Datça Yat Limanı imar planı nihayet onaylandı
Türkiye`nin en büyük 4.yat limanı projesi, Dalaman Yat Limanı ve Gemi Yanaşma İskelesinin imar planı, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) tarafından onaylandı. 16 yıldır imar planı konusunda sorunların yaşandığı Dalaman Yat Limanı’nın inşaatının başlaması için önünde engel kalmadı.
Bölgenin Özel Çevre Koruma ve 1. derece doğal SİT alanı ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu gerekçesiyle 16 yıldır hayata geçirilememişti. Projede son aşama olan imar planının ÖÇKK tarafından onaylanması ile Türkiye’nin dördüncü büyük yat limanı ve Akdeniz çanağının en önemli yat limanı için önümüzdeki günlerde temel atma töreni düzenlenecek.
AKDENİZ’İN EN ÖNEMLİ YAT LİMANI
Dalaman Yat Limanı imar planının onaylanması ile bölgenin çehresinin değişeceğini belirten AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden, “Dalaman’ın çehresi değişecek. Onaylanan bu proje ile yat limanının yanı sıra deniz otobüsü de hayata geçecek. Yeni yapılacak olan Dalaman Yat limanı 750 yat kapasitesine sahip olacak. Akdeniz`deki en önemli yat limanlarından birisi olacak. Yatırımcı hazır, bakanlık hazır, plan proje hazır. Buradaki vatandaşlarımıza gelir kapısı, memleketimize de katma değer sağlanacak. Yat limanı bölge için çok önemli. Turizmi 12 aya yaymak açısından yat limanının hayati bir önemi vardır” dedi.
YAPAY KAPLUMBAĞA ÜREME ALANLARI OLUŞTURULACAK
Projenin doğa dostu yönüne de değinen Milletvekilleri Boğa ve Özden ``Bölgedeki caretta-caretta kaplumbağalar ve diğer canlıların korunmasına yönelik önlemlerde alınacak.
Kaplumbağaların denizden çıkma ihtimali olan noktalarda yapay kaplumbağa üreme alanları oluşturulacak. Plan, uzun süren yazışmalar sonrasında onaylandı” dediler
YAT LİMANI GEÇMİŞİ
Dalaman İncebel Tatil Köyü Sitesi arka tarafından yer alanda hayata geçirilmesi planlanan yat limanı projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. Projenin hayata geçirilmesi, bölgenin ÖÇKK kapsamında ve 1`inci derece doğal SİT olması nedeniyle İzmir 2 No`lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu`nun 6 Kasım 1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (Caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu.
Dalaman Belediye Başkanlığı, kararın iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi`nde dava açtı. Dava süresince karşılıklı itirazlar 2008 yılına kadar devam etti. Bazı bilim adamları bölgede Caretta caretta olmadığı raporu verse de marina inşaatına, yer teslimi yapılmadığından yine başlanamadı. Son olarak dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın talimatıyla bölgenin hem doğal SİT alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışma yapıldı.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
A1 Denizcilik
DEAR B Ltd.
GİRİT Denizcilik ..
TRANSAL Denizcili..
BEYA Denizcilik
ÇAVANOZ Motor
PUTA Denizcilik
CoShip
ASWAN Shipping
MS Denizcilik ve ..
...