Mavi Marmara'da geri adım sinyali
İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) son dönemdeki gelişmeleri değerlendirerek önümüzdeki günlerde bir kez daha Gazze’ye gönderilmesi planlanan yardım filosunu iptal edebileceği bildirildi. İHH, Twitter'dan yaptığı açıklamada haberi yalanladı. İHH yöneticisi ve filo sözcüsü Hüseyin Oruç, “Planlarımızı yeniden değerlendiriyoruz. Kapımızın eşiğinde yaşanan gelişmelere göz yumamayız” dedi.
İHH yetkilileri, daha önce, geçtiğimiz yıl Gazze’ye giden filoda yer alan ve düzenlenen baskında dokuz Türk’ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisini, bu yıl bir kez daha bölgeye göndermeye kararlı olduklarını açıklamıştı.
Oruç, dün gazeteye yaptığı açıklamada, “Hedefimiz Gazze’ye yolculuk yapmak değil. Bir gemi göndererek de filoyu iptal ederek de amacımıza hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Oruç’un bu ifadeleri İHH’nin filo planlarıyla ilgili geri adım attığı yorumlarını beraberinde getirdi.
ULUSLARARASI TEMSİLCİLER ATİNA'DA BULUŞACAK
Filoyla ilgili ilk planlarda, farklı ülkelerden aralarında Mavi Marmara da bulunan 27 geminin Kıbrıs adasının güneyindeki uluslararası sularda bir araya gelmesi öngörülüyordu. Oruç yeni filoya katılım gösterecek uluslararası aktivistlerin bu hafta içinde Atina’da bir araya geleceğini ifade etti.
Oruç, “Yeni koşulları değerlendireceğiz. Her ülkenin kendi dengesi var. Bize göre komşumuz Suriye’de yaşanan gelişmeler çok kritik” dedi.
İHH temsilcisi, “Planlarımızı yeniden değerlendiriyoruz. Uluslararası kamuoyu Suriye’ye müdahaleyi değerlendiriyor. Bu Türkiye’yi, Filistin'i ve bölgede barışı çok yakından ilgilendirecektir” derken, bütün faktörlerin birbirleriyle ilişkili olduğunu ve her şeyi bir arada değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
HÜKÜMET MÜDAHALE ETTİ Mİ?
İHH Türk hükümetinin filo planlarına müdahale etmediği konusunda ısrarcı, ancak Ankara’nın örgüte Gazze’ye gemi gönderme kararını yeniden değerlendirme çağrısı yapmasının bu değişiklikte etkili olduğu savunuluyor.
Bu ay başında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu filonun organizatörlerine Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nı açması ve Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih arasında anlaşma sağlanmasının durumu nasıl değiştirdiğini göz önünde bulundurmaları çağrısı yapmıştı.
Sayın Mustafa Bey,
Deneyimleriniz ne olduğunu bilmiyorum. ancak uluslararası sularda seyreden bir gemiyi silah zoruyla durdurup içindeki insanları vurmak ne ahlaken nede hukuken doğru bir hareket değildir.tasvip edilmeyen hunharca bir harekettir.Teröristler ancak zorla müdahale ederler.hiç bir örnek görmedim zaten olay dünya kamu oyuncada kınanmıştır.açıklamalı yorum getirinde belki ikna oluruz.ben sizin söylediklerinizden ve tecrübelerinizden bir şey anlamadım.Saygılarımla. Yazan: RECEP GÜLAY - 16.06.2011 18:05:01
Meslek deneyimlerime göre uluslararası sularda gemiler de arama yapılabilir,fakat gemiye cıkan kolluk kuvvetlerine mukavemet personelce yapma hakkı verilmez...Gemıye cıkan kişileri ürküttüğünüz sürece tepki de dğal olarak güvenlik acısından sert olur... deneyimleri çok yaşadıgımızdan yalan ucuz gerek yok....selam Yazan: mustafaafacanoglu - 15.06.2011 19:30:08
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
İSKENDERUN Deniz..
ERDOĞDU Denizcili..
ALAPINAR Su Ürünl..
AMATUSA Denizcili..
PAKSOY KARDEŞLER ..
ALİ RIZA AKSOY De..
ATUNCO Shipping
AYDEN Denizcilik
AKAYLAR Denizcili..
ÖZEL PENDİK YAŞAM..
...