Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizcilere yeni yaptırımlar geliyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yeni yapılanma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Yeni süreçte denizcilik sektörünü farklı bir tablo bekliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kaptan Suat Hayri Aka, tüm taşıma modlarını aynı çatı altında kontrol edip projelendirecek ve düzenleyecek bir yapının oluşturulmaya başlandığının altını çizdi. Bakanlığın 2023 vizyonu çerçevesinde belirlediği bazı hedeflerin olduğunu söyleyen Aka, her adımın bir program çerçevesinde atıldığını kaydetti. Yeni Kanun hükmündeki kararnamenin getirdiği yenilikleri ve bakanlığın projelerini Kaptan Suat Aka’ya sorduk.

Denizcilik Müsteşarlığı ve bölge müdürlüklerinin kapatılmasından sonra liman başkanlıklarının pozisyonları nasıl olacak?

Burada amaç bürokrasi ve kademeleri azaltmaktı. Liman başkanlıkları artık Bakanlığımızın o bölgedeki temsilcisi olacak. Liman başkanlıkları, eski bölge müdürlüklerinin yaptığı gemi evrak işleri, gemiadamları işlemleri gibi tüm işlemleri yapabilecek. Ayrıca liman başkanlıklarını, iş yoğunluklarına göre üç kategoriye ayıracağız. 1. Kategorideki limanlar, gemi sicilinden gemiadamları belgelendirmesine kadar bütün işlemleri yapabilecek. 2. Kategorideki limanlar ise işlemlerin bir kısmını yapabilecek. 3. Kategorideki liman başkanlıkları da çok küçük bölgelerde olan lokal denizcilerin çalışmalarını kolaylaştıracak işlemleri gerçekleştirecek. Çok yoğun liman başkanlıklarında birden fazla başkan yardımcısı olabilecek.

Kanun hükmündeki kararnamede; Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün yetki alanlarına iç sular da dahil edildi. İç sularda Bakanlığınızın ne gibi projeleri bulunuyor?

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün kapsamının genişletilmesindeki amaç; deniz kültürünün ülke geneline yayılmasıydı. Tarihe bakıldığında Fırat nehri üzerinde Basra Körfezi’ne kadar taşımacılık yapıldığı görülür. Denizler dışında göller ve nehirlerde de taşımacılık faaliyetlerinin geliştirilmesinin yanı sıra su sporlarını teşvik edecek projelerin hayata geçirilmesine, deniz kültürünün yaygınlaştırılmasına öncülük etmek istiyoruz. Bakanlık olarak, yerel otoritelerin deniz kültürünü geliştirecek projelerine destek olacağız ve iş birlikleri yapacağız. Türkiye sadece denizlerini değil artık iç sularını da kullanmak zorunda. Çeşitli aktiviteler bazı bölgelerde yapılıyor ve biz bunun yaygınlaşmasını sağlayacağız.

KABOTAJ FİLOSU YENİLENECEK

Kararnamenin sektöre bazı yaptırımları da beraberinde getireceğini biliyoruz. Bunların başında da kabotaj hattında çalışan gemiler var sanırım…


Türk karasularında çok yaşlı bir kabotaj filosu bulunuyor. Bu filonun kademeli olarak yenilenmesini sağlayacağız. Kabotajda sefer yapan, petrol tankerleri, yakıt ikmal gemisi, ro-ro ve feribotların denetimini artıracağız. Bu gemiler de uluslararası sefer yapan gemilerle aynı denetim ve kurallara tabi olacak. Yurtdışına çıkacak gemileri çok sık denetliyoruz ve çok sert kurallar uyguluyoruz. Prensip olarak kabotajda çalışan gemilerin daha az bürokrasi ve daha rahatlatılmış bir rejime tabi olması konunda hemfikiriz ancak söz konusu olan denizde can ve mal emniyeti ve deniz çevresinin güvenliği, kirliliğin önlenmesi olunca durum değişir. Uluslararası sefer yapan bir tanker veya yolcu taşıyan bir gemi ile kabotajda sefere yapan tanker veya yolcu taşıyan geminin deniz emniyeti açısından taşıdığı risk aynıdır bu nedenle de aynı denetim ve kurallara tabi olmalıdırlar diye düşünüyoruz. Kabotajda çalışan taşıdıkları yük, gemi tipi, gemilerin yaş ve kondisyonları göz önünde bulundurularak kademeli olarak uluslararası kurallara tabi olacakları şekilde bir düzenleme getiriyoruz.

GSK, KLAS MANTIĞIYLA ÇALIŞACAK

Bu süreçte Gemi Sörvey Kurulu büyük rol üstlenecek. GSK sayısı bire düşürüldü ve o da İstanbul’da bulunuyor. Gemi Sörvey Kurulu, klas kuruluşu mantığıyla çalışacak.

Bayrak devleti kontrollerini yetkilendirilmiş klas kurumlarının yanı sıra Gemi Sörvey Kurulu yapacak. Uluslararası sefer yapan gemilerin denetlenmesi, belgelendirilmesi GSK uzmanları tarafından yapılacak. Diğer limanlarda ise ‘gemi sörveyleri’ bulunacak. Bu uzmanlar da bayrak devleti surveylerinin yanı sıra liman devleti kontrollerini yapacaklar.

Denizcilik Bakanlığı diğer bakanlıklardaki yetkileri alabilecek mi. Bu konuda çalışmalarınız var mı?

İlgili bakanlıklarla koordine merkezi kuruyoruz. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir toplantı yaptık. Denizde de artık liman başkanlıkları çevre denetimi yapabilecek. Kanun hükmündeki kararname bize bu yetkiyi veriyor.
Gemiden kaynaklı kirliliklerin kontrolü, emisyon oranlarının azaltılması, atık alım tesisleri gibi konularda iş birliklerine gidiyoruz. Ayrıca benzer görüşmeler belediyeler ile de yapılacak. Artık gemi kaynaklı kirliliğinin denetlenmesi ve cezalandırılmasında liman başkanlığı da rol üstlenecek. Gelecek dönemde tersaneler bölgesinde ve denizlerde yapılacak çevre denetimlerinde liman başkanlıkları da görev alacak. Önümüzdeki dönemde iş birliklerini daha da geliştireceğiz ve benzer iş birliklerini diğer bakanlıklarda da gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

SEKTÖRE YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR

Yönetmelikler revize ediliyor


Gemiadamları Yönetmeliği başta olmak üzere mevcut yönetmeliklerin yeniden gözden geçirildiğini söyleyen Kaptan Suat Hayri Aka, düzenlemelerle ilgili şunları söyledi: “Gemiadamları Yönetmeliği’ni revize ediyoruz. Gemiadamları sınav sistemi de gözden geçiriliyor, bazı değişiklikler yapıldıktan sonra onaya göndereceğiz.

Meslek Liselerine bir şans daha veriliyor

Daha önceki taslakta çalışabildikleri tonajları düşürmeyi planladığımız meslek Yüksek Okulları ve Denizcilik Meslek Liseleri’nin ehliyetleriyle ilgili değişiklikleri bir süre daha ertelemeyi düşünüyoruz. Bu okullara hem müfredat hem de eğitim kalitelerini arttırmak üzere bir şans daha vermek gerektiğine inanıyoruz. Aslında kuruluş maksadı gayet olumlu olan bu liseler iyi yönetilirse belirli katmanlarda gemi adamı ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilirler. Ancak kalite sorunlarını çözmeleri lazım, staj süreleri de dahil olmak üzere durumlarını tekrar gözden geçireceğiz.

Limanlar Yönetmeliği

Türkiye’de bulunan 70 liman için ayrı ayrı yönetmelikler var. Yeni düzenlemede tüm limanları kapsayacak tek bir liman yönetmeliği hazırlanıyor. Tüm limanlar bu yönetmeliğe göre yürütülecek. Kılavuzluk ve Römorkaj Yönetmeliğinin de revize edilen yönetmelikler arasında bulunduğunu söyleyen aka, “Birkaç düzenlemenin ardından bu yönetmeliği de engeç yıl sonuna kadar yürürlüğe sokmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Mali ve Mesleki yeterlilikler istenecek

Denizcilik sektöründeki çeşitli alanlardaki işletmeler için bazı yeni uygulamaların getirileceğini altını çizen Aka, örneğin Liman yapımı ile Liman İşletmesini birbirinden ayıracağız. Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü yapımı izinlendirip koordine edecek, Deniz ve İçsular genel Müdürlüğü ise işletme izinleri ve işletici kriterleri ile ilgili hususları yönetecek. Liman ve terminal İşletmeleri, bunker (yağ-yakıt ikmal gemileri) işletmeleri ve stevedorlara mesleki ve mali yeterlilik kriterleri getirilecek. Oluşturulacak usul ve kuralları yerine getiren işletmelere bir yetki belgesi vereceğiz.

Karayolu’nun payı diğer modlara kaydırılacak

Bakanlığın yeni projelerde karayolu taşımacılığını ihmal ettiğine dair görülere katılmadığını dile getiren Müsteşar Yardımcısı Aka, ‘’Bakanlığın, demiryolu, havayolları ve denizcilik yatırımları gibi karayolu yatırımları da devam ediyor. Binlerce kilometrelik duble yollar, viyadükler ve köprüler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Karayollarını ihmal ettiğimiz söylenemez. Fakat yurtiçi karayolu taşımacılığının payı çok fazla. Bu nedenle yolcu ve yük taşımacılığında karayolunun payını azaltarak, havayolu, demiryolu ve denizyolunun payını artırma hedefimiz bulunuyor’’ şeklinde konuştu.

Limanlarda arz fazlası oluşmaz

Özel liman işletmelerinin, Bakanlığın yeni liman projelerine yönelik eleştirilerine de cevep veren Kaptan Suat Hayri Aka, “ Yeni liman projeleri gözden geçiriliyor ve kurulacak yeni limanların demiryolu bağlantısı mutlaka olacak. Bakanlığın yeniden yapılanmasının en büyük amacı, bütün ulaşım modlarını bir bütün halinde ele almaktı. 2023 dış ticaret hedefleri için liman projelerinin bugünden hayata geçirilmesi gerekiyor. Arz fazlası oluşacak diyerek yeni liman projelerine karşı çıkmak doğru değil. 2020’lere gelindiğinde bugünkü yatırımların önemi daha iyi anlaşılacaktır” diye konuştu.

Pilotlara denizci belgesi verildi

Yetkilerin tek bakanlıkta toplanması avantajının en güzel örneğinin deniz uçak seferleri için hazırlanan yönetmelikte görüldüğünü dile getiren Kaptan Suat Aka, “İstanbul, Alaçatı, Bodrum ve Bozcada arasında deniz uçak seferlerinin gerçekleştirilebilmesi için, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile ortak bir yönetmelik çıkardık; SHY-Deniz Yönetmeliği. Pilotlara, denizdeki seyir kurallarını uygulayabilmesi için seyir eğitimi verildi. Bu yönetmelikte, uçak denizdeyken gemi, havadayken hava aracı olarak kabul ediliyor. Denizdeki pistleri liman başkanlıkları belirleyecek ve yönetecek” açıklamasını yaptı.

Perşemberotası (Murat Erdoğan)

Eklenme tarihi: 09.07.2012




Share |




YORUMLARINIZ


beddua
Denizciyi rant kapısı gören ve hakkını yiyenlere hakkımız haram olsun.boğazlarında kalsın.inşallah

Yazan: kürekkölesi - 17.04.2013 01:03:21


simsarlar
eskiden beri alışıla gelen simsarlara şimdilerde birde dolandırıcı simsarlar eklendi bunlar bunun önüne nasıl geçmeyi planlıyolar acaba onu çok merak ediyorum zaten gemici perişan birde bunlar dolandırıyolar hepten perişan hayret verici bi ülkede yaşamak zorunda kalıyoruz doğrusu...
Yazan: mustafa şentürk - 1.10.2012 17:01:51


türk denizciliği perişan
türk denizcikliğinin geldiği nokta içler acısı durumdadır maşlar aylardır ödenmiyor, personel müdürleri nin insanlara hayvan gibi davranması biryana ,sigortasız calıştırılmamız biryana, hiç bir sosyal haklarımızın olmaması biryana,düşük maaşlar biryana,armatörler işler kötü diye ağlıyor ama habire gemi alıyorlar sonradak yabancı bayrağı bedava kölegibi ucuza adam çalıştır devlete vergi verme ama cebini doldur
Yazan: denizci - 20.09.2012 01:03:50


2023
denizcilik ve haberleşme bakanı 2023 masalını bırak 2012 nin sonunu nasıl getireceğiz ona bak,duble yollar, hızlı trenler yeni limanlar yapmışsın banane ben maaşımı alamadım bu ay sonunu nasıl getiririm bunu çözecek yeteneğin varmı ozaman seni alkışlayalım...
Yazan: adnan koca - 13.09.2012 00:30:15


-
yahuu çıkmayın şu gemilere kimin ne hali varsa görsün denizdemi dünyaya geldiniz karada hiçmi bir iş yapamıyorsunuz bırakın armatör ve personel müdürü kendisi çalışsın
Yazan: c k - 27.08.2012 14:39:22


gelsin bakalım
türk denizciliği son 15 yıldır çöküşüne devam etmektedir. gelen bu yasalarla birlikte denize çıkacak insan bulamaz hale gelecektir. zaten piyasada yapacak hiç bir işi olmayan denize çıkıyor. buna fakülte mezunları da dahildir.güya standartları yükseltiyorlar , siz önce çalışanın iş güvencesini ve aldığı iki kuruşun standardını yükseltin. yazıklar olsun bu zihniyete, çıkan bütün yasalar firmaları korumasına rağmen şirketler yine batıyor. gemide çalışanın maaşına göz diken armatörler iflah olmaz, nitekim milletin ahını alıp 2-3 senede koca firmalar yok oluyor. olmayada devam edeceklerdir.
Yazan: behçet korkmaz - 24.08.2012 12:09:37


personel maaşları
bende sizlere oğlumun çalıştığı deniz taşımacılığı şirketlerinden para alamadığını söylemek istiyorum. Ben oğlumu öyle zor büyüttüm ki babasız el işlerinde çalışarak adamlar suyunu çıkarana kadar çalıştırıyorlar parasını vermiyorlar ITF yaptın diye başka şirketlerede iş verdirmiyorlar yani bu adam karın tokluğuna çalışmaz diye ilan ediyorlar SAYIN BAKANIM BU ADAMLARIN EVLERİ VAR EŞLERİ VAR KİRA VERECEKLER AİLE REİSİ OLACAKLAR ARMATÖRLER ÇOK KAZANSIN BUNLARIN AİLELERİ İCRALIK OLSUN VALLA ARTIK YETEMEZ OLDUM ESKİDEN EV İŞLERİNE GİDEREK 2 OĞLUMA BAKIYORDUM OĞLUM BÜYÜDÜ EVLENDİ ŞİMDİ KARISINA ÇOCUĞUNA VE GEMİDE ÇALIŞAN OĞLUMA BAKMAK İÇİN EV İŞLERİNE GİDİYORUM ACABA ALLAH ÖKSÜZÜN EMEĞİ İLE KAZANILAN PARAYI HELAL EDER Mİ DİYE DE DÜŞÜNMEDEN EDEMİYORUM BAYRAKLAR BAŞKA ÜLKELERİN VERGİ YOK SİGORTA YOK BİZİM ÇOCUKLAR BEDAVA ALIN TERİ DÖKÜYOR YA BİDE BU ADAMLARIN MAAŞLARINI KONTROL EDECEK YASA ÇIKARTSANIZ BİDE BU ADAMLARI KORUMAKTAN VAZGEÇSENİZ VE ONLARIN ARDINDA BIRAKTIKLARI AİLELERİ İÇİN EKMEK PARASINI KAZANMAK İÇİN BİNLERCE KM UZAKTA ÇALIŞAN BU İNSANLARI HATIRLASANIZ İNANIN BANA ORTALIK ÇAKAL DOLMUŞ LTF BİR EL ATIN BANKALARA Bİ BAKIN BÖYLE SAHİPSPZ BİR MÜESSESE OLAMAZ BİZİM ÇOCUKLARIMIZ BEDAVA ÇALIŞSIN DİYE BÜYÜTMEDİK BİLMİYORUM ARTIK DAHA NE SÖYLEMELİYİM BABAMIN Bİ LAFI VARDI AÇ KÖPEK FIRIN YIKAR DİYE BEN OĞLUMUN AİLESİNDEN KORKARAK MI YAŞAMAYI HAK ETTİM ACABA SAYIN BAKANIMA SAYGILARIMI SUNUYORUM LTF BİR İNCELEYİN BU ÇALIŞAN KESİM VE AİLELERİ ÇOK PERİŞAN
Yazan: ayşe gümüşlük - 1.08.2012 22:38:58


ben yaptım oldu
denizci 5 sene içinde 1 sene hizmet vermez ise ehliyeti bir alt kademeye düşürüyorlar hangi mantıkla sizene istediğim zaman çalışırım çalışmam bazı ünlülerin isminin önünde dr. , prf. , av. gibi ibareler mesleklerini icra etmedikleri halde çok değişecek kanun varda ben sadece buna değindim alamadığımız maaş ve eksik sigorta gibi konuları hiç açmıyorum çünkü koltuk üzerinde gözleri kapalı kanun yapıyor veya kanunu değiştiriyorsunuz bırakın koltuklarınızı iş bilen kişilere ...
Yazan: rüzgar - 11.07.2012 12:28:30


paramızı alamıyoruz
tüm yapılanlar iyi güzelde şu yeni yapılanma gemi adamlarının maddi sıkıntılarını çözebilecekmi açık konuşuyorum net denizcilik te 2.kpt olarak çalıstım halen paramı alamıyorum armatör para kazansın diye cigerlerime çektiğim zehirin haddi hesabı yok ama temmuz ayında mayıs maasımızı dileniyoruz adamlardan alamıyorum yazıklar olsun burdan sayın denizcilik ve haberleşme bakanlığı yetkililerine sesleniyorum ltf bana ve ben gibilere yardımcı olunuz .......
Yazan: okan uçar - 10.07.2012 13:15:08


bitmek tükrnmek bilmeyen yönetmelikler
yapılmak istenen ne? açık açık soruyorum. yapılanlara bakıyorum. gemi adamı eğitimleri yine gündemde eski eğitimleri kimlerin sahibi olduğu kurslar veriyor? galiba yeni kurs sahipleri çikacak. bunlar aydan değil eskiden müsteşarlıktandı şimdi bakanlıktan olacaklar. BEN BİZZAT DAİRE BAŞKANI MELTEN CUBUK HANIMADA TLF LA İLETTİĞİM KONUDA NE YAPTILAR ? ŞİMDİ İSTANBUL LİMAN BAŞKANLIĞINDAN ALDIĞIM BİLGİDE BİR KİŞİNİN EHLİYETİNİ İPTAL EDECEKLERMİŞ. BUNUN ANLAMI HATA YAPTIK TELAFİ EDİYORUZ. KAÇ BİR KİŞİ 2008 YILINDAN BU YANA BİR TARAMA YAPSINLAR DOSYALARA BAKALIM KAÇ KİŞİ ÇIKACAK? VAKTIM OLSA GİDİP SAVCILIĞA SÜÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM. YAZIKLAR OLSUN.
Yazan: şevket özdemir - 10.07.2012 11:23:16




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OLAY NAUTIC
 UMDE Denizcilik
 GUNGOR Shipping
 YALİ Denizcilik
 YELKEN Denizcilik
 YANARTAS Travel A..
 INTERTRANS Denizc..
 AFRICA MARINE COM..
 DOLFİN Denizcilik..
 AZAK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim