Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Kasım 2024
Haber
Anket
Sıra beklemek istemeyen Gemilerin yeni rotası Samsun Limanı
İhracatta rekorlar kırılırken konteyner trafiği baş döndürüyor. Bugüne kadar daha çok İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarında yaşanan sevkiyat trafiği, Samsun Limanı’na kaymaya başladı. Özelleştirme sonrası yapılan yatırımla bölgedeki ihracatçıların yeni adresi Samsunport Limanı Terminal Müdürü Halit Bezek, Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine konteyner sevkiyatı yaptıklarını söyledi.

Ekonomik istikrarla birlikte her yıl düzenli olarak artan ihracat, gerek kamunun gerekse özel sektörün elindeki limanların işlem kapasitesini en üst seviyeye çıkardı. Ürünlerin neredeyse tamamına yakını limanlardan konteynerlerle ihraç edilirken, ortaya çıkan trafik kapasitesi ise baş döndürücü seviyeye ulaştı. Ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarında yaşanan sevkiyat trafiği, ihracatçılar için büyük zaman ve maliyet kaybına yol açmaya başladı. Ürünlerini kısa zamanda ve ucuz maliyetle ihraç etmek isteyen üreticiler, yönlerini konteyner taşımacılığına başlayan Samsun Limanı’na çevirdi.

İhracat ve ithalatın yüzde 90′ının denizyoluyla yapıldığı Türkiye’de konteyner pazarı giderek büyüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre geçen yıl konteynerde 5,8 milyon TEU (Twenty-foot Equivalent Unit (TEU)- 20 feet’lik konteynır) ticari hacmi (298 milyar dolar) gerçekleştiren iş dünyası, yıl sonuna kadar yüzde 30 artışla 6,7 milyon TEU’ya ulaşmış olacak. Giderek artan konteyner trafiği, limanları kapasitelerini doldurma seviyesine getirirken, yakın bir zamanda yoğun trafiğin kapasiteyi karşılayamaz hale geleceği öngörülüyor. Bu nedenle kısa vadede trafiği rahatlatacak yeni liman ve kapasite artırım yatırımlarına ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Samsun Limanı’nın özelleştirilmesinin ardından 28 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştiren Ceynak Grup, Samsunport’u konteyner trafiğine de açtı. Konteyner trafiğine açılan liman, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi sanayicilerinden büyük ilgi görüyor. İhracatçı firmalara yakınlığı, ürünlerin fabrikada yüklenme, ulaşım maliyetini azaltma ve zaman tasarrufu sağlama gibi avantajlarından dolayı Karadeniz havzasının konteynerde toplama merkezi haline gelen Samsunport, 3 ayda 50 bin TEU kapasiteye ulaştı. Limanda 1 yılın sonuna kadar 250 bin TEU’luk kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.

Konteyner seferleriyle ilgili Zaman’a bilgi veren Samsunport Limanı Terminal Müdürü Halit Bezek, konteyner ihracatı için gerekli tüm yatırımları gerçekleştirdiklerini, bu sayede de beklentilerinin üzerinde bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Limandan Afrika, Ortadoğu, Güney Afrika veya Uzakdoğu’ya konteyner ihracatı yapıldığını ifade eden Bezek, “Dünyanın en büyük 2 şirketi, limanımızdan seferlerine başladı. Her biri haftada 1 gemi getiriyor. Daha önce Mersin ve İstanbul’a yük gönderen ihracatçılar, şimdi Samsunport’a yöneliyor. Müşterilerimize en fazla 200 kilometre uzaklıktayız. Yüklerini konteynerlere limanda da yükleyebilirler, fabrikalarında da. Bu sebeple limanımız lojistik köy oldu.” dedi. Gelecek 5 yılda konteyner kapasitesinin daha da artacağını ifade eden Halit Bezek, Samsun-Avrupa arasında TIR Ro-Ro trafiğinin çoğalacağını vurguladı. Bezek, limandan en çok tıbbi cihazlar, cerrahi el aletleri, mermer, un, tekstil ürünleri ve makine malzemelerinin ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.

Ulusoy Denizcilik AŞ Karadeniz Ro-Ro ve Konteyner Taşımacılık AŞ Karadeniz Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu da Karadeniz’deki konteyner trafiğinde Samsun’un önemli bir işlev kazandığını kaydetti. Bunun ihracatçı ve ithalatçılara büyük kolaylık sağlayacağının altını çizen Üçüncüoğlu, “Dünya piyasaları, kaliteli malı en ucuza mal etme politikasıyla yürüyor. Onun için ihracatta konteyner trafiği olmazsa olmazlarından. Son yıllarda da bu trafik gittikçe artıyor. Bunda ekonominin giderek iyileşmesi ve istikrar ortamının yakalanması da etkili oldu. Son 5 yılda konteyner taşımacılığı yüzde 500-600 arttı.” ifadelerini kullandı.

İştenhaber.com

Eklenme tarihi: 03.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ


pes artık
SAMSUNDA İKAMET ETMEKTE VE GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLEMEKTEYİM EVET GERCEKTEN SAMSUN LİMANINDA CİDDİ İLERLEMELER VAR VE SEFER YAPAN TÜM RORO ŞİRKETLERİ KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI DUYMUYOR ÇÜNKÜ SAMSUN BÜNYESİNDEKİ DENİZCİLİK KURUMU VE DENGİ OKULLARDAN YETERİNCE MEZUN VAR... BU KADAR YOĞUN HATTA NEREDEYSE HİÇ DURMADAN SEFER YAPAN GEMİLERİMİZDE NEDEN HALA MAAŞLAR İÇLER ACISI BİRİDE BUNU İZAH ETSİN....

Yazan: serhat TAŞDEMİR - 4.01.2012 20:47:16




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GMARİN
 HASRETLER Gemicil..
 DEK Shipping
 ATA Holding A.Ş.
 MULTISERVICE Ship..
 LİDER Denizcilik ..
 AVRASYA EXPRES
 VENTO Deniz İşlet..
 ERTUR Yatçılık
 LUNA Roro
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim