Hazar petrolü haftaya Türkiye’de
Asrın projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan ilk petrol önümüzdeki pazartesi gününden itibaren Türkiye sınırlarına girecek.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'ye ulaşan petrolün 90 gün sonra Ceyhan'da gemi yüklemelerine başlanmasının hedeflendiğini söyledi. Bakanlığının 2006 bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunulması sırasında konuşan Güler, Ceyhan Limanı’nın Türkiye'nin kuzeyinden gelecek gaz ve petrol ile güneyinden gelecek gaz hatlarının buluşma noktası olacağını ve bunun Ceyhan'ı ‘Rotterdam gibi bir enerji üssü' haline getireceğini kaydetti. Bakan Güler, bugün Samsun'da törenle açılan Mavi Akım doğalgaz boru hattının da bir başka projeyle Ceyhan'a bağlanacağını ve Ceyhan'ın öneminin giderek artmakta olduğunu belirtti. Güler, Mısır doğalgazının da Ürdün-Suriye-Kilis üzerinden Ceyhan'a, oradan da Avrupa'ya ulaştırılacağını ve bunların sonucunda Ceyhan'ın bölgesel bir enerji üssü olacağını söyledi. Bakan Güler, son zamanlarda petrol fiyatlarındaki artışa karşın üç yıldır elektrik fiyatlarına zam yapılmadığını, hatta indirim olduğunu kaydetti. Elektrik üretiminde kömür ve suya dayalı yerli üretime ağırlık verdiklerini vurgulayan Bakan, bunun sonucunda da maliyet fiyatlarının düştüğünü, doğalgazı ise elektrik üretimi yerine şehir ısıtmasında kullanmaya ağırlık verdiklerini anlattı. Güler, elektrik üretiminin artırılması için mevcut kömür santrallarının yerine yeni kömür santralı kurmak isteyenlere kolaylık gösterileceğini ve ‘elektrik üretiminde arz güvenliğini' sağlamanın önemli olduğunu söyledi.
Güler, geçmiş hükümetlerin hatalı uygulamalarının sonucu olarak, üretim ve dağıtımı tesislerinin işletme haklarının devri ile yap-işlet-devret projeleri için bakanlıkları aleyhine dokuz dava açıldığını belirtti. Davalarda talep edilen tazminat tutarının 1,8 milyar dolar olduğunu kaydeden Güler, bakanlıkları aleyhine kesinleşen tazminat tutarının 149 milyon dolar olduğunu kaydetti. Güler, şu ana kadar 785 milyon dolar tutarındaki tazminat talebi ise hakem heyetleri tarafından reddedildiğini kaydetti. Güler, bakanlığın ve bağlı kuruluşların projeleri için 2006 yılında kullanılmak üzere 5 milyar YTL ayrıldığını kaydetti.
Petrol zamları, ülkeleri nükleer enerjiye yöneltti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol zammından sonra dünyada nükleer enerjiye yöneliş olduğunu ifade ederek, “5 kişilik bir ailenin 50 yıllık nükleer enerji tüketiminde ortaya çıkacak atık, bir bardak büyüklüğünde.” dedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2006 bütçesini sunan Güler, Erdal İnönü ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da nükleer enerji hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu söyledi. Güler, Mavi Akım’da tek fiyata geçilmesiyle Türkiye’nin zararı olduğu yolundaki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Fay hatlarının nükleer santrallar için tehlike yarattığı yönündeki eleştirilere ise Güler’in cevabı, “Japonya’da da fay hattı var. Fay hattı ve deprem sallanmalara yol açacaksa, nükleer denizaltı ve uçak gemileri vızır vızır geziyor. Bu gemiler büyük dalgalara karşı sallanıp duruyor. Biz hesabımıza kitabımıza uyduğu için nükleer santraldan yanayız. Dünya artık, nükleer enerjiye geçiyor. Akıl bunu gösteriyor.” şeklinde oldu. Güler, dışarıdan nükleer santral almayı değil, nükleer enerji programına geçmeyi planladıklarını dile getirerek, nükleer enerjinin korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Güler, enerji üretiminde kullanılabilecek öz kaynaklar arasında yer alan, odunun, kömürün, tezek ve suyun son damlasına kadar hesaplanarak enerjiye çevrildiğini, buna rağmen enerji açığının kapatılmasının imkansız olduğunu belirterek, “Ortaya çıkan bu tabloya göre, açığı kapatmak için, petrol, doğalgaz ya da elektrik satın alacaksın. Satın alınacak elektrik de en fazla, toplam enerjinin yüzde 10’u kadar olabilir. En temiz enerji de rüzgar enerjisidir. Onun da ne zaman eseceği belli olmaz. Doğalgaz sadece kömüre göre temiz bir yakıt. Yakıldığında çıkan azot oksit gazını kimse konuşmuyor.” dedi.