Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Kasım 2024
Haber
Anket
Süper gemi gün sayıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Yüzülebilir Körfez" hedefindeki önemli aktörlerinden biri olan 9.5 milyon liralık kesici-emici tarama gemisi ile römorkörün yapımları hızla devam ediyor. İmalatları Çiğli ve Tuzla'da gerçekleştirilen gemiler Temmuz ayında teslim edilecek. 14 metre derinliği tarayabilecek kapasitedeki gemi, saatte 800 ton çamuru dubalarla 1.5 kilometre uzağa taşıyabilecek. İZSU, halen DLH tekneleri ile yapılan tarama çalışmalarında günde sadece bin metreküp civarında tarama yapabiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi'nin en önemli adımlarından birini daha tamamlıyor. Körfez dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyerek her geçen gün biraz daha sığlaşan Körfez'i kurtaracak tarama gemisi ve römorkörün Temmuz ayında denize indirilmesi planlanıyor. Tarama gemisi, bir saatte ortalama 800 ton çamuru (yüzde 20'si çamur yüzde 80'i su olan 4 bin ton malzemeyi) 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitede olacak. İZSU'nun kesici-emici tip gemisi ile gemiyi taşıyacak römorkör alımı için açtığı ihaleleri alan yerli firmalar yoğun bir tempoda imalatları sürdürüyor. Römorkör, İstanbul Tuzla'daki tersanede hazırlanırken, Çiğli Ata Sanayi Sitesi'nde de kesici-emici tip tarama gemisi imal ediliyor. İZSU Genel Müdürlüğü de hazırlıkları yakından takip ediyor. Geçtiğimiz aylarda İtalya'ya giderek makinelerin test aşamasına katılan yetkililer, geçtiğimiz günlerde de Tuzla Tersanesi'ndeki çalışmaları yerinde incelemişti. İZSU bürokratları, bu kez Çiğli'de, yapımı devam eden tarama gemisinin imal edildiği atölyeyi ziyaret etti. Kaptan köşkü ve geminin gövdesini inceleyen İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan, firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İZSU MODERN TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYOR

Kesici emici tarama gemisinin Büyük Körfez Projesi'nin önemli aşamalarından biri olduğunu söyleyen Genel Müdür Ahmet Alpaslan, yaklaşık 9.5 milyon liralık yatırımla İZSU'nun bu gemileri alarak teknolojik çalışmalarına bir yenisini daha eklediğini belirtti. Gemileri Temmuz ayında teslim alacaklarını söyleyen Alpaslan şu bilgileri verdi: "Körfez'de temizlik çalışmalarında bu gemileri kullanacağız. Son derece modern bir teknoloji ile daha hızlı çalışarak daha büyük işler ortaya çıkaracağız. Büyük Körfez Projesi'nin en önemli çalışmalarından birisini gerçekleştireceğiz. Diğer çalışmalar da kıyı düzenlemeleri ve gözlem faaliyetleri. Körfez'in matematiksel modelinin yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Bir yandan teorik diğer yandan teoriğin pratiğe yansıması ile Körfez'de kısa sürede büyük gelişmeler kaydedeceğiz. Yakın zamanda bu modern teknoloji ile Körfez'i yüzülebilir seviyelere getirebileceğimizi ümit ediyoruz."

TÜRKİYE'DE BİR İLK

D.E.Ü. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İZSU Yönetim Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Gökdeniz Neşer, böyle bir çalışmanın koordinasyonunda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kentin ihtiyaçlarına uygun gemi filosunun seçilmesi konusunda sivil toplum örgütleri ve uzman kuruluşlarla ortak akıl arayışı içine girdiklerini ve 2 yıldır uygun teknolojinin araştırılması için çalıştıklarını kaydeden Neşer, "Bu araştırma sürecinin sonunda kesici emici tarz geminin bizim ihtiyaçlarımıza en uygun gemi olduğuna karar verip hazırlıklara giriştik. İhaleye Türk firmaları büyük ilgi gösterdi. İzmirli yerli bir firma İtalyan teknolojisi ile bu işe kalkıştı. Bu, Türkiye'de bu anlamda bir ilktir. Tarama gemileri ülkemizin tersanelerinde yapılıyor ama bu teknolojiyi kullanarak yapılan Türkiye'deki ilk gemidir" diye konuştu. Halen Körfez'de İZSU'nun DLH tekneleri ile yapmakta olduğu tarama çalışmalarında günde 1000 metreküp civarında tarama gerçekleştirildiğini belirten Neşer, "Yeni kesici emici tarama gemisi ile saatte 800 metreküp malzemeyi tarayabileceğiz. Bu bizim çok hızlandıracak. Körfez'de aşırı boyuttaki dolguyu bir ölçüde hafifletecek, onun hızına yetişecek bir tarama teknolojisine sahip olacağız" dedi.

3 Atölyede 2'si İtalyan, 3'ü Türk 5 gemi mühendisi ve 22 kişiden oluşan ekiple Çiğli Ata Sanayi Sitesi'nde tarama gemisi imal ediliyor. Çelik konstrüksiyonlar tamamlandı. Güç ünitelerinin montajını hem İtalyan hem Türk mühendisleri birlikte gerçekleştiriyor. Körfez'in dibini temizleyecek kesici başlık da İtalya'dan geldi ve birkaç gün içinde montajı yapılacak. Elektrik işleri ve boya işleminden sonra gemi tamamen hazır olacak. Tuzla Tersanesi'nde hazırlanan römorkörün ise sadece elektrik ve boyama işlemleri kaldı.

GEMİLERİN ÖZELLİKLERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarama gemisi; kesici-emici birimi, tarama bomu ve destekleri, tarama pompası ve aksesuarları, kazıklar, bom ve kazık vinçleri, güç üniteleri ve elektrik sistemlerinden oluşuyor. 25 metre uzunluğundaki geminin çamurları taşıyacak dubası var. Taranan malzeme miktarı ve tarama derinliği göstergeleri bulunacak. 14 metre derinliği tarayabilecek geminin maksimum katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde de saatte 4 bin ton olacak. Gemi, dubanın haricinde taranan çamurların 1.5 kilometre uzağa taşınmasına imkan verecek düzenekleri içerecek. Minimum yakıt tüketimi ile çalışacak römorkör ise tarama gemisinin nakliyesinde kullanılacak. Türk ve uluslararası loyd kurallarına uygun imal edilen römorkör için KDV hariç 1 milyon 380 bin Euro, kesici emici tip tarama gemisi için de KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırım yapıldı.

Haberfx.net

Eklenme tarihi: 09.05.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NAVİGA Yatçılık
 LNS Marine Ltd. Ş..
 TOLGA Denizcilik ..
 TUNCMETE Denizcil..
 KEVSER Denizcilik
 GEMAK
 TRAMOLA Deniz Taş..
 GÜNDEM Denizcilik..
 REKA Denizcilik
 ÇAYELİ Shipping L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim