Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemilerin kalitesi arttı
Hava ulaşımındaki şirket ve sefer sayısının artması, denizcilik sektörünü de harekete geçirdi. KKTC de ulaşımda büyük önem taşıyan gemi seferlerine ilgi yaz aylarında artıyor, kış aylarında ise azalıyor. Türkiye’ye deniz otobüsü ve feribot seferi yapan Fergün Denizcilik ve Akgünler Denizcilik isimli iki denizcilik şirketi, Girne ile Taşucu arasında haftanın her günü sefer düzenliyor.

Akgünler Denizcilik ayrıca Girne ile Alanya arasında haftada iki gün karşılıklı sefer düzenliyor.

Girne ile Taşucu arasındaki seferlerde günde yaklaşık 250-300 kişi seyahat ederken, sadece yaz döneminde yapılan Girne ile Alanya arasındaki seferlerde ise yaklaşık 90-120 kişi yolculuk yapıyor.

Her iki denizcilik şirketi Türkiye üzerinden Lübnan’a da sefer düzenlerken, Malta–İtalya-Libya arası çalışan Fergün Denizcilik, İzmir üzerinden Yunanistan’ın Sısam Adası’na sefer gerçekleştiriyor. Suriye’de yaşanan iç çatışmalardan ötürü ise Akgünler, Suriye seferine ara verdi.

Denizcilik şirketleri haksız rekabetten şikayetçi

Denizcilik şirketi yetkilileri, yaz aylarında artan yolcu talebinden dolayı uçak seferi düzenleyen şirketlerin fiyatlarını büyük oranda artırdığına dikkat çekerek, gemi seferi fiyatlarının ise yıl boyunca aynı seviyede kaldığına işaret etti.

Denizcilik şirketi yetkilileri ayrıca, hava ulaşımı ve deniz ulaşımı şirketleri arasında, vardiya usulü çalışma ve muhaceret işlemleri konusunda haksız rekabet olduğunu söyledi.

Ercan Hava Alanı’nı çalışanlarının 24 saat hizmet verdiğini ve mesai ücretlerini devletin karşıladığını anlatan yetkililer, Girne Turizm Limanı’ndaki personelin ise mesai olarak çalıştığını bu nedenle ek mesai ücretlerinin kendileri tarafından ödendiğini dile getirdi.

Yetkililer, Ercan’dan giriş yapan yolculara ülkede daha fazla kalma izni verilmesinin ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

Gemi kalitesi arttı

Akgünler Denizcilik Operasyon Müdürü İbrahim Baştuğ, hava ulaşımındaki gelişmelere karşılık kendilerinin de büyük yatırımlar yaptığını belirterek, yeni aldıkları hızlı ve konforlu gemilerle seyahat süresini kısalttıklarını söyledi.

Baştuğ, gemilerin kalitesi arttıkça müşteri kalitesinin de arttığını ifade ederek, filolarında üç adet katamaran tipi deniz otobüsü ve iki adet Roro/yolcu gemisi bulunduğunu kaydetti.

Yakın zamanda filoya katılan Via Mare isimli gemiyle yolcularına 5 yıldızlı bir otel konforunda seyahat imkanı sunduklarından bahseden Baştuğ, kamaralarında her türlü konforu sunan gemideki stabilizatör sistemi sayesinde kötü hava koşullarında bile deniz tutmasının yaşanmadığını dile getirdi.

İbrahim Baştuğ, Via Mare isimli yolcu ve araç taşıyan gemi sayesinde seferlerin 4 saate indiğini belirterek, ekspres gemilerle Taşucu’na 2, Alanya’ya ise 3 saatte ulaşıldığını kaydetti.

Mesaileri deniz şirketleri ödüyor

Ali Baştuğ, 2007 yılından itibaren ülkeye sefer düzenleyen uçak firmalarının artmasından ve haksız rekabet ortamının oluşturulmasından dolayı gemi seferlerinde azalma olduğunu söyledi.

Baştuğ, çok ucuza bilet veren uçak şirketlerinden ötürü geçen yıl kasım ile mart ayları arasında ekspres seferlerini durdurmak zorunda kaldıklarını ancak feribot seferlerini devam ettirdiklerini ifade etti.

Baştuğ, Girne Turizm Limanı’nda vardiya usulü olmadığı için, saat 15.30’dan sonra çalışanların mesailerini kendilerinin ödediğine dikkat çekerek, “Mesai bittikten 5 dakika sonra bile başlangıç mesaisi olarak en az 2 saat çalışma ücreti öderiz. Eğer aynı anda 2 gemi gelirse, işlemi yapan kişiler aynı olmasına rağmen ödediğimiz rakam ikiye katlanır” dedi.

Baştuğ, “Mesai ücretlerini bize ödeten devlet, gemiyle gelen TIR sahiplerinden de mesai parası alır. O nedenle ülkeye giren ürünlerin fiyatı artar” diye konuştu.

Yetkililer ilgi göstermiyor

Baştuğ, ada ülkesi olmamızdan dolayı avantajlı olduğumuzu belirterek, bunu iyi değerlendirmemiz gerektiğini vurguladı.

Baştuğ beyaz eşya, araba, kıyafet ve giyim gibi birçok ürünün gemiyle geldiğini uçak yoluyla gelmesinin ise imkansız olduğunu kaydetti.

Baştuğ, “Limana yolcu salonu yaptıran TC Büyükelçiliği’ne teşekkür ederiz” dedi.

Uçak firmalarının bayramda fiyatlarını artırdığını anlatan Baştuğ, denizcilik şirketlerinin ise her dönem fiyatlarını aynı tuttuğunu belirtti. Talep çok olduğunda ise yolcular mağdur olmasın diye ek seferler düzenleyip boş olarak gelip yolcuları aldıklarını sözlerine ekledi.

Anayasa’ya aykırı

Fergün Denizcilik direktörlerinden Fehim Küçük şirket olarak üç yılda 5-6 milyon dolar zarar ettiklerini belirterek, birkaç yıldan beri zarar eden denizcilik şirketlerinin böyle giderse 1 yıl içinde batabileceğini iddia etti.

Fehim Küçük, hava ulaşımı ve deniz ulaşımında anayasanın eşitlik ilkesine aykırı hareket edildiğini söyledi. Küçük, mesai ücretlerinin denizcilik şirketleri tarafından ödendiğine değinerek, hava yoluyla ülkeye gelen yolculara 3 ay, deniz yoluyla gelenlere ise 15-20 gün kalma izni verildiğini dile getirdi.

Küçük, havayoluyla turist getirenlere devletin teşvik verdiğine de işaret ederek, bugüne kadar denizcilik şirketlerinin yaptığı katkıyı kimsenin yapmadığını savundu.

Mazot fiyatlarının 6 kat artmasına karşın bilet fiyatlarında artış yapmadıklarını anlatan Küçük, tam aksine fiyatlarda indirime gittiklerini kaydetti.

Vergiler yeniden düzenlenmeli

Küçük, limana giriş ve çıkışların dolar üstünden olduğunu belirterek, dolarda yaşanan artışın kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, vergilerin yeniden düzenlenmesini istedi.

Fehim Küçük, “Ercan’ı veya Girne Limanı’nı kullanan yolcu 34 TL vergi ödemek zorundadır. Ercan’da mesai parası ödenmez, biz öderiz. Uçakla yolcu getirene teşvik var, bize yok. Vergiler hariç, personel ve mazotun ödenmesi için tek seferde en az 90 yolcu taşınması gerek. Ancak haksız rekabet koşullarından dolayı fiyat indirebilen uçak şirketleri yolcularımıza talip oluyor. Gemi masraflı iştir, en ufak bir arıza 50 bin TL’den başlar. Çalışma sertifikası için her feribot kızağa çekilip bakımı yapılmak zorundadır. Feribotun kızağa çekilmesi 400 bin dolardır. Ramazan geldi işler yarı yarıya düştü. Bayramı bekliyoruz” dedi.

Küçük ayrıca seferlerde tıkanıklık yaşanmaması ve asker ailelerinin gidiş ve gelişlerinin sağlanması için Azura isimli gemiyi 1 Ağustos tarihinden itibaren devreye koyacaklarını sözlerine ekledi.



Eklenme tarihi: 07.08.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EGE RORO
 PEARL NAVAL
 UZAKLAR Denizcili..
 GLOBUS Uluslarara..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 GN GROUP
 ÖZLER İskele Ltd...
 ORTAK Denizcilik
 AGS Union İnşaat ..
 MONO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim