Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizcilik sektörüne taze kan geliyor

TBMM'de kabul edilen Türk Ticaret Kanunu'nun 'Deniz Ticareti' bölümünde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa, sektördeki şirketlerin halka açılmasının önünü açtı.

Denizcilik sektörünün yurtiçi ve yurtdışından finansman sağlamasının önü açıldı. Denizcilik şirketleri artık halka açılarak da kaynak yaratabilecek.

Bir geminin Türk gemisi kabul edilebilmesi için çoğunluk hissesinin Türk vatandaşında olması yeterli olacak. Türk Ticaret Kanunu'nun 'Deniz Ticareti' bölümünde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa, salı günü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Eski Deniz Ticaret Odası Başkanı AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, yasanın iki açıdan sektörün önünü açacağını vurguladı. Çok hızlı hareket edilmesi gerektiği halde davaların yıllarca sürdüğünü belirten Kaptanoğlu, yasayla sorunun giderildiğini söyledi. Kaptanoğlu, gerek görülen yerlerdeki bir ticaret mahkemesinin denizcilik ihtisas mahkemesine dönüştürüleceğini, böylece sektörün bilirkişi ve mahkeme peşinde koşmaktan kurtulacağını belirtti.

Yasanın sektörün ihtiyaç duyduğu finansman yollarını açacağını belirten Kaptanoğlu, sektöre kredi vermekten kaçınan yabancı bankacıların ancak yabancı bayrak çekilmesi koşuluyla kredi sağlayabildiğini, bunun da denizcilik filosunun gelişmesini önleyerek, kaynakların da yurtdışına kaçmasına neden olduğunu vurguladı. Kaptanoğlu, ayrıca şirket sermayelerinin yüzde 49'una kadar olan kısmını borsada halka açarak kaynak yaratabileceklerini kaydetti. Kaptanoğlu, Kalkavan Grubu'na ait Turkon Holding'in yüzde 15'ini halka arz etmek için bu yasayı beklediklerini ifade ederken, en az 5-6 şirketin daha hisselerini borsada halka açma yoluna gideceğini belirtti. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Türk bayraklı gemi sayısının artacağını dile getiren Kaptanoğlu, şöyle konuştu:

Gelir aratacak

"Gemi Türk bayraklı olduğu zaman hem istihdam artar, hem ülkeye döviz gelir. Filomuz büyür. Bugünlerde filomuzun yetersizliği ve fiyatların yüksekliği nedeniyle alıcı gemi bulamadığı için mal alamıyor. Türkiye'nin dış ticaret kapasitesi 150 milyon ton. Türk bayraklı gemiler artınca yükler karşılıklı olacak ve bu da fiyat düşürecek. 6.5-7 milyon ton kapasiteli filomuzla yurtiçi ve dışında 3.5 milyar dolar kazanan sektör, filo 15 milyon tona ulaştığında 6-7 milyar dolar paya ulaşacak. Sektör iki yıllık hedef belirledi. İç ve dış taşımacılık, gemi inşa, liman işletmeciliği ve deniz turizminde yıllık 8.5 milyar dolar olan geliri, iki yıl sonra 15 milyar dolara çıkarmayı hedefledik."



Kaynak: Radikal
Eklenme tarihi: 24.04.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EMRE Denizcilik
 SARIOĞLU Denizcil..
 GENÇER Denizcilik
 GAMMA Shipping
 AKASYA DENİZCİLİK
 MİLLER&FLAMA Deni..
 LORİ Denizcilik
 SEA PARTNER Inc.
 ATLAS Gemicilik v..
 DENİZ Destek
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim