Rahatlıkla büyük tonajlı gemiler yapabiliriz, ama 30-40 bin tonluk gemileri yapmalıyız. Yılda, bir tersanede 30-40 bin tonluk 3 gemi yapmak mantıklı gözüküyor. Çünkü, Uzakdoğu'da, Japonya, Kore, Çin hatta Vietnam'da çok büyük tonajlı gemileri, çok ucuza yapıyorlar. O pazara girmek çok akıllıca değil. Orta ölçekli gemilerde bir boşluk var. O boşluğu da Türkiye, hem kalitesi hem de butik çalışma sistemi ile çok iyi şekilde dolduruyor."

Kayatürk, küresel krizin tüm dünyada sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:

"2008'den 2010 sonuna kadar dünyada gemi inşa siparişleri yüzde 27 düştü. Ülkemizde ise yüzde 78 geriledi. Bunun nedeni, sektörde bizim dışımızda var olan ülkelerin, bir şekilde maliyetleri yüzde 25'e kadar düşürmeleridir. Devlet destek vermiş sektöre. Bu sektörün desteklenmesi için sigorta maliyetleri, enerji tüketimi üzerindeki vergileri düşürerek bizden daha ucuza gemi yapmalarını sağlıyorlar."

Yalova'daki güçlü tersanelerin bir şekilde dayanarak çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Kayatürk, "Şu anda bu sektörde çok büyük paralar kazanılmıyor. Neredeyse hiç para kazanılmıyor. Tek kazanç istihdam edilenleri istihdam altında tutmak. Yatırımcılar, işletmeciler, bu işten şu anda para kazanmıyor" dedi.

Yalova Liman Başkanı Cumhur Yayla, Sefine Tersanesi Genel Müdürü Selçuk Onur Tanır ve Beşiktaş Tersanesi İdari Müdürü Musa Toksöz de konuşma yaptı.

Haber3

Eklenme tarihi: 29.04.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEACOR INTERNATIO..
 HACIBABA Ltd. Şti..
 YEĞİNER SHIPPING ..
 SAROS Dalgıçlık H..
 NEGMAR Denizcilik..
 MARİNMET Deniz İn..
 ATLANTİK Deniz ve..
 FIRST GROUP Inter..
 EMEK MARIN Ltd. S..
 GLOBUS Uluslarara..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim