Tersanede Bir Ölüm Daha
Yalovada'daki Sefine tersanesinde Yalçın Hünerli isimli işçi, kopan halatın çarpması sonucu hayatını kaybetti; Limter-İş'ten Saygılı "Karşı olduğumuz taşeronluk sistemiyle ilgili yasa bile uygulanmıyor" dedi.
Yalova'daki Altınova tersaneler bölgesinde bulunan Sefine isimli tersanede çalışan Yalçın Hünerli (32) adlı işçi, kuru yük (çimento) tamir gemisinin havuza yanaştırılma işlemi sırasında kopan donanım halatının çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Çankırılı olan Hünerli ile ilgili bir açıklama yayınlayan Liman, Gemi, Tersane Yapı ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş), "lider tersane olarak reklamı yapılan 140 bin metrekarelik alana kurulu Sefine'de, 8 Temmuz'da bir işçi daha iş cinayetine kurban gitti" ifadesini kullandı.
Tedbir alınmadığı için öldü
Açıklamada, "Gerekli iş güvenliği tedbiri alınmış olsaydı yani gemi halatı babaya bağlandıktan sonra halat mahalli boşaltılmış olsaydı, halat kopsa bile iş kazası yaşanmayacaktı" dendi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Limter-İş, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere seslenerek, "Yalova'nın Tuzla gibi olmasını istemiyorsanız denetimi ve yaptırımı sağlayın. Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerinde bir tersane patronu bile 'taammüden adam öldürmeye sebebiyet vermekten' yargılanıp ceza almadığı için işçi ölümleri hala sürüyor" diyerek adli makamların gereğini yapmasını talep etti.
Haklar, patronun insafına bırakılamaz
Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, bianet'e yaptığı açıklamada, iş güvenliğinin patronlar açısından "maliyeti artırıcı bir faktör" olarak görüldüğünü, başta yaşam hakkı olmak üzere işçi haklarının "patronların vicdanına bırakılmaması gerektiğini" ifade etti. Saygılı, özetle şunları söyledi:
* Tersaneler taşeronluk sisteminin en yoğun olduğu yerlerin başında geliyor. Karşı olduğumuz taşeronluk sistemiyle ilgili yasalar bile doğru uygulanmıyor. Yasanın 2. maddesine göre, "asıl iş taşerona verilemez." Ancak tersanelerde, asıl iş olan geminin montajı, kesim, kaynak, boya gibi işler de taşerona veriliyor, yasa hiçe sayılıyor.
* İş kazalarının en büyük sebeplerinden biri de zaten taşeronluk sistemi. Sendikalaşmanın yaygın olmaması da patronların keyfi hareket etmesine olanak sağlıyor. Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, kıdemlerin verilmemesi, iş güvencesizliği gibi sorunlarla mücadele edilemiyor.
Toplam 144 işçi hayatını kaybetti
Üç yıl önce faaliyetlerine başlayan Altınova'daki tersanelerde toplam beş işçi hayatını kaybetti. Sendika'nın açıklamasına göre, Sinan Duran 22 Mart 2010'da Cemre Tersanesi'nde, İsmail Çakır 5 Nisan 2010'da Necdet Kalkavan tersanesinde, Ufuk Türkan 27 Ağustos 2010'da Denta'da, Cemil Kaya 29 Kasım 2011'de ve Yalçın Hünerli 8 Temmuz'da yaşamını yitirdi.
Tüm tersanelerde kaybedilen işçi sayısı ise 144 oldu.