Liman krizi öncesi Ankara tahkim formülüne odaklandı
Ankara, sonbahar aylarında “2006 İlerleme Raporu”nun açıklanmasıyla Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ipleri koparma noktasına götürebilecek limanların Rumlara açılmamasıyla ilgili krizi aşabilmek için “tahkim” formülünü tartışıyor.
Gümrük Birliği'nin uygulanmasından kaynaklanan sorun, haziran ayı ortalarında yapılacak ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de katılacağı AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında ele alınacak. Ankara kulislerinde seslendirilen “tahkim” formülü, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunabilir umudu ile zaman kazandırması açısından önemseniyor. 2006 yılı sonunda liman ve havalimanlarının Kıbrıs Rum Kesimi'nin kullanımına açılması yönündeki AB kararının ardından konuyu “düşük profil”de götüren Ankara, BM Genel Sekreteri Annan'ın birkaç hafta içinde 24 Ocak tarihli “Kıbrıs Eylem Planı”na da bağlayıcı bir cevap vermesini beklemiyor.
Bu arada, Ankara ile Brüksel arasındaki “siyasi kriter” gerilimi de sürüyor. Eğitim ve kültür faslının fiili müzakerelerinde Türkiye'ye “siyasi kriter” şartı getirilmesi konusunda AB içinde mutabakat sağlanmaması ve dönem başkanlığının göndereceği mektupta bu yönde bir kriterin beklenmemesi Ankara'yı rahatlatıyor. AB, kendi iç yazışmasında ise böyle bir ifadeye yer verebilir” yorumları yapılıyor. Ankara, “Siyasi kriter, müzakerelerin açılması değil kapanması için bir şart olarak getirilirse o halde Türkiye için fazla soruna neden olmaz” yaklaşımında. Bu fasılla ilgili davet mektubunun, haziran sonrasına, gönderilebileceği de belirtiliyor.